Óriási a Valentin-napi készülődés Auguszt József és Ibolya Fény utcai cukrászdájában, ahol a héten minden a szerelmesekről, a süteményekkel való csábításról szól.
Ibolya és József története egy Ibolya által sütött fánkkal kezdődött jó pár évvel ezelőtt. Az a bizonyos baracklekváros-túrós fánk ma is a kínálat része, de van itt más is a szerelmesek időszakában. A süteményekbe ilyenkor beköltözik a málna, az eper, a francia Opera-szelet, ami többek között kávékrémmel készül, most málnás töltelékkel kelleti magát.
Helyet kér a süteményekben afrodiziákumként a mák, a fahéj, a kardamom vagy az édeskés, fűszeres íze miatt süteményekbe remekül passzoló rózsabors. Jó hír, hogy az említett hozzávalók ilyenkor bátrabban és gazdagabban használhatók. Csábításra alkalmas minden, ami piros színű, de különösen a gránátalma, ami a benne lévő magok miatt pedig a termékenység szimbóluma. Süteményben viszont csak dekorációként alkalmazható, krémként elveszti vérpezsdítő színét, rajongóknak a fogyasztása frissen facsarva ajánlható még.
Mivel készüljünk?
És ha már a kelet praktikáinál tartunk, csábító lehet egy fűszeres tea, egy török kávé, de csemegeként akár a fűszeres szirupban eltett birsalma is. És akkor a rózsavízről még nem esett szó, pedig az keleten nemzeti kincs.
Szimplán tejbe csepegtetve is ízletes, de sütibe keverve pisztáciával az igazi!
Most Auguszt Ibolya jóvoltából a rózsavizes-málnás financier sokszorosan kipróbált receptjét osztjuk meg olvasóinkkal, így, aki maga rukkolna elő otthon valami izgalmas meglepetéssel, annak mindenképp erre a rózsavizes szívecskére essen a választása!
Rózsavizes szívecske
Hozzávalók:
- 425 g tojásfehérje
- 50 g méz
- 375 g porcukor
- 175 g mandulaliszt
- 150 g liszt
- 250 g olvasztott vaj
- csipet só
- 50 g rózsavíz
- 1 kiskanál céklapor
- liofilizált málna
Elkészítés:
A vajat a mézzel felolvasztjuk. A porcukrot, céklaport a mandulaliszttel és a finomliszttel átszitáljuk, majd a tojásfehérjével elkeverjük,
a végén óvatosan hozzácsurgatva elkeverjük a felolvasztott vajjal is.
Egy éjszakára pihenni hagyjuk. Másnap átkeverjük, hozzáadjuk a liofilizált málnát, végezetül olajjal kikent szilikon formában 175 fokon 8 percig sütjük.