A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Nagyot mentek a magyar kézműves sörök Európában

Magyar Konyha

2017. március 6.

Magyar sördiadaloktól volt hangos az elmúlt néhány hét, több hazai kézműves sörünk is komoly elismerést kapott nívós európai megmérettetéseken. Séfjeink után sörfőzőink is a nemzetközi elitbe kerülhetnek?

„Szép lassan felhelyezzük majd a magyar kisüzemi kraft söröket a világ térképére!” – ezzel az ambiciózus  kijelentéssel zártuk nem is oly rég a minőség forradalmát meghirdető, kraft sörmozgalomról szóló írásunkat. Szilágyi Tamástól (Mad Scientist sörfőzde) idéztünk, aki nem a levegőbe beszélt: íme, az ígéret után alig néhány hónappal már itt is a bizonyíték.

Éremeső Dublinban

Önmagában már az is kimagasló eredmény, hogy huszonhárom magyar sört díjaztak a Dublin Craft Beer Cup írországi kézművessör-versenyen. Az Alltech Brews and Food Fair keretében február 25-28 között lezajlott európai megmérettetésről ugyanis hazánk sörfőzői 2 arany-, 7 ezüst- és 14 bronzérmet hoztak. Hab a tortán, hogy  a rendezvény nagydíjasa szintén magyar lett: a Horizont sörfőzde Saison Witbier búzasöre!

Dublini eredményhirdetés (baloldalt a főszervező, jobbra a tulajdonos, középen a boldog Horizontosok)

A bírálás úgy zajlott, hogy a világ számos tájáról nevezett 370  sört a 28 tagú nemzetközi zsűri 8 kategóriába osztotta, majd vakkóstolással értékelték. A kategóriagyőztesek aranyérmet kaptak, és közülük került ki a verseny legjobbja, a nagydíjas sör. Hazánkat 10 sörfőzde 44 söre képviselte, a Horizont mellett a Fűtőház 327-139 elnevezésű stout-ja kapott még aranyérmet. Mindkét főzde további érmeket is szerzett, ahogy a Hopfanatic, a HopTop, a Mad Scientists, a Mecénás Sörműhely és a Synthesis Brewing Co. is ezüst- és bronzérmekkel gazdagodtak; az Etyeki Sörmanufaktúra, a Monyo Brewing co. és a RothBeer söreit pedig bronzéremmel jutalmazták. A hazai díjátadás pénteken zajlott, a fővárosi Krak’nTown steampunk pub-ban, örömittas sörbarátok részvételével.

Horizont Sörfőzde legénysége (Dudok Ádám, Ábrahám Máté, Újlaki Balázs) a hazai díjátadáson

Az elért eredmény azért is jelentős, mert fontos minőségi elismerése a magyar kisüzemi söröknek. Ahogy arról két részes írásunkban mi is szóltunk, a kézműves sörök itthoni evolúciója új fejezetéhez érkezett, „kraft” néven létrejött egy új kategória, ahol az állandó, magas minőségre törekvés a legfontosabb célkitűzés. A Horizont főzde a kraft létrehozóinak egyike, nagydíjuk így az egész mozgalom ars poeticájának nemzetközi megerősítése, komoly visszaigazolása. 

Cseh remekek

Bár a Dublinban elért páratlan siker némileg háttérbe szorította, de azért ne feledkezzünk meg a Ceske Budejovice-ben elért eredményről sem. Csehország legrangosabbnak számító sörversenyén, az Arany Sörpecséten ugyanis bronzéremmel jutalmazták a Szent András Sörfőzde Meggyes Sörét, de az egyik legerősebb kategória (bécsi ászok) döntőseként végzett az Óarany sörük is. Az idén február 13 -18 között megrendezett versenyen húsz országból közel kétszáz sörfőzde több mint 1000 sörrel nevezett, a szakmai zsűri összesen 95 díjat osztott ki. Az esemény presztízsét jelzi, hogy évről évre egyre jelentősebb nemzetközi érdeklődés mellett rendezik, és a hagyományosan erős - cseh, belga és német - résztvevők mellett már megjelentek a kazah, orosz, norvég és japán sörfőzdék is.

Végül, de nem utolsó sorban emlékezzünk meg a szintén cseh „World Beer Idol” versenyről is, amelyet ugyan idén januárban még csak második alkalommal rendeztek meg, de 65 kategóriában lehetett nevezni, és a söröket  szakírók, független sörfőzők, kritikusok és különböző sörfőzést oktató intézmények képviselői bírálták. A békésiek meggyese innen is elhozott egy ezüstöt, de még nála is jobban szerepelt a kecskeméti KESER Szalonka elnevezésű söre. A letűnt korok emlékét idéző, tradicionális lengyel grodziskie sörkategóriában versenyző búzájukat ugyanis aranyéremmel jutalmazták! A nem hétköznapi, egyedi sörélményre vágyókat csak biztatni tudjuk, hogy kóstolják meg ezt a tölgyfán füstölt búzamalátából készült, sonkás ízkarakterű, de mégis könnyed, savanykásságával remek szomjoltó különlegességet.

 

A helyén kezelni

A szépen csillogó magyar érmekre méltán lehetünk büszkék. De a díjak egyúttal azt is jelentik, hogy a hazai kézműves sörök nemzetközi szinten is az elitbe tartoznak? És nem von-e le a top sör érdemeiből, hogy mellette még igen sok másik sört is valamilyen díjjal jutalmaztak, ahogy ez most Dublinban is történt? És biztosan a legjobbnak választott sör a legjobb? Összességében mennyit is ér egy versenyen megszerzett érem? Ezekről a kérdésekről korábban éppen az ír verseny kapcsán robbant ki heves indulatoktól sem mentes sörszakmai vita.

A sörfőzők néha maguk sem értik, hogy miért éppen az a sörük lesz kiemelten elismert, amelyet egyébként ők maguk hátrébb sorolnak a saját szortimentjükön belül. A magyarázat leginkább az, hogy bármennyire is igyekszik egy bírálat objektív lenni, emberek végzik, ezért nehéz a szubjektivitást kiküszöbölni. Ugyanazokat a söröket ugyanaz a profi zsűri egy másik napon lehet, hogy eltérő sorrendbe tenné, nem is beszélve egy más összetételű szakmai grémiumról. Ezzel együtt is hiba lenne alábecsülni, vagy kisebbíteni a most megszerzett elismeréseket! Egyrészt egy legjobbra pontozott sör értékéből önmagában mit sem von le, hogy mellette más söröket is magas pontszámokkal jutalmaznak, a saját kategóriájukon belül. Másrészt a díjak fontos visszaigazolásai a minőség iránti hazai erőfeszítéseknek, amelyek az utóbbi évben érezhetően komolyan felerősödtek. Az út tehát jó, és a dublinihoz hasonló rangos elismerés jelentősen erősítheti egy főzde márkaértékét, feltéve hogy aztán erre tudatosan építve, hosszabb távon is hiteles tud maradni. Mert a söröket nem a versenyekre főzik, a sörökről úgyis mindig a fogyasztók döntenek.

Örüljünk tehát a magyar sikereknek, és legyünk rájuk büszkék – kellő mértékkel. Végső soron, a sikert soha nem kell megmagyarázni, csak a helyén kezelni.