Magyar Konyha
2016. augusztus 25.Széll Tamás és Szulló Szabina mintha lavinát indított volna el, az utóbbi napokban négy ismert séfről derült ki, hogy otthagyja az éttermet, amely évek óta a nevéhez fűződik. 2016 sok szempontból a gasztronómia éve. Budapesten rendezték meg a Bocuse d’Or európai selejtezőjét, amelyet Széll Tamás nyert meg, októberben Magyarország vendégszerepel a San Sebastián-i gasztronómiai világkongresszuson és a magyar konyha iránt egyre nagyobb az érdeklődés a világon.
Januárban kezdődött, amikor Bicsár Attila, az Alabárdos séfje bejelentette, hogy útra kel, szerencsét próbál Londonban. Sikerült is neki, hiszen a Hay Hill nevű neves londoni elitklub éttermének séfje lett, ősszel pedig Floridában folytatja, ahol Coolinary néven nyílik egy trendi étterem európai konyhával.
Ádám Csaba, aki Takács Lajostól átvette a zuglói Olimpia étterem irányítását és jó hírnévre tett szert az ázsiai ízek és alapanyagok használatának köszönhetően, márciusban lett az Alabárdos séfje. Illetve visszatért a Várba, hiszen korábban Bicsár Attila tanítványaként ismerte meg a szakmát.
Takács Lajos útjait már nehezebb követni, ő az Olimpiából a Laci!Pecsenye? konyhájára, onnan pedig a Balaton mellé költözött, előbb Sajkodra, majd Balatonfüredre, ahol augusztusban nyílt meg a Nem kacsa nevű étterem.
Amikor Huszár Krisztián egy éve otthagyta a ZONA konyháját, Krausz Gábor lett az alagút melletti ínyenc étterem séfje. Közben tulajdonosváltás történt, Baldaszti Péter kivonult az éttermek világából, így idén május közepén Krausz is elhagyta a ZONA-t és a Bestiában folytatta.
Július végén érkezett a hír, hogy Szulló Szabina és Széll Tamás otthagyja az Onyx éttermet, amely 2011-ben Szulló Szabina irányítása alatt nyerte el az egy Michelin-csillagot. A két neves szakács Hamvas Zoltánnal már egy ideje tervezi saját étterem megnyitását, amelyre valószínűleg a Bocuse d’Or lyoni döntője után kerül sor.
Augusztus ismét a váltások ideje. Litauszki Zsolt, a Zsidai csoport éttermeinek kreatív séfje ősszel több éves közös munka után távozik a budapesti éttermek konyhájáról és nagy meglepetésünkre Costa Ricában folytatja szakács pályafutását. És, hogy miért választotta a közép-amerikai országot? "Az étterem, amelynek nem csak séfje, hanem résztulajdonosa is leszek, Uvitában, az őserdő mellett van. Kiaknázatlan lehetőség alapanyagok szempontjából. Társam, aki már két éttermet működtet a térségben jó kapcsolatban van a helyi indiánokkal, így olyan termékeket és terméseket ismerhetek meg, amit csak álmomban képzeltem el" - meséli a séf, aki novemberben kezd új életet Latin-Amerikában. A Zsidai Csoport éttermeiben feladatát Lutz Lajos, a Pest-Buda séfje veszi át.
Csütörtökön Heiszler Olivér jelentette be, hogy otthagyja a Tanti konyháját. A Michelin-csillagot Pesti István távozása után is elnyerő étterem séfje, üzletvezető feleségével, Haris Eszterrel együtt távozik a Hegyvidék Bevásárlóközpont fine dining étterméből. Mint fogalmaznak: „Új lehetőségek után nézünk, hogy még jobbá válhassunk szakmánkban. Nem titok, nagyon nehéz döntés volt, de miután az ember mindig a fejlődésre törekszik, valamint újabb és újabb élményekre, kihívásokra vágyik az élete során, nem volt más lehetőségünk”.
Budapest mellett a vidéki ínyenc éttermekben is változások történnek. Információink szerint Fülepi Kálmán elbúcsúzik a perbáli Walter étterem konyhájától. A korábban a nU Bisztróban, majd a székesfehérvári Beat étteremben dolgozó szakács a tervek szerint Újpalotán saját vendéglőt nyit.
Szintén nagy meglepetés, hogy a debreceni Ikon séfje, Pataky Péter is búcsút mond a civis város fine dining éttermének konyhájától. A televíziós műsorokból is jól ismert szakács jövőjéről még nincsenek hírek.