A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2012. szeptember 5.

A tréning során elkészített ételek receptjei.

Tarhonya rizotto

HOZZÁVALÓK:

  • 1 kg házi tarhonya
  • 4 db lilahagyma
  • 4 db ecetes paprika
  • 2 fej fokhagyma
  • 100 g vaj
  • 150 g kacsazsír
  • 3 liter zöldség alaplé
  • 0,5 liter parikás mártás
  • só, pirospaprika
  • 1 csom petrezselyem levél

ELKÉSZÍTÉS:

A tarhonyát megpirítjuk a kacsazsíron, sózzuk, majd forró alaplével folyamatosan felöntve puhára főzzük, mint egy rizottót. A végén hozzákeverjük a paprikás mártást és a vajat. Ha nincs paprikás mártásunk, akkor a felöntés előtt fűszerpaprikával megszórjuk a tarhonyát.

Tálaláskor apró kockára vágott ecetes paprikát (lehet sós vagy kovászos uborka is), sült fokhagyma szeleteket és friss kakukkfüvet keverünk bele.


Juhtúrós gnocchi

GNOCCHI

HOZZÁVALÓK:

  • 1 kg sárga krumpli
  • 4 db tojás
  • 50 g liszt
  • 150 g rétesliszt
  • 30 g keményítő

ELKÉSZÍTÉS:

A burgonyát sütőben megsütjük, megpucoljuk, áttörjük. Összekeverjük a többi hozzávalóval, vékony csíkokra hengergetünk, majd daraboljuk. Kifőzzük.

JÚHTÚRÓ

HOZZÁVALÓK:

  • 500 g juhtúró
  • 400 g tejföl
  • 2 dl tejszín
  • 50 g friss snidling
  • szőlőmagolaj a pirításhoz

ELKÉSZÍTÉS:

A túrót összemelegítjük a tejföllel és a tejszínnel, nem kell forralni.

A kifőtt gnocchit kevés olajon megpirítjuk, majd összeforgatjuk a juhtúró krémmel, snidlinggel megszórjuk.


Kelkáposztafőzelék

HOZZÁVALÓK:

  • 1 nagyobb, szép zöld kelkáposzta
  • 1 kg burgonya
  • 1 csomag újhagyma zöld szárral együtt
  • 4 db vöröshagyma
  • 2 fej fokhagyma
  • 1,5 liter zöldség alaplé
  • só, őrölt kömény, egészbors mozsárban törve
  • 50 g friss majoranna
  • 200 g kacsazsír
  • 400 g sűrű tejföl

ELKÉSZÍTÉS:

A kelkáposzta zöldebb leveleit vékony csíkokra vágjuk, leforrázzuk, sózzuk. A káposzta többi részét összedaraboljuk, kacsazsíron megfonnyasszuk a vörös és fokhagymát, átpároljuk rajta a káposztát, felöntjük alaplével, hozzáadunk 2-3 db burgonyát, fűszerezzük. Puhára főzzük, majd turmixoljuk, átszűrjük. Ez lesz a mártásunk. A friss majorannát leforrázzuk, kevés olajjal turmixoljuk, átszűrjük és a mártáshoz öntjük.

A burgonyát sütőben megsütjük, pucoljuk, áttörjük. Kevés zsiradékon megpirítjuk a felaprított újhagymát(póré is jó), hozzákeverjük a burgonyához, sózzuk, borsozzuk.

TÁLALÁS:

A burgonyát formázzuk, ha van rá lehetőség, pirítsuk le legalább  az egyik oldalát, ráhalmozzuk a forrázott káposztát, majd tetejére a tejfölt. Köré öntjük a mártást.


Rizi-bizi 

HOZZÁVALÓK:

  • 800 g rizottó rizs
  • 2 liter zöldség alaplé
  • 1 csomag újhagyma
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 200 g vaj
  • só, frissen tört fehérbors, cukor
  • 1 kg mirelit zöldborsó
  • 1-1  csom zöldborsó héj és zöldborsócsíra
  • 1-2  200 g szemes borsó
  • 1-3  200 g parmezán
  • 1-4  1 csom petrezselyem levél

ELKÉSZÍTÉS:

A rizsből hagymával, alaplével rizottót készítünk, végén vajjal krémesítjük. Apró darabokra vágott borsó héjjal, petrezselyemmel keverjük. Szezonban borsó szemeket is teszünk bele. Tálaláskor szarvasgomba szeletelővel gyalult parmezén jellegű sajttal megszórjuk.

BORSÓ MÁRTÁS

ELKÉSZÍTÉS:

A mirelit borsót még fagyosan turmixoljuk langyos alaplével, sózzuk, kevés cukrot adunk hozzá. Tálaláskor felmelegítjük és a rizottó köré vagy bele keverjük. Zöldborsócsírával díszítjük.


Lencse

HOZZÁVALÓK:

  • 500 g puy vagy beluga lencse
  • 2 liter füstöltlé
  • 3 db babérlevél
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • 30 g kakukkfű
  • mustár, torma
  • 200g gyöngyhagyma (ha van friss)
  • 4 db édesburgonya vagy sárgarépa
  • barnacukor
  • 100 g vaj

ELKÉSZÍTÉS:

A lencsét mossuk, füstölt lében puhára főzzük, lefedve pihentetjük, hogy sűrűsödjön a leve. Mustárral, tormával ízesítjük.

Sütőtököt kevés barnacukron és vajon karamellizáljuk, a végén megszórjuk friss kakukkfűvel.

A nyers gyöngyhagymát megpucoljuk és a lilahagymánál leírt marinálólében készítjük el.


Padlizsános tört burgonya 

HOZZÁVALÓK:

  • 1,5 kg burgonya
  • 1 szál póré
  • 6 db padlizsán
  • só, bors, szőlőmagolaj
  • 6-8 db paradicsom
  • 50 g snidlig
  • 100 g kacsazsír
  • 1 kg fehér salátahagyma
  • 2 ek magos mustár
  • fehérborecet
  • 0,5 liter zöldség alaplé

PADLIZSÁNKRÉM

ELKÉSZÍTÉS:

A padlizsánokat erős lángon vagy faszénen megsütjük, kikaparjuk a husát, melyet olajjal kikeverünk, sózzuk.

TÖRT BURGONYA

ELKÉSZÍTÉS:

A burgonyát megsütjük, pucoljuk, áttörjük. Sózzuk, borsozzuk. A pórét aprítjuk, zsíron megpirítjuk, hozzákeverjük a burgonyához.

A paradicsomokat leforrázzuk, héját lehúzzuk, husát apró kockára vágjuk.

Tálalás előtt a törtburgonyához keverjük a padlizsánkrémet, a paradicsomot és az aprított snidlinget.

MUSTÁROS HAGYMA

ELKÉSZÍTÉS:

A salátahagymát felkarikázzuk, olajon megfonnyasszuk, borecete öntünk rá, amit elpárologtatunk. Sózzuk, alaplét öntünk rá, puhára pároljuk. Végén mustárral ízesítjük.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra