Magyar Konyha
2015. május 13.Többet kellene inni, több zöldséget és gyümölcsöt kellene enni. Ez a két kijelentés mindannyiunkra igaz lehet, és sarokköve az egészséges táplálkozásnak. Manapság egyre több szó esik lébárokban és természetgyógyász-barlangokban kapható éltető, gyógyító, karcsúsító és megváltó csodalevekről - ám ezeket otthon is el lehet készíteni.
A divatos pubokban és reggelizőhelyeken egyre fantáziadúsabb, színesebb és ízesebb, designpohárból kortyolható ínycsiklandó, kényeztető smoothie-k, shake-ek és trópusi pálmaerdőre hasonlító gyümölcskoktélok jelentek meg az utóbbi években. Ezeket azonban otthon is elkészíthetjük, csak kedv kell hozzá, fantázia és néhány kedvünkre való hozzávaló. Érdemes kísérletezni, a szivárványszínű italok elkészítése, összeöntögetése és elfogyasztása felráz a szürke hétköznapokból, tavaszi hangulatot csinál és kedélyünket (s remélhetőleg a körülöttünk élők kedvét) is javítja.
Miért igyunk leveket?
Hidratálás, vitaminbevitel és táplálékkiegészítés, immunerősítés - ez mind nyilvánvaló, általános cél és előny, mivel rég tudjuk, hogy egészségünk védelmében fontos szerepet játszanak a folyadékok, a zöldségek és gyümölcsök, valamint a bennük természetesen előforduló vitaminok, ásványi anyagok, enzimek, savak stb. A turmixok, smoothie-k és juice-ok néhány, manapság egyre nehezebben megvalósuló cél elérésében segíthetnek, mint a napi öt étkezés vagy a megfelelő zöldségbevitel.
Egy rohanós reggelen arra a legkönnyebb rávenni magunkat - vagy akár notórius nem reggeliző családtagunkat -, hogy felhajtson egy korty tápláló napindítót, ami folyadékjellegéből adódóan az anyagcserét is beindítja és könnyen emészthető táplálék. A sokak számára lehetetlenségnek tűnő ideális zöldség- és gyümölcsmennyiség elfogyasztása is könnyebben megoldhatónak tűnik, ha egy részét pohárban képzeljük el. Nem utolsósorban: az edessegigeny, kotelező nassolas kielegitesere is nyujthat alternativat egy nagy pohar izgalmas-elvezetes turmix vagy gyumolcsos-fűszeres le, sőt a legmereszebbek akar a reggeli kavet is helyettesithetik mas energetizalo italokkal.
Légyógyászat
A növényekből préselt levek méregtelenítésre, öngyógyításra, fogyókúrák, diéták és léböjtkúrák kiegészítésére is alkalmasak. Gyógynövények és gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású vagy emésztést segítő alapanyagok hozzáadásával és kombinálásával kúrálhatjuk is magunkat, vagy megelőzhetünk különböző bajokat. Én például sokkal szívesebben gurítok le egy kupica harsányzöld, naturális, széna- és rétízű savanykás folyadékot, mint veszek be egy pirulát. Bár hinni biztosan mindkettőben kell. Ami fontos, hogy nagy dózisban, kúraszerűen ne vagy csak komoly utánajárás után kezdjünk el inni valamit, ami megtetszik, mivel megemelheti az ilyen-olyan szinteket (például a vércukrot) vagy a vérnyomást – hogy a hosszan tartó, csak folyadékbevitelre épülő léböjtös koplalás veszélyeiről ne is beszéljünk. Ha ügyelünk a változatosságra, és arra, hogy édes gyümölcsök garmadájának megivásával a cukorbevitelt se vigyük túlzásba, akkor nem hibázhatunk. Többször hallottam már, hogy ha ahhoz tartjuk magunkat, hogy mindennap minden különböző alapszínhez közelítő gyümölcsből és zöldségből eszünk valamennyit, már kapizsgálunk valamit.
