A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2016. augusztus 5.

Salgótarjáni cukrászda, a G&D kézműves műhely nyerte az idei Magyarország Tortája versenyt. Az Őrség Zöld Aranya erős mezőnyből emelkedett ki, a 2014-es Somlói Revolúciót és a tavalyi Pannonhalmi Sárgabarackpálinkás Karamelltortát követte a sorban.

Ugyancsak a nógrádi csapat alkotása volt a tavalyi nyertes, a Pannonhalmi Sárgabarackpálinkás Karamelltorta. Akkor a sárgabarackpálinka bizonyult merész választásnak, idén a tökmag volt az. Így nyilatkozik róla készítője, Szó Gellért:

„Tökmagos süteménnyel itthon még nem igazán találkoztam, pedig szerintem édességek terén is egy nagyon jól használható, különleges ízvilágot ad. Emellett nagyon egészséges és színvilágban is ad egy olyan pluszt, ami megjelenésében is egyedivé teszi a tortát. A tökmagolaj és a fehércsokoládé nagyon kellemes, harmonikus ízpárt alkot, Olaszországban is találkoztam ilyen párosítással. A tortához használt tökmagolajat egy Őrségben élő kedves család készíti. Egyébként az Őrségben ennek a hidegen sajtolt tökmagolajnak nagy tradíciója van.”

Őrség Zöld Aranya – G&D Kézműves Cukrászat, Salgótarján

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizedik alkalommal invitálta versenyre a szakmát. 43 induló közül nyertek a salgótarjániak, az első tíz helyezett között pedig olyan különlegességekre bukkanhatunk, mint a Művész Kávéház és Cukrászda által készített Bakonyi túrós csusza torta, amelyen túrós csuszához illő módra apró baconhalmok is helyet kaptak.

Bakonyi Túrós Csusza Torta – Művész Kávéház és Cukrászda

Izgalmas volt még a mezőnyből a szép nevet kiérdemelt Fertődi Selymes. A fővárosi Horváth cukrászda remeke mandulás-lime-os financier piskótából, málna konfittal és fertődi selymes bodzahabbal készült. A budaörsi Suhajda Cukrászda Magyar Kert elnevezésű tortájának izgalmas a fűszerezése: citromfű, rozmaring (több formában), bodza és citrom ízesíti.

Magyar Kert Torta – Suhajda Cukrászda

A 10 döntős torta:

1. Aranyos körtetorta
Készítője: Tóth Norbert
Cukrászda: Tóth Cukrászda, Dunaföldvár

2. Bakonyi Túrós Csusza Torta
Készítő: Magos Emőke és Scheirich Arnold

Cukrászda: Művész Kávéház és Cukrászda, Budapest

3. Fertődi Selymes
Készítője: Vaslóczki Orsolya
Cukrászda: Horváth Cukrászda, Budapest

4. Magyar Kert
Készítője: Szentandrási-Szabó Emese
Cukrászda: Suhajda Cukrászda, Budaörs
 
5. Málnás Tripla Csokitorta
Készítője: Gróf Gergely és Szoljár Csaba
Cukrászda: Solier Cafe, Gödöllő

6. Nagyi Gyümölcsöse
Készítője: Nagyné Haán Bernadett

Cukrászda: Major Cukrászda, Budapest

7. Őrség Zöld Aranya
Készítője: Szó Gellért
Cukrászda: G & D Kézműves Cukrászat, Salgótarján

8. Szentendrei Mézes Málnás "Annamari" Torta
Készítője: Nagy Péter
Cukrászda: Szamos Cukrászat, Pilisvörösvár

9. Tihanyi Körtés Sajttorta
Készítője: Barabás Csilla
Cukrászda: Édes-Gyömbér Cukrászda, Budapest

10. Zuzorka
Készítője: Szó Gellért
Cukrászda: G & D Kézműves Cukrászda, Salgótarján

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra