Magyar Konyha
2017. november 14.A szarvas és a fácán szabadon sétált az egyik füzesből a másikba, puhafa erdőből a keménybe. „Gyengébb teleken hintésre nem is igen járnak, jobb táplálékot találnak ők a vadonok bogyóiban, s ez adja az igazi jó vadízt a húsnak” – írta egy múlt századbeli vadászlap a csallóközi állatokról.
Az Amade Kastélyszálló pont Csallóköz szívében fekszik, 27 kilométerre Győrtől. (www.hotelamade.sk) Kevesen tudják, hogy itt, a Duna két karja között annak idején királyi vadászatok zajlottak: ennek emlékére különleges élménymenüvel várja vendégeit az Amade, amely a legjobbak közé tartozik Szlovákiában. A vad helyi: a kastélyhoz terjedelmes vadászmezők tartoznak.
Három falut akart
Zsigmond királyunkról azt írják, hogy hölingi birtokait elcserélte három csallóközi faluért. Királyfián és Királyfiakarcsán vadaskerteket létesített, és a pozsonyiakat kötelezte, hogy a királyi vadászatokra fűszert, sajtot és bort adjanak. A vadaskertekben a király félretette a méltóságát, és igazi vadászcimboraként űzte a vadat: szárnyasokra nyíllal, sólyommal, dúvadakra pedig gerellyel vadásztak.
Lőfegyvert a később uralkodók is ritkán használtak – kezelésének lassúsága miatt. A vadászatot nemes szórakozásnak tekintették, amit lóháton űztek. A 18. században is vetődárda vagy kés jelentette az első számú a vadászfegyvert; még a főrangú hölgyek is, kezükben dobásra kész gerellyel hajtották egész napon át a vadat!
Igazságos, de csapodár
Mátyás király csallóközi vadászatairól sok monda regél; ha igazat szólnak, az uralkodó a madi hársak alatt álruhában szőtte szerelmi idilljét a madi molnár lányával. A szép leány csak akkor tudta meg, hogy ki volt az udvarlója, mikor az feleségével, Beatrixszel érkezett a szigetre. A királyi hajóhadnak itt, a Duna alsó szakaszánál volt állandó kikötője, amelyben az előkelő vendégek leereszkedtek a tündérszép visegrádi várkastélyba.
Hej, páva!
Kevesen tudják, hogy a régi nagyúri asztal ékessége – ritkasága okán – a páva volt. Mátyás, Beatrix részére drága pávákat hozatott Olaszországból, s madi birtokán tenyésztette azokat. Ez a páváskert a királynak 10 000 aranyforintjába került: ott csak a királyné vadászott udvarhölgyeivel. A krónikaíró Bonfini szerint két kis kutyája volt betanítva a pávák megfogására. A királyi vadászterületekről mára sem tűntek el a vadak: a kinti hűvös szelek az egykori víg csallóközi vadászatok emlékét susogják.
Mi kerül az asztalra?
Nézzük a vadételekkel megrakott asztalt: díszítésre fenyőágakat, gesztenyét és őszi terményeket, valamint elhullajtott agancsokat használtak - gímszarvastrófeák tekintetében a magyarok mindig a világ élvonalába tartoztak. A gyertyák mohás fatörzsben állnak, az abroszkendő a rőt róka bundáját idézi, a pernye színét, a tűz parázsmaradékát. Az ezüst evőeszközök és az üvegpoharak fényességet lopnak az asztalra - kis tört üveget is elszórhatunk az őszi ágak közé.
Pár jó vadas fogás
Ismerjék meg, milyen a csallóközi vadszezon: a recepteket Czucz Péter executive chef adja közre!
Konfitált vaddisznóhát lila káposztával
4 főre
HOZZÁVALÓK:
- 800g vaddisznóhát
ELKÉSZÍTÉSE:
A vaddisznóhátat bőrével együtt sertészsírban zöld fűszerekkel konfitáljuk, ez kb. 3 órát vesz igénybe.
Párolt káposzta
HOZZÁVALÓK:
- 1 fej lila káposzta
- 2dl vörös bor
- 1dl ecet
- 200g cukor
- só, fahéj, babérlevél ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉSE:
A lila káposztát finomra vágjuk, a lila hagymával megpároljuk, hozzáadjuk a vörös bort, fahéjat, ecetet, cukrot, sót és a babérlevelet.
Köretként szalvétagombócot szolgálunk fel hozzá, ami pirított zsemlekockából, petrezselyemzöldből, hagymából, tojásból, tejből, sóból és borsból áll.
Szalvétagombóc
HOZZÁVALÓK:
- 4 kifli
- 300g hagyma
- 100g petrezselyemzöld
- 4 tojás
- 2dl tej
- só
- bors
ELKÉSZÍTÉSE:
A kiflit apró kockára vágjuk és sütőben 170 fokon kb 10 perc alatt barnára pirítjuk. Közben a hagymát finomra vágjuk, kevés olajon megpároljuk, felöntjük a tejjel és leforrázzuk vele a megpirult zsemlekockákat. Hozzáadjuk a tojást, petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, majd formákat készítünk belőle és vízben kifőzzük.
Egészben sült vadkacsa birssel és körtével
HOZZÁVALÓK:
1db kacsa
PÁCOLÁSA:
- 1dl olaj
- 3dl fehér bor
- csillagánizs
- rozmaring
- só
- bors
A fehérbort tűzhelyen felére redukáljuk, hozzáadjuk a fűszereket és az olajat, majd 5 percig főzzük és leöntjük vele a vadkacsát. Kb. 1 órát pihentetjük benne, majd sütőben 150 fokon letakarva sütjük. Ezt követően levesszük a fedőt és 200 fokon megpirítjuk a bőrét. A kacsához őszi sült gyümölcsöket tálalunk.