Cikkek

Milyen a hortobágyi palacsinta, ha tökéletes?

Magyar Konyha

2020. március 3.

A hortobágyi palacsinta sajnos olyan, mint a kedvencek temetője. Minden állatot el lehet temetni benne, hogy aztán büdösen és eldurvulva visszatérjenek: a maradékokat leturmixolják, a szaftot olcsó paprikával megszínezik, majd növényi zsírral vadított főzőtejszínnel húzzák fel. Amikor a város egyik legjobb konyhájának az étlapján megláttuk a hortobágyit, azonnal kíváncsiak is lettünk, vajon mit tud a sokszorosan meggyalázott és legyilkolt fogás, ha egy luxushotelben készítik?

A budapesti Aria Hotelben működő Liszt Étterem komplex Business Lunch programot mutatott be. A Bazilika melletti épületükben szakmai és tudományos könyvtárat nyitottak – szerintük

az olvasás és a siker közötti összefüggés egyértelműen kimutatható,

az így megszerezhető tudás az érvényesülés egyik legfőbb biztosítéka.

Nem véletlen a kezdeményezés, hiszen a szálloda a Library Hotel Collection tagja, testvérintézménye, a New York-i Library Hotel már 6000 tételes könyvtárat jegyez. Budapestre a kezdő köteteket a New York Times és a The Washington Post bestseller listái alapján válogatták össze.

Aki betér a Liszt Étterembe a Jóvér Ferenc séf által megálmodott üzleti ebédmenüre, ingyen kölcsönözheti ki ezeket a köteteket. Amíg

a zseniális kovászos kenyeret ettük,

izgalmas volt beleolvasni a szivarszalon hangulatú teremben sorakozó könyvekbe. 

A csicseriborsós leves érkezése vette ki kezünkből a kötet, kellett a hely a kanálnak, mert az arabos, ras el hanouttal fűszerezett fogás intenzív illatával nem tűrt halasztást. A marokkói citrom karakteres savat adott hozzá, de az apró, csicserilisztből sütött s grillezett kápiából készült krémmel töltött fánkocska is remek ötlet volt.A március harmadikán, szerdán tartott bemutatón elhangzott, hogy hamarosan az ebédhez olyan olvasmányokat találunk, mint David Epstein Range: Why Generalists Triumph in a Specialized World című könyve, amiben azt fejtegetik, hogy

nem létezik haszontalan tudás,

a több, egymástól független területen megszerzett információk birtokában pedig kiemelkedő sikereket lehet elérni.
Legalább ilyen izgalmas volt a négyféle gombával készült rizottó, amelynek állaga tökéletesre sikerült – a tetejére tálalt posírozott tojás és a szarvasgombás dresszing jól passzolt a krémes, lágy rizsszemekhez. A legjobban a hortobágyi palacsintát vártuk – a sok menzás és kifőzdés bűntény után kíváncsiak voltunk,

milyen a marhanyak-paprikásból, friss parajból készült high end változat,

amit fényes pecsenyelé és borjúnyelv kockák emelnek igazán magasra.

Ha valaki ebben a formában találkozna először ezzel a fogással, biztos, hogy ódákat zengene róla: ízében és állagában is elsőrangú volt, őszintén kívánjuk, hogy mostantól minden magyar hortobágyi palacsinta legalább ilyen őszinte és hibátlan legyen.
A Washington Post az év egyik legjobb vezetői készségekkel kapcsolatos könyvének nevezte Cal Newport: Digital Minimalism című művét, melyben a fiatal professzor arra ösztönöz, hogy

a siker érdekében csökkentsük a digitális technológiára szánt időt,

és saját elménkre fókuszáljunk, ez a fajta produktív magány hamar meghozza a kellő eredményt. Elérhető lesz a What Every Body Is Saying című könyv is, melyet Joe Navarro az FBI egykori ügynöke, a viselkedéselemzés nemzetközileg elismert szakértője írt, amely remekül kapcsolódik Andy Puddicombe volt buddhista szerzetes, tudatosság-szakértő The Headspace Guide to Meditation and Mindfulness című munkája is, mely ahhoz ad tanácsokat, hogy a meditáció miként segítheti a szellemi frissesség fenntartását. Az aranygaluska nem a szokásos, nyakon öntött, szétázott formában érkezett: a tészta ugyan túl ropogósnak, a vaníliasodó meg elsőre kicsit hígnak tűnt, de

amint rácsurgattuk a diódarabokkal extrázott galuskákra, kialakult a megfelelő állag

– szimpatikus gesztusként egy gombóc fagylaltka is került a tányérra.

Kim Scott dolgozott a Google és az Apple csapatában is: a legsikeresebb üzletasszonyok tapasztalatai alapján írta meg a kifejezetten női vezetőknek szóló Radical Candor című bestsellerét, melyben arra ösztönzi a vezető helyzetben lévő társait, hogy lépjenek fel a velük szemben támasztott klasszikus elvárásokkal, az alázattal és az udvariassággal szemben, passzivitás helyett pedig a jobb kapcsolatok kialakítására és karrierjük folyamatos fejlesztésére biztatja őket. A kávé mellett örömmel fedeztük fel, hogy már magyar nyelven is olvasható Melinda Gates - a Microsoft alapító, Bill Gates feleségének - írása, A nő helye, melyben olyan mélyszegénységben élő, diszkriminált asszonyokat mutat be, akik rendkívüli erejükről tanúbizonyságot téve képesek voltak alapjaiban megváltoztatni életüket, és irányt mutatni sorstársaiknak.

Ezeket a műveket bárki, aki betér az étterembe egy üzleti ebédmenüre, ingyen kikölcsönözheti – az Aria Hotel számára kiemelten fontos, hogy a gasztronómiát kulturális keretben értelmezze. A vendégek hétköznap 12 és 15 óra között tudják elfogyasztani Jóvér Ferenc séf business lunch ételsorát. A hetente változó menü ára 5000 Ft, amely tartalmazza a szervízdíjat, a szálloda saját palackozású szűrt vizét, valamint a Liszt étterem ellenállhatatlan, helyben sült házi kenyerét vajjal.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra