A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Rendelne főzés helyett karácsonykor? Vannak tippjeink!

Magyar Konyha

2019. december 13.

Sokak számára a karácsonyi ételsor elkészítése nem örömteli feladat vagy lelkesítő kihívás, hanem igazi stresszforrás, amiből több napos vásárlási procedúra, állandó konyhai felfordulás, a lakást elárasztó nem kívánt ételszag és folyamatosan halmozódó időhiány következik. A felkészülés háborgó tengerén tehát sokaknak igazi mentőöv lehet az olyan éttermek ajánlata, amelyek karácsonyi ételeket kínálnak elvitelre.

A budai Larus Étterem a menüt az ünnepi szokások figyelembevételével állította össze, törekedve a szezonális alapanyagok használatára. Előételeik a kocsonya paprikaszórással és citrommal, valamint az almával töltött kacsamáj terrine.

Elmaradhatatlan tétel a bajai halászlé szürkeharcsa-filével, belsőséggel és gyufatésztával.

Ezek mellett korianderes lazac, garnélarákkal, kapros burgonyával, sóban sült céklával, lassan sült kacsacomb, meggyes lilakáposztával töltött knédlivel, hosszan sült, fűszeres mézzel kenegetett mangalicalapocka, pirított hagymás törtburgonyával, sült almával, mustáros szósszal, vagy a kakukkfüves marhasült, BBQ szósszal, sajtos burgonyapürével és marinált sült paprikás céklasalátával választható. 

Többféle édesség is van, például flódni, karamellás diótorta, narancsos Valrhona csokoládétorta, és persze bejgli. Az ételek december 22-ig rendelhetők, konyhakész, illetve melegítést igénylő állapotban, csomagolva december 24-én vehetők át.

A műfajban régi motoros a Rosenstein Vendéglő, ahol hideg libamáj, libatöpörtyű, zsidótojás, liba-, sertés- és halkocsonya, ponty- és harcsahalászlé, töltött káposzta, sólet mellett sült libacomb gesztenyés, aszalt szilvás és libamájas pulykarolád, de egészben sült, töltött pulyka is szerepel a kínálatban. Az ételek átvétele december 23-24-én lehetséges.

Náncsi Néni Vendéglőjében ugyancsak a hagyományos ételsorral erősítenek. A karácsonyi halászlét friss harcsából, pontyból, kárászból és keszegből főzik, kissé csípősen. Népszerű előételük a tunkedli (saját zsírjában pirított kacsamáj falatkák). Fő fogás a konfitált kacsacomb párolt lilakáposztával, a töltött káposzta, és természetesen van kocsonya is. A rendelési határidő december 18. elvitel december 22-én és 23-án, 12.00 és 21.00 között.

A Zila Kávéház specializtásai elsősorban az édességek, sütemények és a hidegtálak. Többféle bejgli, a hagyományosak mellett áfonyás-diós, meggyes-mákos is kérhető. Pazar hidegtálak, saláták, négyféle pogácsa, de meleg ételek, például szegedi halászlé, mini töltött káposzta és aszalt paradicsomos szűztekercs, panírozott ponty, kacsacomb, malacsült és kemencében sült bébi pulyka is szerepel a kínálatban, amelyből december 22-ig lehet rendelni, az átvétel pedig 23-24-én lehetséges.

A belvárosi Halkakas halbisztróban természetesen a halakra koncentrálnak. Nem meglepő ajánlat tőlük a halászlé harcsafilével, a halászlé pontyfilével és a harcsapaprikás túrós csuszával, annál inkább különleges a hallal töltött káposzta, amelyben a töltelék teljesen hagyományos, csak éppen sertéshús helyett halat használnak hozzá. A rendeléseket december 20-ig veszik fel, az átvétel időpontjai 23 és 24.

