A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2013. szeptember 16.

Itt a szilvalekvárfőzés ideje. A piacokon már halomban állnak a besztercei, a nemtudom, a gömöri és a penyigei szilvafajták. Mind magas a cukortartalmuk, így nagyon finom lekvár főzhető belőlük. Mi Saly Noémi egyik különleges receptjét ajánljuk, amelyben almával és paradicsommal együtt főzi a szilvát.

Tabáni konyhámban nem állhatok neki annak a bizonyos „igazi” szilvalekvárnak. Ahhoz üst kell, spéci kavaró, szabad tűz, türelem és szerelem a hűvös éjszakában. Az első három sajnos hibádzik. Hanem akkor?

A piacon ilyentájt legalább öt-hatféle szil­vát kínálnak, amelyeknek még az érettsé­gi foka is különböző. Mind jó, mind más­ra jó: dzsemnek, lekvárnak, befőttnek, gombócba, ecetesen, fokhagymával tölt­ve… S bár egyesek szerint csak az „igazi” az igazi, amelyikben nincs semmi egyéb, csak szilva, az én tapasztalatom szerint jónak az is jó, sőt kitűnő, amelyikben igenis van. Az alábbi recept úgy 130 éve él a családban, dédanyámtól való. Elrontani szinte lehetetlen, variálni jó játék, de nem szabad szem elől téveszteni: fűszert pó­tolni mindig lehet, kivenni nem.

HOZZÁVALÓK:

2 kgszilva
2 kg alma
1 kgparadicsom
1,5 kgcukor
1 db 4-5 centis fahéj
5-6 szegfűszeg

ESZKÖZÖK:

Éles kiskés, tálak, kis és nagy fazék, szű­rőkanál, kis merőkanál, üvegek, celofán.

ELKÉSZÍTÉSE:

A szilvát kimagvaljuk, egy pohár víz­zel és a fűszerekkel föltesszük párolód­ni.Amikor eresztett egy kis levet, hoz­zátesszük a cukrot is.Az alma magházát kiszedjük, nem hámozzuk meg, csak apró kockára vágjuk, rögtön rakjuk a szilvá­hoz.A paradicsomot szűrőkanállal lobo­gó vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, apró­ra vágjuk, megy a fazékba.Kevergetni kell, mert könnyen odakap.Akkor kész, ha az alma puha.Nem baj, hogy dara­bos marad, sőt! A dzsemet forrón üve­gekbe merjük, öt perc fejenállás, egy nap dunsztolókosár és irány a spájz.

 

 

CIFRÁZZAM?

Az arányok változhatnak, de a paradicso­mot nem jó túladagolni: pikáns ízt ad a dzsemnek, és ennyi pont elég.Tehetünk helyette egy-két narancsot és/vagy cit­romot, jól kiáztatott, apróra vágott héjá­val együtt, a család felnőtt férfitagjai pedig méltányolni fognak egy pohárka szilvapálinkát is, amelyet az utolsó pil­lanatban töltöttünk két-három − külön címkézendő − üvegre való maradék­hoz.Egészen más irány: a cukrot telje­sen elhagyva, egy kanálnyi frissen reszelt gyömbérrel és szerecsendióval, csillag­ánizzsal, sőt egy kis őrölt tarka borssal művészkedve máris a csatnik elbűvölő világába jutottunk.

FELHASZNÁLÁSA:

Joghurtba keverve, vajas pirítóssal, lepénybe, pitébe, de száraz sült húsok, sőt aromás sajtok mellé is finom.Kimon­dottan áldásos hatással van a bélműkö­désre. Evégett reggel be lehet kapni egy-két kanállal csak úgy magában is.