A gép
Azt, hogy milyen jellegű, tulajdonságú leveket tudunk előállítani, azt elsősorban a rendelkezésünkre álló gép vagy gépek határozzák meg. Mindenki készített már banánturmixot. Egészen hétköznapi, háztartási turmixgépekkel ilyen levegős, de sűrűbb állagú turmixokat készíthetünk. (Mivel itt a gépbe kerülő öszszes rostanyag az italban marad, ezt finom szűrőn vagy gézen átcsorgatva kaphatunk hígabb, tisztább folyadékot.) A gyümölcscentrifugák turmixolás után centrifugális erő segítségével nyomják ki a levet a rostokból. Ez az egyszerű turmixgép működéséhez hasonlóan gyors folyamat, a hozzávalókat nagyobb darabokban is a gépbe tehetjük, de a folyadék esetenként szétválhat, felhabosodhat, illetve a keményebb növényekből kevesebb lé nyerhető ki. A lassú fokozatú, kíméletes gyümölcs- és zöldségprések már nagyobb befektetést igényelnek, viszont az eddig említett gépeknél sokkal kisebb sebességgel és hőtermeléssel dolgoznak, lassan összezúzzák az alapanyagokat, így sok fontos, hőérzékeny enzimet megőrizhetünk. Míg a lé kipréselődik a szárazanyagból, a levegővel sem érintkezik, így több vitamin marad benne, és kevésbé oxidálódik, nem válik szét és nem képződik rajta hab. A keményebb, rostosabb anyagokból (pl. zöld levelek, fűszerek, magok) is több és értékesebb levet lehet kinyerni ezzel a módszerrel. Természetesen manapság elektromos és okos lékészítő gépektől búzafű-centrifugákon át hiper-bio-energiával működő présgépekig mindenféle juice-előállító masinát be lehet szerezni, megfelelő anyagi ráfordítással és utánajárással.
Mit kotyvasztunk?
A második tényező, amely leginkább befolyásolja az ital milyenségét, az a felhasznált alapanyagtípusok köre. A divatos smoothie kifejezés tisztán növényi alapanyagokból készült italt jelent – estenként különleges hozzávalókkal, mint a kókuszvíz, kakaóbab, csokoládé vagy mogyoróvaj. A nyers és paleolit diétába még a laktózmentes, olajosmag-tejekkel dúsított préselmények is beleférnek. Zöld fűszereket és növényi ízesítőket persze ízlés és gyógyító szándék szerint bármihez adhatunk, ha pedig nem célunk teljesen antiallergén, valamilyen diétás célnak megfelelő italt készíteni, csak egészségesebben szeretnénk táplálkozni vagy élvezkedni, italainkat tejjel, joghurttal vagy kefirrel is dúsíthatjuk (így válnak shake-ké), és reggelire akár mézzel ízesítve müzlire vagy zabpehelyre öntve is fogyaszthatjuk. A zöldségek és gyümölcsök héjukkal együtt feldolgozva tartalmazzák a legtöbb értékes vitamint, ám alapszabály, hogy csak jól megsikált és szigorúan biogyümölcsöt vagy zöldséget cseppfolyósítsunk héjastul!
Kortyolunk vagy kanalazunk?
A növényi juice-ok állaga egészen széles skálán változik a szinte pépes sűrűségtől a víztisztaságú levekig, és – mint már említettem – nagyban függ attól, facsarunk, turmixolunk vagy préselünk-e. Ám ha ismerjük gépünket, nemcsak hígítani tudunk, hanem például teljesen natúr, csak növényi lé készítésekor az általunk kedvelt textúrát úgy is beállíthatjuk, hogy lédús és rostosabb, keményebb összetevőket vegyítünk. Minél finomabb, tisztább lét képes előállítani a masinánk, annál kevesebb rost marad az italunkban, és annál több gyűlik össze a gép tartályában. Ez egyébként kiválóan alkalmas kenyér- vagy süteményalapanyagnak is, a paleo- és gluténmentes sütést például kimondottan megkönnyítheti. A méret a lényeg! Mikor gyümölcs- és zöldségkoktélokat készítünk, növényi leveket mixelünk, törekedhetünk egyoldalúan egy hatás kiváltására, egészségességre, az élvezhetőséggel mit sem törődve. De az is lehet célunk, hogy kívánatosabbá tegyük a zöldek fogyasztását és egyszerűbbé, vonzóbbá az egészséges táplálkozást – ezekben az esetekben pedig nem hanyagolható el kotyvalékunk élvezeti értéke. Ám olyan is van, aki egyenesen alkot, kiéli magát a nyers és mocsárszagú koncentrált ez-meg-azegészség shotoktól a merész alapízeket párosító, finoman fűszerezett és aromatizált jeges csodákig tartó igen széles skálán. Italunk ideális mérete alapvetően függ az előbb említett két tényezőtől: a mennyiségnek egyenes arányban kell változnia az élvezeti értékkel az íz és az állag szempontjából is. Hatóanyag, étrend-kiegészítés felől nézve a méret koncentrációt, az étkezésfunkciót tekintve pedig tápértéket, rosttartalmat is jelent.
Tárolás és mixelés
A kifacsart, kipréselt, kinyomott leveket a legjobb rögtön – de legalább is egy napon belül – elfogyasztani: enynyi idő alatt vész el a legkevesebb értékes vitamin és tápanyag. Ha mégis elszámoltuk magunkat, vagy előre gondolkodtunk, hűtőben általában három napig, mélyhűtőben tovább is elállnak a színes juice-ok – lehetőleg fajtánként külön-külön befőttes- vagy műanyag üvegben. Mind az állag, mind az íz beállításához hasznos, ha a lénekvalókat eleinte egymás után, külön poharakba facsarjuk ki, egyesével is megkóstoljuk, majd apránként vegyítjük az ígéretesnek, harmonikusnak tűnőket. Nemcsak állag vagy íz, de egészségesség tekintetében sem lehet mindenkinek megfelelő, univerzális recepteket alkotni. Alkatonként és egyénenként mindenkinek más a tápanyag- és vitaminszükséglete, ráadásul ezek erős, sok esetben szélsőséges, idegen ízek és szokatlan állagok, melyek egyeseknek kimondottan beindítják
a fantáziáját, ám másoknak akár gusztustalanok is lehetnek. Nem mindenki szereti a zöld levelek ízét, vagy a püréskrémes, pépszerű textúrákat, amit mások élvezettel falnakkortyolnak. Kísérletezzünk akár merész kombinációkkal, vagy játsszunk biztonsági játékot klasszikus társításokkal, mindenképpen hasznos, élvezetes és egészséges időtöltés, színes, egyszerű gyors étel lehet az egészséges folyékony kenyér.
Folyadékpótlás!
Nem valódi folyadékpótlásra, hanem valamilyen fontos dolog folyadékkal való pótlására (mint a napi vitaminadag, az elegendő zöldség-gyümölcs vagy a reggeli tápanyag) kell itt gondolnunk. Ezek vegyesen shotok és nagyobb italok, funkciójuktól függően. Példként: kávépótló shot: édesgyökér, gyömbér, búzafű, csipkebogyó, alma. Napi zöldadag (klasszikusabb íz annak, aki nem szívesen eszik zöldséget): alma, narancs, barack, ananász, gránátalma, kevés cékla, zeller, répa, esetleg salátalevél. Főzelékkorty: kelkáposzta, édesburgonya, spenót, avokádó, petrezselyem. A tökéletes reggeli: chia mag, ananász, áfonya, kivi, csonthéjas magtej (fél csésze mag beáztatva, majd 250 g vízzel kinyomva), esetleg egész maggal, áfonyával, ha kanalazni akarjuk.
Folyékony desszertek
Ezek folyékony édességek, desszertek, szinte sütemények pohárban, édes-csábító jeges vagy krémes és fűszeres élvezetek. Trópusi koktél: gránátalma, ananász, vérnarancs, kókuszvíz és bármi egzotikus (pl. maracuja) fűszerekkel, tört jégen. Csokis banán: kakaó, banán, olajos mag (vagy tejtermék), fűszerek, datolya, vanília. Zöldmix: citrusos ízű zöldfűszerek, saláta, spenót, körte, citromfű, lime. A gyógyleveken kívül bármelyik élvezetes vagy tápláló receptet szoktam tejtermékkel dúsítani (természetesen egy-két helyzetidegen fűszer, zöld levél vagy zöldség-gyümölcs, pl. citrus elhagyásával vagy mennyiségének csökkentésével), de ha tejtermékalapú turmixot akarunk készíteni, az én kedvencem a legjobban variálható klasszikus alap, a joghurt kevés mézzel (ha nem akarunk egészséges vaníliafagyi készítésével bajlódni). Ez megfelelő arányban szinte minden gyümölcsöt-zöldséget vagy fűszeres ízesítést elbír.
Tütü lébár
A Tütü lébár az egészség és jókedv szigete a Pozsonyi út nyüzsgő forgatagában. Az ötlet a Sarki Fűszerest jegyző Nemesvölgyi Attilát dicséri, így a minőség és a design is garantált. Bár az üzlet tényleg akkora, mint egy talpalatnyi szigetecske, óriási, befőttesüvegekkel kirakott színes kirakatával (amely üvegcsékben elviteles leveiket is kínálják), vidám és napfényes hangulatával, színes gyümölcsökkel teli régi-régi falicsapjaival mégis magára vonzza a tekinteteket. Főleg hidegen préselt gyümölcs- és zöldségleveket készítenek és mixelnek izgalmas koktélokká (amelyeket a csodálatosan kedves és mindig mosolygós Gráf Jennifer fantáziája, szakértelme és tapasztalata érlel alkotásokká). Ezenkívül kávékat is készítenek, van organikus és zöld kávé is, leginkább elviteles formában, bár ha egy kis jó hangulatra vágyik az ember, le is telepedhet a pulttal szemben a kis padra, mert a Tütüben különösen igaz a mondás: sok jó ember kis helyen is elfér. Főleg ha színes levekkel szürcsölnek vidámságot. Saját receptjeik közül mi a Zöldnarancsot kóstoltuk, ami igazán nagy meglepetés lehet azoknak, akik azt gondolják vagy tapasztalták, hogy a búzafűlé rossz ízű. Naranccsal és almával facsarva csodálatos, harmonikus, frissítő itallá alakul. Jennifer segítségével mi is kipróbáltuk néhány ötletünket.
Receptek
1. Tápláló zöld turmix (reggelire vagy napközben, ha nincs időnk falatozni): narancs és alma juice a vitaminok és az íz kedvéért, összeturmixolva friss kelkáposztával az ásványi anyagok és a rostok miatt, friss szerecsendióval ízesítve.
2. Édes-vitaminos tízórai: édesburgonya, vérnarancs, alma juice (ha közben bedobunk egy pár darab friss gyömbért is a facsaróba, akkor az amellett, hogy még egészségesebbé teszi, friss, fűszeres aromát is kölcsönöz az italnak).
3. Igazi trópusi turmix tejtermék nélkül: a turmixolt avokádó kellemes állagot és selymes olajosságot kölcsönöz, a mangó és narancs leve adja a savanykásan édes ízeket, a gyömbér és a kurkuma pedig izgalmasabbá teszi a levünket.
4. Folyékony saláta (avagy napi zöldségadag egy pohárban, akár köretnek vagy paleo levesnek is alkalmas): turmixolt saláta, spenót, avokádó, lágyításnak és hígításnak egy kis uborka- vagy zöldborsójuice. Lime levével és almajuice-szal ízesíthetjük (az alma szinte mindenhez illik), ha pedig tavasziasabbá akarjuk tenni, turmixoljunk bele egy kis csokor petrezselymet és pár levél medvehagymát (a bátrabbak).
5. Lecsókoktél: a klasszikus lecsó alapanyagok kifacsarva is jó ízpárosítást alkotnak – bár a zöldpaprika, piros paprika és paradicsom kombinációját jól kiegészíti pár levél zöldhagyma vagy medvehagyma és egy kevés angolzeller, illetve ízlés szerint bármilyen zöldfűszer (pl. petrezselyem vagy zellerlevél).
6. Bordó egészség: a lilakáposzta-juice ízét szinte észrevétlenné teszi, gyümölcsössé kerekíti ki a cékla és az alma leve, így fontos és ritkán fogyasztott zöldségeket is egyszerűen bevihetünk a szervezetünkbe.
7. Lédesszert: az egyszerű, már szinte unalmas banánturmixból különleges édesség lesz, ha ananászt, mangót (akár különlegesebb déligyümölcsöket, pl. maracuját) is turmixolunk bele, és nem tejjel, hanem kókusztejjel, kókuszvízzel, mandula- vagy más magtejjel hígítjuk.
TOVÁBBI KREATÍV ÖTLETEK
8. Tavaszi eső (átfázás elleni megelőző): csalán, gyömbér, fokhagyma, chili, gránátalma, lime (fekete retek, sóska).
9. Rügyező vitamin (a tavasz legfrissebb idénytermékei): répa, zeller, friss cékla, medvehagyma, friss zöld levelek, retek, spenót, sóska.
10. Mindent meggyógyító: búzafű, zöld fűszerek, citrusok, grapefruit, rebarbara.
11. Harsogó tavasz: menta, borsó, uborka, gyömbér, zeller (alma).