Nagyot vállalt a Napfényes Étterem, amely szigorúan húsmentesen kínálja a sokak számára így eddig elképzelhetetlen ételeket. Választékukból rendelhető magyaros algaleves (ez nyilván a halászlét hivatott kiváltani), bableves, kerti vegyes zöldségleves, töltött káposzta apró káposztával, lasagne bolognai módra, hortobágyi rántott palacsinta, kijevi töltött szejtánszelet bundában, zöldséges rizslepény, rántott szejtánszelet, magyaros zabfasírt és többféle saláta. Az édességre vágyóknak sem kell szomorkodniuk, mert kérhetnek „túrógombócot”, mákos gubát vaníliasodóval, somlói galuskát, valamint glutén- és cukormentes nyers tortát és többféle muffint. A megrendelésre csak személyesen van mód december 17-ig, az átvétel 22-23-án zajlik.

A Jardinette Kertvendéglőben inkább a hagyományos vonalat követik. Hideg libamáj zsírjában, csatos üvegben, vegyes halászlé pontyból és harcsából, amihez tej és ikra külön kérhető, füstölt húsos töltött káposzta a kemencéből és karácsonyi kocsonya. Mindez december 19-ig rendelhető. Az átvétel december 23-án.

A Manna Lounge szegedi filézett ponty és harcsahalászlét belsőséggel, rántott vagy roston sült fogas- vagy harcsafilét waldorf-salátával, harcsapaprikást bakonyi módra, juhtúrós sztrapacskával ajánl elvitelre. A kacsamell, diós nudlival és lilakáposzta krémmel készül, és természetesen itt is van töltött káposzta füstölt csülökkel, tejföllel, malackocsonya, préselt malacfejjel és zöldségekkel. Talán már a házibulizókra gondoltak, amikor a négyszemélyes Manna hidegtálat is felvették a karácsonyi kínálatukba, amelyre a megrendeléseket weboldalukon folyamatosan rögzítik, az elvitel pedig december 23-án esedékes.

Az Ezüstponty vendéglőben is arra koncentrálnak, amihez nagyon értenek. A háromféle alap-halászlé - vegyes, szegedi ponty és tiszai harcsa – mellett specialitásukat a tejfölös tárkonyos ponty halászlét is kínálják elvitelre. A megrendeléseket egészen december 23-ig fogadják, az elvitel pedig 24-én.

A Kiosk mindkét egységében leadhatók a karácsonyi elviteles rendelések. Hideg libamáj zsírjában, lilahagymalekvárral, házi kaláccsal, halászlé halfilével és belsőségekkel, egészben sült bébipulyka, krémes burgonyapürével sült téli zöldségekkel, párolt lilakáposztával, gesztenyével és vörösáfonyamártással, valamint egészben sült pecsenyekacsa, hízott kacsamájjal, párolt lilakáposztával és burgonyapürével, töltött káposzta tejföllel, házi kenyérrel a hagyományos karácsonyi ételsorok állandó szereplői. A megrendeléseket december 18-ig várják.

A Stand 25 Bisztró karácsonyi elviteles menükínálatában kacsamájterrine, lilahagyma lekvárral, halászlé ponytfilével, tejjel, töltött káposzta enyhén füstölt oldalassal, kacsacomb lilakáposztával szerepel. A december 18-ig leadott rendelések átvétele 23-án történik.

A Vendéglő a kisbíróhoz karácsonyi túlélőcsomagjának pontyhalászléje sziki pontyfilével készül, de külön rendelhető hozzá posírozott belsőség is. A töltött káposzta alapjául szolgáló fermentált káposztát a vecsési Dabasi család szállítja. Természetesen van hideg libamáj is. A rendeléseket december 19-ig lehet leadni, az ételek 23-án vehetők át.

Mi újság vidéken?

„Töltsön több időt szeretteivel!” –a legtöbb helyen valami ilyesmivel hirdetik az éttermek karácsonyi elviteles ételeiket. „Persze, de hát szeretteimmel a konyhában is tölthetem az időt” – válaszolhatnák sokan. Az ilyen időmegtakarításon túl a legtöbbeknek talán inkább arra ad lehetőséget a profik által előre elkészített ünnepi ételek megvásárlása, hogy

biztosra menjenek, hiszen a karácsonyi fogások tipikusan azok az ételek, amikről mindenkinek az eszébe jut valami megszokott, kedvelt íz a gyermekkorból.

