Receptek

Répasaláta pirított mogyoróval, mogyoróolajjal és friss kecskesajttal

Jahni László receptje

2022. június 14.
  • 400 g zsenge, kicsi répa
  • 0,5 l zöldségalaplé
  • 300 g friss kecskesajt
  • 80 g tisztított mogyoró
  • 2 ek mogyoróolaj
  • zöld salátalevelek
  • gyömbér, citrom, fehér balzsamecet, só

ADAG: 4 főre

Az egészséges táplálkozáshoz remek sorvezető a szezonalitás. Jahni Laci, a balatonszemesi Kistücsök Étterem séfje

abból főz, amit a konyhakertjében talál. Ezúttal répából, zöldborsóból, cukkiniből, tökből varázsol könnyű, nyár eleji fogásokat az asztalra.

Elkészítése:

A 10-15 cm méretű újrépát megtisztítjuk (víz alatt kefével megdörzsöljük), zöldségalaplében blansírozzuk. Gyömbérrel, citromlével, reszelt citromhéjjal, fehér balzsamecettel ízesítjük. A répasalátához friss kecskesajtot adunk. Ha a kecskesajt „túl erős”, akkor kecsketejjel lágyabbá tehetjük. Rövid ideig, botmixer segítségével a sajtot és a tejet összeturmixoljuk. Kevés vágott földi- vagy törökmogyorót serpenyőben megpirítunk, mogyoróolajjal összekeverjük. A törökmogyoró erősebb, karakteresebb ízt ad a salátának.

Tálalás:

Tányérra rendezzük a savanyítólében kihűlt répákat, a durvára összevágott mogyorót, és apró, pici salátalevelet adunk mellé. Ez lehet tyúkhúrlevél, de nagyon jól mutat a sárgarépa zöldje is a tányéron.

Blansírozás


A blansírozás általában zöldségeknél alkalmazott konyhai eljárás, rövid ideig tartó főzést, majd azonnali lehűtést jelent. Ekkor a zöldségek ropogósak maradnak, erőteljes színüket megőrzik, vitamintartalmuk nem vész el.




saláta , mogyoró , sárgarépa , kecskesajt