A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2014. január 28.

Évente négyszer vágnak disznót hagyományos módon Köveskálon, a Kővirág Panzió és Étterem udvarán. A tulajdonosok célja az, hogy ne menjen feledésbe a disznóvágás tudománya, s hogy a betérő vendégek átélhessék a tor ünnepi hangulatát, megízlelhessék a tradicionális ételek ízét.

"A disznó sorsa az, hogy levágják. Mi másért tartaná az ember. Etetni, itatni, majd szép csendben eltemetni, nos, erről ritkán szólnak történetek. Annál inkább a padláson lógó kolbászról, lapátfejnyi sonkáról, mindent felzabáló kisgömböcről, csülökről, orjáról, hurkáról és kolbászról, abálni való szalonnáról. Ez pedig, mind-mind nem magától száll a gerendára, merül üst mélyére, úszik tálban az asztalon. És tény az is: ami a disznónak szomorúság, az embernek vigasság. Sőt, hagyomány. Igaz, elnézve egy disznóvágást, kóstolgatva az állat húsát, pirult fülét, ehetőre perzselt bőrét vagy kisült háját, sok minden megfordul az ember fejében, de egyvalamiben már az elejétől fogva megingathatatlanul biztos: ezt a disznó aligha élvezné."

Így kezdi F. Tóth Benedek írását a köveskáli disznóvágásról. A Gyuri nevű disznót már hajnalban levágták, de a munka nagy része a Kővirág panzió udvarán zajlik.

tudósítás egy hagyományos disznóvágásról köveskálon a magyar konyha februári számában