Halászlé, töltött káposzta, bejgli – szinte mindenütt szerepel a kínálatban, igyekeztünk tehát most olyan vidéki éttermeket találni, akik újdonságokkal is igyekeznek meglepni az érdeklődőket.

A solymári Aranykorona vendéglőben az ünnepi ételek teljes választékát kínálják, de ezek közül is legendás a halászléjük többféle belsőséggel, a házias hideg sültjeik, többféle hurkájuk és kocsonyájuk, valamint a malacsült, a borjúpörkölt és persze a töltött káposzta. Az ételeket december 23-án kell elvinni.

Esztergomban a Rózsakert étterem gondoskodik a karácsonyi elviteles menüről. A december 18-ig leadható rendelések alapján kétféle halászlét, töltött káposztát és libamáj terrine-t vihetnek haza mindazok, akik 24-én átveszik a kiszemelt fogásokat.

Budakeszi határában a Budai Gesztenyés nagyvendéglőből halászlét ponty és harcsafilével és tésztabatyuval, kacsamáj terrinet zsírjában házi kaláccsal és mazsolakrémmel, argentin hátszínt tatár fűszeres gesztenyemajonézzel, mangalica töltött káposztát házi tejföllel, omlós kacsacombot lilakáposztás rétessel és fekete cseresznyekrémmel, rozé libamellet édes-chilis sütőtökkel és mézeskaláccsal, vajban sült lazacfilét vaníliás pakchoi-jal csicsókával és sós mandarinnal valamint rib eye steaket vörösáfonyával, karamellizált édesburgonyával és fenyő jus-vel lehet december 20-24 között hazavinni.

A budakalászi Schieszl vendéglő pontyból vagy harcsából elkészített, passzírozott halászlét, panírozott pontypatkót, hideg kacsamájat, almával és aszaltakkal töltött, fűszerezett házi kacsát és töltött savanyú káposztát ajánl mindazoknak, akik december 22-ig leadják megrendeléseiket. Az elvitel 24-én aktuális.

A lajosmizsei Tanyacsárda a hagyományos karácsonyi ételeket készíti 18-ig való megrendeléssel, 24-ei elvitellel. Filézett vegyes halászlét tésztával, mizsei ragulevest, toros töltött káposztát, disznótoros csomagot (hurka, kolbász nyersen, töltött bébi pulykát, töltött kacsát és karácsonyi sültes tálat kínál azoknak, akik nem kívánnak maguk megbirkózni ezeknek az ételeknek az elkészítésével.

Debrecenben a Csokonai Étterem néhány újítással gazdagította elviteles kínálatát. Sütőtökkrémleves márványsajttal és pirított tökmaggal, fogas filé citromos pesztóval és rozmaringos burgonyával, lassan sült pulykacomb mézes-gyümölcsös raguval és édes burgonyapürével és az aranygaluska sütőtök sodóval csak náluk szerepel az étlapon.

A pécsi Pezsgőház Étterem különlegességeket alkot a különleges alkalomra. Sok más mellett pisztáciás libamáj terrine kaláccsal, birsalmapürével, töpörtyűkrém marinált hagymával, kapribogyós-petrezselymes rakott-főtt sertéscsülök, gránátalmás-fetás bulgursaláta az előétel. A hagyományosnak mondható halászlé és a tárkonyos-tejszínes borjú raguleves mellett fahéjas borlevest kínálnak körte-tatárral és füstölt kacsamellel. Főételeik között megtalálható a harcsafilé panko morzsában, zöldséges jázmin rizzsel, kapros majonézzel, a lassan sült narancsos-chilis-mázas pulyka felsőcomb-pecsenye, burgonyapürével és a gesztenyés pulykacomb-felső sült gyümölcsökkel és burgonyapürével is. Megrendelés december 18-ig, átvétel 24-én.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra