Magyar Konyha
2017. március 6.Magyar sördiadaloktól volt hangos az elmúlt néhány hét, több hazai kézműves sörünk is komoly elismerést kapott nívós európai megmérettetéseken. Séfjeink után sörfőzőink is a nemzetközi elitbe kerülhetnek?
„Szép lassan felhelyezzük majd a magyar kisüzemi kraft söröket a világ térképére!” – ezzel az ambiciózus kijelentéssel zártuk nem is oly rég a minőség forradalmát meghirdető, kraft sörmozgalomról szóló írásunkat. Szilágyi Tamástól (Mad Scientist sörfőzde) idéztünk, aki nem a levegőbe beszélt: íme, az ígéret után alig néhány hónappal már itt is a bizonyíték.
Éremeső Dublinban
Önmagában már az is kimagasló eredmény, hogy huszonhárom magyar sört díjaztak a Dublin Craft Beer Cup írországi kézművessör-versenyen. Az Alltech Brews and Food Fair keretében február 25-28 között lezajlott európai megmérettetésről ugyanis hazánk sörfőzői 2 arany-, 7 ezüst- és 14 bronzérmet hoztak. Hab a tortán, hogy a rendezvény nagydíjasa szintén magyar lett: a Horizont sörfőzde Saison Witbier búzasöre!
A bírálás úgy zajlott, hogy a világ számos tájáról nevezett 370 sört a 28 tagú nemzetközi zsűri 8 kategóriába osztotta, majd vakkóstolással értékelték. A kategóriagyőztesek aranyérmet kaptak, és közülük került ki a verseny legjobbja, a nagydíjas sör. Hazánkat 10 sörfőzde 44 söre képviselte, a Horizont mellett a Fűtőház 327-139 elnevezésű stout-ja kapott még aranyérmet. Mindkét főzde további érmeket is szerzett, ahogy a Hopfanatic, a HopTop, a Mad Scientists, a Mecénás Sörműhely és a Synthesis Brewing Co. is ezüst- és bronzérmekkel gazdagodtak; az Etyeki Sörmanufaktúra, a Monyo Brewing co. és a RothBeer söreit pedig bronzéremmel jutalmazták. A hazai díjátadás pénteken zajlott, a fővárosi Krak’nTown steampunk pub-ban, örömittas sörbarátok részvételével.
Az elért eredmény azért is jelentős, mert fontos minőségi elismerése a magyar kisüzemi söröknek. Ahogy arról két részes írásunkban mi is szóltunk, a kézműves sörök itthoni evolúciója új fejezetéhez érkezett, „kraft” néven létrejött egy új kategória, ahol az állandó, magas minőségre törekvés a legfontosabb célkitűzés. A Horizont főzde a kraft létrehozóinak egyike, nagydíjuk így az egész mozgalom ars poeticájának nemzetközi megerősítése, komoly visszaigazolása.
Cseh remekek
Bár a Dublinban elért páratlan siker némileg háttérbe szorította, de azért ne feledkezzünk meg a Ceske Budejovice-ben elért eredményről sem. Csehország legrangosabbnak számító sörversenyén, az Arany Sörpecséten ugyanis bronzéremmel jutalmazták a Szent András Sörfőzde Meggyes Sörét, de az egyik legerősebb kategória (bécsi ászok) döntőseként végzett az Óarany sörük is. Az idén február 13 -18 között megrendezett versenyen húsz országból közel kétszáz sörfőzde több mint 1000 sörrel nevezett, a szakmai zsűri összesen 95 díjat osztott ki. Az esemény presztízsét jelzi, hogy évről évre egyre jelentősebb nemzetközi érdeklődés mellett rendezik, és a hagyományosan erős - cseh, belga és német - résztvevők mellett már megjelentek a kazah, orosz, norvég és japán sörfőzdék is.
Végül, de nem utolsó sorban emlékezzünk meg a szintén cseh „World Beer Idol” versenyről is, amelyet ugyan idén januárban még csak második alkalommal rendeztek meg, de 65 kategóriában lehetett nevezni, és a söröket szakírók, független sörfőzők, kritikusok és különböző sörfőzést oktató intézmények képviselői bírálták. A békésiek meggyese innen is elhozott egy ezüstöt, de még nála is jobban szerepelt a kecskeméti KESER Szalonka elnevezésű söre. A letűnt korok emlékét idéző, tradicionális lengyel grodziskie sörkategóriában versenyző búzájukat ugyanis aranyéremmel jutalmazták! A nem hétköznapi, egyedi sörélményre vágyókat csak biztatni tudjuk, hogy kóstolják meg ezt a tölgyfán füstölt búzamalátából készült, sonkás ízkarakterű, de mégis könnyed, savanykásságával remek szomjoltó különlegességet.
A helyén kezelni
A szépen csillogó magyar érmekre méltán lehetünk büszkék. De a díjak egyúttal azt is jelentik, hogy a hazai kézműves sörök nemzetközi szinten is az elitbe tartoznak? És nem von-e le a top sör érdemeiből, hogy mellette még igen sok másik sört is valamilyen díjjal jutalmaztak, ahogy ez most Dublinban is történt? És biztosan a legjobbnak választott sör a legjobb? Összességében mennyit is ér egy versenyen megszerzett érem? Ezekről a kérdésekről korábban éppen az ír verseny kapcsán robbant ki heves indulatoktól sem mentes sörszakmai vita.
A sörfőzők néha maguk sem értik, hogy miért éppen az a sörük lesz kiemelten elismert, amelyet egyébként ők maguk hátrébb sorolnak a saját szortimentjükön belül. A magyarázat leginkább az, hogy bármennyire is igyekszik egy bírálat objektív lenni, emberek végzik, ezért nehéz a szubjektivitást kiküszöbölni. Ugyanazokat a söröket ugyanaz a profi zsűri egy másik napon lehet, hogy eltérő sorrendbe tenné, nem is beszélve egy más összetételű szakmai grémiumról. Ezzel együtt is hiba lenne alábecsülni, vagy kisebbíteni a most megszerzett elismeréseket! Egyrészt egy legjobbra pontozott sör értékéből önmagában mit sem von le, hogy mellette más söröket is magas pontszámokkal jutalmaznak, a saját kategóriájukon belül. Másrészt a díjak fontos visszaigazolásai a minőség iránti hazai erőfeszítéseknek, amelyek az utóbbi évben érezhetően komolyan felerősödtek. Az út tehát jó, és a dublinihoz hasonló rangos elismerés jelentősen erősítheti egy főzde márkaértékét, feltéve hogy aztán erre tudatosan építve, hosszabb távon is hiteles tud maradni. Mert a söröket nem a versenyekre főzik, a sörökről úgyis mindig a fogyasztók döntenek.
Örüljünk tehát a magyar sikereknek, és legyünk rájuk büszkék – kellő mértékkel. Végső soron, a sikert soha nem kell megmagyarázni, csak a helyén kezelni.