A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2012. február 8.

A testnek és a szellemnek is felüdülést ígér a Balaton-felvidék egyik legszebb falvában útjára indított Vindornyalaki Vásárnap, ami nem egyszerűen ökopiac: a kecskesajt mellé koncerteket, az "organikus nyílvesszőhöz" kiállításokat kapunk.


Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a Balaton környékén az ökopiac műfaja. Hévízen, Csopakon és Tihanyban is működik már termelői piac, Gyenesdiáson már halpiac is van, és Szent György napján a Balaton-felvidéki Vindornyalakon is kaphatók a helyi biotermelők portékái. A festői dombok között megbúvó Zala megyei falu piaca azonban kilóg a többi közül: itt a friss és egészséges magyar élelmiszereket koncertek és kiállítások élvezete mellett lehet megvásárolni. Talán sehol sem érvényesül jobban lapunk jelmondata (Ahol a szellem is jóllakik), mint abban a XIX. századi pajtában, ahol a vevő szalmabálákra telepedve hallgathatja a koncertet, miután vásárolt egy kis házi kecskesajtot vagy Szeremley-bort. Vindornyalak a régi magyar falu hangulatát árasztja. Gondozott gyep helyett szertelenül burjánzó fű borítja a földet, semmi sem steril, de minden tiszta.

"Több mint tíz éve élek itt. Ez alatt teremtettem meg ebben a mesebeli kis birodalomban a Vindornyalaki Mesék Falvát, ahol vendégházak is működnek - meséli Pálfalvi Dorottya írónő, a Vásárnapot életre hívó Vindornyalak Art értékőrző művészeti és természetvédelmi egyesület vezetője. - Van egy jó magyar mondás: az vagy, amit megeszel. Szerintem ez szellemi és fizikai értelemben is így van, ezért elkezdtük toborozni képzőművész barátainkat. Minden héten nyitunk egy új kiállítást, férjem, Rakovits István gitárművész pedig dallamaival teszi még varázslatosabbá a helyet." A Vindornyalaki Vásárnap portékái között Nyerges Judit szappankészítő mester kecskeszappanjaitól kezdve Rakovits István mogyoróvesszőből kézzel sodort, hattyú-és varjútollal készített organikus nyílvesszőjéig sok vásárfia kapható.

A kulturális kínálathoz kapcsolódnak a biotermelők, bár húsz-harmincnál több sohasem jött el. Ez nem is baj: Pálfalvi Dorottya nem szeretné, ha más termelői piacokhoz hasonlóan a Vindornyalaki Vásárnap is csak az üzletről szólna. "A fő cél, hogy mindenki jól érezze magát, és hosszan időzzön itt - vallja. - Amit kínálunk, az táplálék a testnek és a szellemnek: Bódis Oxana, Szép Valéria és Nagy Kálmán festményei lógnak a falról, miközben a látványkonyhán Ica, a szakácsnő zalai ízekkel kedveskedik a vendégeknek. Most a zalai bableves volt soron, a múlt héten a medvehagymával és kecskesajttal töltött palacsinta aratott sikert. A régi, fatüzelésű sparhelten főzünk mindent, és a környékbeli termelőktől származnak az alapanyagok."

Nemrég a száz lelket számláló faluban is létesült egy ökokert. "Permakultúrás ökogazdaság a célunk, vagyis természetes ökoszisztémába harmonikusan illeszkedve olyan növényeket termesztünk, amelyek jól érzik magukat az itteni talajban - mondja a főszervező. - Emellett »szeretetalapú« állattartással is foglalkozunk. Bokáig járunk a csirkékben, de nem adunk nekik enni, mert szépen összecsipegetik maguknak az eledelt. Ez a régi magyar mező-és erdőgazdaság hagyománya, ami külföldről érkezett vissza hozzánk."