Magyar Konyha főzőiskola

Kalla Kálmán, fotó: Körmendi Imre

2020. december 10.

kappan , karácsony , advent , kalendárium , Kalla Kálmán

Illatos hús amelyhez a sündisznóra formázott krumplit a gyerekek is imádni fogják.

(7 fő részére)

HOZZÁVALÓK:

  • 1 db kappan (2,5 kg-os)
  • 50 g szalonna, kockára vágva
  • 2 ek libazsír
  • 100 g hagyma finomra vágva
  • 2 db kockára vágott zsemle szárítva
  • 1 db zsemle beáztatva, kicsavarva
  • 3 db tojás
  • 200 g gesztenye tisztítva
  • 1 ek zsályalevél apróra vágva
  • 1 ek petrezselyem apróra vágva
  • 1/3 csésze húsleves
  • só, frissen őrölt bors

ELKÉSZÍTÉSE:
A gesztenyét forró sütőben 200 °C-on vízzel megspriccelve 10 percig sütjük. Félidőben megkeverjük. Konyharuhára tesszük, és ledörzsöljük a barna héjrészt, majd negyedekbe vágjuk. A szalonnán és libazsíron megpirítjuk a hagymát, tálba tesszük, és hozzákeverjük a töltelék többi részét.

A kappan nyakánál kezdve ujjunkkal elválasztjuk a bőrt a mellhústól, majd kívül-belül megsózzuk.

A kappan mellbőre alá töltünk a töltelékből egy kanál vagy habzsák segítségével. A kimaradt tölteléket nem a hasüregbe töltjük, hanem külön, tepsiben sütjük meg. A hasüregbe egy szép almát, egy csomag petrezselymet és zsályalevelet teszünk. A kappant kizsírozott tepsire tesszük, a bőrét olvasztott zsírral megkenjük. Sütőben 160 °C-on 2-2,5 órán át sütjük.

Mi a kappan?

A kappan herélt (kasztrált), speciálisan hizlalt kakas. Olvassa el korábbi cikkünket a kappanokról!


KÖRET

HOZZÁVALÓK:

  • 500 g burgonya
  • 2 db tojássárgája
  • 20 g burgonyapehely
  • só, bors, reszelt szerecsendió
  • 1 tasak metéltre vágott mandula
  • 1 l olaj a sütéshez
  • 2 db birsalma
  • 8 szem szegfűszeg
  • 40 g vaj
  • porcukor, meghinteni a birsalmákat

ELKÉSZÍTÉSE:
A burgonyát puhára főzzük, leszűrjük, átpasszírozzuk. Habverővel addig keverjük, ameddig kihűl. Hozzáadjuk a tojássárgájákat, szerecsendiót, sót és a burgonyapelyhet. Először golyókat formázunk a burgonyából, majd sündisznó formára alakítjuk. Az orrhegyére és a szemére egy-egy borsszemet nyomunk. A hátát teleszurkáljuk a metéltre vágott mandulával. Bő, forró olajban pirosra sütjük.

A birsalmákról ledörzsöljük a bolyhokat. Kettévágjuk, és eltávolítjuk a magházukat.

Olvadt vajjal átkenjük, és tepsibe fektetjük a héjrésszel felfelé. 1-1 szem szegfűszeget szúrunk bele, majd megszórjuk porcukorral. Sütőben 160 °C-on puhára sütjük. Amikor hústűvel könnyen át tudjuk szúrni a birseket, akkor már átsültek.

TÁLALÁS:
Az ünnepi asztalra egészben tesszük fel a kappant, a szeletelés a családfő feladata.


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra