A legősibb konyhai eljárás, gyakorlatilag az ősemberektől örököltük. Talán az egyetlen,ami alig változott az évezredek alatt. Mert használhatunk modern grillsütőt, rostlapot, a lényeg, hogy szabadban, faszén fölött forgatjuk az ételt, a füst zamata pedig sajátos ízt ad a húsnak, halnak, sajtnak, zöldségnek. Néhány ötlet nyári vacsorákhoz.
GRILLEZETT FOGAS OLÍVAOLAJOS TÖKKEL
Ruprecht László receptje (4 fő részére)
Hozzávalók:
- 80 dkg fogasfilé
- 80 dkg friss zsenge tök
- 1 db citrom leve
- 1 csokor kapor
- 4 db salátalevél
- olívaolaj, só, bors
Elkészítése:
A fogasfiléket sózzuk, borsozzuk, majd a bőrös felükön grill-lapon vagy serpenyőben készre sütjük.
Közben a hús felőli részen olívaolajjal kenegetjük. A zsenge tököt megpucoljuk, eltávolítjuk a magházát, apró kockákra vágjuk, sózzuk.
Adjunk hozzá finomra vágott kaprot, majd az olívaolajból és a citrom levéből készítsünk öntetet (emulziót). A halat salátalevelekkel és töksalátával tányérra rendezzük.
GRILLEZETT GARNÉLA PAK CHOIJAL ÉS MANGÓVAL
Bereznay Tamás receptje (4 fő részére)
Hozzávalók:
- 16 db 8/12-es garnéla fejjel
- 4 db pak choi (bordáskel)
Salsa
Hozzávalók:
- 2 ek barna cukor
- csipet só
- 4 ek rizsecet
- 1 db kígyóuborka
- 1 db mangó
- 2 fej salottahagyma
Elkészítése:
A cukrot az ecettel és a sóval simára keverjük.
Az uborkát meghámozzuk, magházát kivájjuk, a húsát félszer fél cm-es kockákra vágjuk.
Ugyanígy felvágjuk a mangót és a hagymát, ezután az egészet összekeverjük a dresszinggel. A pak choi zöld levelét levágjuk, hosszában kettévágjuk.
A rákokat kettesével fanyársra húzzuk, és grillen vagy serpenyőben a pak choijal együtt megsütjük. Nagy adag uborkás mangócsatnival tálaljuk.
CSIRKENYÁRS (SATAY) MOGYORÓMÁRTÁSSAL
Bereznay Tamás receptje (4 fő részére)
Hozzávalók:
- 80 dkg csirkemell
- 1 ek porcukor
- 1 csapott ek só
- 1 csapott ek római kömény
- 1 ek kurkuma
- 1 kk fahéj
- 3 ek étolaj
Mogyorószósz
Hozzávalók:
- 10 dkg sótlan, pirított földimogyoró
- 2 db nagy, piros csilipaprika
- 4 fej salottahagyma
- 2 ek méz
- 1 ek barna cukor
- 4 ek szójaszósz
- 2 ek étolaj
- 2 dl csirkealaplé
- só
Elkészítése:
A kockákra vágott hagymát a felkarikázott csilivel olajon megpirítjuk.
Hozzáadjuk a mogyorót, a szójaszószt, a mézet, és felöntjük az alaplével.
Ízesítjük cukorral, kevés sóval, és 15 perc főzés után botmixerrel pürésítjük. A csirkemellet hosszú hasábokra vágjuk. A fűszereket összekeverjük a sóval, a cukorral és az olajjal, majd alaposan beledörzsöljük a csirkemellcsíkokba.
Hullámosan nyársra húzzuk, izzó grillrácson időnként megforgatva 12-14 perc alatt megsütjük, és a mogyorószósszal tálaljuk.
CSÍPŐS GRILLCSIRKE
Bereznay Tamás receptje (4 fő részére)
Hozzávalók:
- 1 db 1,2 kg-os csirke
- 1 tk darált gyömbér
- 1 tk darált citromfű
- 1 tk darált fokhagyma
- 1 tk Cayenne-bors
- 3 ek étolaj
- 1,5 dl paradicsomlé
- 1 db citrom leve
- 1 tk só
- 50 dkg parázsburgonya
Elkészítése:
A fűszereket, a sót, az olajat és a citromlevet elkeverjük a paradicsomlével. A csirkét a mellénél úgy vágjuk ketté, hogy közben kivágjuk a mellcsontot.
A fűszeres páccal mindkét oldalát bekenjük, és izzó grillrácsra fektetjük a bőrös felével. Mellé tesszük a megmosott burgonyákat is. Kb. 5 percenként megforgatjuk, közben a maradék páccal kenegetjük.
Nagyjából 25 perc alatt elkészül a burgonyával együtt.
BÁRÁNYHÁTSZÍN FASZÉNEN SÜLT ZÖLDSÉGEKKEL, KECSKETÚRÓS POLENTA
Horváth Csongor receptje (4 fő részére)
Hozzávalók:
- 80 dkg bárányhátszín
- 10 dkg bébiédeskömény
- 10 dkg bébicsillagtök
- 10 dkg bébipóréhagyma
- 1 dl olívaolaj
- 10 dkg vaj
- 2-2 szál rozmaring és kakukkfű
- só, bors
- 8 ek kukoricadara
- 1 l zöldségalaplé
- 10 dkg kecsketúró
- petrezselyemolaj
Elkészítése:
A zöldségeket daraboljuk, sózzuk. A bárányhátszínt rozmaringgal, kakukkfűvel, sóval, borssal ízesítjük, majd faszénen körbepirítjuk. Pihentetjük.
A kukoricadarát alaplével, sóval, vajjal krémesre főzzük. A bébizöldségeket forró faszénre tesszük és készre sütjük.
A húst pihentetés után szeleteljük és petrezselyemolajjal tálaljuk.
GRILLEZETT GOMOLYA, MANGALICASZALONNA, EPER ÉS ZÖLD PARADICSOM
Csécsei László és Orcsik Edit receptje (4 fő részére)
Hozzávalók:
- 4 szelet gomolya (40 dkg)
- 8 szelet mangalicaszalonna
- szőlőmagolaj
- 1 db kisebb fejes saláta
- só, cukor
- mustármag
- tárkony
- zöld paradicsom
- zöldparadicsom-lekvár
- eper
- alma-birsalma ecet
Elkészítése:
Az ecettel, tárkonnyal, mustármaggal, sóval és cukorral egy jóízű savanyítólevet főzünk, ha kihűlt, levákuumozzuk a megmosott, felvágott zöld paradicsomokkal. A gomolyát meggrillezzük.
A salátát négybe vágjuk, és a vágott felét megkenjük szőlőmagolajjal, majd forró serpenyőben hirtelen megpirítjuk.
Tálaláskor a hajszálvékonyra szeletelt mangalicasonkát a langyos salátára helyezzük, hogy átmelegedjen.