A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2019. április 5.

Bemutatták a 2018-as évjáratú REDy-ket, amelyek Villány könnyed, mosolygós arcát villantják fel a borkedvelő közönségnek.

Tavaly indult el a Villányi borvidéken az a közösségi összefogás, amelynek keretében a piaci trendekhez igazodva olyan bort kívántak létrehozni, amely könnyedebb ízeivel Villány egy másik, eddig talán kevésbé ismert arcát mutatja meg, és egyúttal – a BalatonBor márkanévhez hasonlóan – egységes brandként tudja pozícionálni a villányi borokat. Míg a másik borvidéki márka, a Villányi Franc a borban komolyabb elmélyülést kereső fogyasztókat célozza, ez a bisztróbor a laza beszélgetések, bulik kísérője lehet.

A villányiak – saját meghatározásuk szerint – szeretnek és tudnak is bulizni, ezért megalkották a tökéletes bulibort: a REDy a borvidék legújabb, „Y” generációs közösségi bora. Az április 4-i kóstolón, a Doblo Borbárban mindenki meggyőződhetett róla, milyen könnyed, gyümölcsös tételek kerülnek idén is forgalomba az egységes stílusú, játékos címkével, a piros sálat viselő termelők pedig szívesen meséltek arról, hogy saját pincészetük REDy-je hogyan készült.

A REDy alapvetően egy portugieser alapú házasítás, amelyben megjelenhetnek még a blauburger, zweigelt, kékfrankos, kadarka és más, Villányban honos fajták. Az alkotók elképzelése szerint illatában elsődlegesek a piros- és feketebogyós gyümölcsök, amelyet enyhe hordóhasználatra utaló fűszeres aromák egészíthetnek ki, vagyis a lendületes, gyümölcsös, primer ízeknek kell dominálniuk – minden pincészetnek ezekhez az elvekhez kell tartania magát, amikor REDy készítésébe kezd.

A bort kezdetben tíz pincészet állította elő, azóta újabb borászatok csatlakoztak. A REDy klub tagjai: a Bíborka Pincészet, a Bock Pincészet, a Csányi Pincészet, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, a Heumann Pincészet és Jackfall Bormanufaktúra kollab Redy, Maczkó Róbert Pincészete, a Mokos Családi Pincészet, Ősi Gábor Pincészete, a Polgár Pincészet, a Szemes Pincészet, a Tiffán’s Pincészet, a Vineas-Tenkes pincészet, valamint a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra