Magyar Konyha főzőiskola

Nábelek Zsófia

2021. június 30.

tejberizs

Kánikulában senkinek nincs kedve a tűzhely mellett állni - pláne a sütőt bekapcsolni. Ha mégis valami könnyű édesség hiányzik, íme egy egyszerű, de villantós pohárdesszert.

Az alábbi tejberizs tulajdonképpen egy édes rizottóhoz áll a legközelebb, de ha nem sikerül ilyen típusú rizshez jutni, próbálja ki jázminrizzsel. Kevésbé lesz sűrű, krémes főzés után, ezért érdemes kevesebb tejszínhabbal lazítani. És persze bármilyen gyümölcsöt használhatunk hozzá: a lapos barack és a cseresznye épp most érik, de nemsokára lehet meggyel, sárgabarackkal, málnával vagy szederrel is készíteni, egész biztos, hogy jól fog sikerülni.


Hozzávalók a barackhoz

  • 3 db lapos barack (vagy érett nektarin)
  • 1 ek juharszirup (vagy méz)
  • 1 tk citromlé

A barackok héját lehúzzuk - érdemes kifejezetten édes, esetleg kicsit puhább darabokat választani, mivel ezeknek könnyebben lehúzható a héja. Vágjuk ki a magját, a gyümölcshúst pedig feldaraboljuk, ha krémesebben szeretnék, villával is összetörhetjük, vagy akár turmixgépben is pürésíthetjük. Keverjük össze a juharsziruppal (vagy mézzel) és a citromlével. Ízesíthetjük vaníliával, kakukkfűvel, használhatunk citrus héjakat hozzá, de néhány csepp rózsavíz is feldobja. Osszuk el négy pohárban a barackvelőt.

Hozzávalók a cseresznye “raguhoz”

  • 150 g cseresznye kimagozva, negyedekbe vágva
  • 2 ek juharszirup (vagy 1,5 ek méz)
  • 1 csipet só
  • Fél rúd vanília kikapart magja

Az összes alapanyagot tegyük egy lábasba, majd közepes lángon hirtelen forraljuk fel, csak néhány másodpercig forrjon. Azonnal vegyük le a tűzről, öntsük át a cseresznyét egy hőálló tálba, majd lefóliázva hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután kanalazzuk a hideg barackvelőre.


Hozzávalók a tejberizshez

  • 300 g kerek szemű rizottó rizs (Carnaroli vagy Arborio)
  • 750 ml tej
  • Fél rúd vanília kikapart magja a kikapart rúddal
  • 100 g porcukor
  • fél mk só
  • 400 ml jéghideg tejszín

A rizst többször váltott vízben alaposan megmossuk. A tejet lábasba öntjük, a tejszín kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót. Közepes lángon felforraljuk. Nagyon alacsony lángon 20-25 percig főzzük, 5 percenként megkavarjuk. Simítsunk a felületésre fóliát (így nem bőrösödik a felszíne), hagyjuk kihűlni, a vaníliarudat eltávolítjuk. Míg a rizs kihűl, felverjük a tejszínt. A rizst alaposan keverjük át, majd óvatosan forgassuk bele a felvert tejszínhabot. Ha nem elég lágy, lazíthatjuk még tejszínnel, de csak fokozatosan adagoljuk.

A kész tejberizst osszuk el a négy pohárban, a barackvelő és a cseresznye tetejére. Tegyük egy órára hűtőszekrénybe.

Tálaláskor tegyünk rá friss cseresznyét, barackot, megszórhatjuk dió- vagy mandulamorzsával, kakukkfűvel, illetve kanalazhatunk rá egy kevés juharszirupot is.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra