A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2016. március 10.

Megjelent a Michelin kalauz Európa főbb városait tartalmazó kiadványa és Magyarország ezúttal is örülhet. A Costes kistestvére, a Downtown Michelin-csillagos étterem lett. Az Onyx, a Costes, a Borkonyha és a Tanti is megőrizte a csillagot.

A kalauz ellenőrei Európa 20 országában jártak, 44 város éttermeit járták végig. Összesen 486 étterem kapott csillagokat, ebből 414 az egy Michelin-csillagos étterem. Tíz éve ebből a kategóriából mindössze 242 volt Európában.

A legnagyobb fejlődést Berlinben, Londonban, Amszterdamban, Párizsban, Brüsszelben, Torinóban és Zürichben tapasztaltuk - olvasható a szerkesztők közleményében. Berlinben például tíz éve mindössze 9 csillagos étterem volt, idén 19. Londonban duplájára nőtt a michelines éttermek száma, 32-ről 63-ra.

A 2016-os Michelin kalauzban összesen 19 három Michelin-csillagos étterem van, ebből ötöt idén osztottak ki: Le Cing (Paris), Alain Ducasse au Plaza Athénée (Paris), Geranium (Copenhagen), The Table Kevin Fehling (Hamburg), and Maaemo (Oslo).

Két Michelin-csillagot kapott a bécsi Mraz and Sohn, a salzburgi Ikarus és a SENNS, öt párizsi és két londoni étterem.

48 új egycsillagos étterem lett, ezek közül külön kiemelték a Costes Downtownt Budapesten, a prágai Field éttermet és a varsói Senses nevű helyet.

A szerkesztők kiemelték, hogy látványos fejlődést tapasztaltak az európai gasztronómiában és külön örülnek az új csillagoknak Ausztriában, Magyarországon Lengyelországban és Csehországban.

55 új Bib Gourmand díjat is kiosztottak (összesen 296 Bib Gourmand van a kalauzban), ebből Magyarországnak is jutott.

 

Costes Downtown

Minden várakozást felülmúlva, a még egy éve sem működő Costes DownTown is felsorakozott a hazai Michelin-csillagos éttermek sorába. A Costes DownTown tavaly júniusban nyitotta meg kapuit a Vigyázó Ferenc utcai Prestige Hotel Budapest épületében és már a legnagyobb hazai étteremkalauz, a Dining Guide versenyén is a legjobbak közé sorolták.

Gerendai Károly, a Costes éttermek társtulajdonosa, büszke arra, hogy az új étterem két séfje, Tischler Petra és Tiago Sabarigo mellett, a Costesnek első Michelin-csillagot szerző (és mindkét Costes szakmai irányítását továbbra is segítő) Miguel Vieira utóda, Palágyi Eszter is - azzal hogy a Ráday utcai étterem is megtartotta - kiérdemelte immár a Michelin csillagot. Palágyi Esztert nemrég, a Dining Guide versenyén az “Év Séfje” díjjal is jutalmazták.