Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje
2020. július 29.HAL
HOZZÁVALÓK:
- 4 db süllőfilé (egyenként 80-100 grammos)
- 3 dl olívaolaj
- 30 g vaj
RETEK
HOZZÁVALÓK:
- 10 db hónapos retek vékony csíkokra vágva
- 2 fej salotta vagy kisfejű vöröshagyma finomra vágva
- 2 ek ecet (fehérbor-, balzsam-, rizs- vagy pezsgőecet)
- 6 ek kukorica-, mogyoró- vagy szőlőmagolaj
- kávéskanálnyi mustár
FÜSTÖLTHAL-LÉ
HOZZÁVALÓK:
- 1 szál póréhagyma, kockára vágva
- 1 db kis fej vöröshagyma, kockára vágva
- 2 gerezd fokhagyma, héjában zúzva
- 20 dkg csiperkegomba, kockára vágva
- 1-2 db kisebb gumó édeskömény, kockára vágva
- 2 ek paradicsompüré (vagy 15 dkg szikkasztott paradicsom)
- 15 dkg füstölt pisztrángfilé
- 3 dl fehérbor
- 1,5 dl száraz fehér vermut
- 1 l szárnyasalaplé (vagy csirkeleves)
- 50 g vaj, hidegen
- 5 szem bors
- 1 db babérlevél
- 3-4 db koriandermag
- 5 szál petrezselyemszár
HAL ELKÉSZÍTÉSE:
A filét szárazra töröljük, bőrét kissé beirdaljuk, de csak a felszínen, a húsba ne vágjunk bele.
RETEK ELKÉSZÍTÉSE:
Ecetből, mustárból, olajból, hagymából vinegrettet készítünk (ebben a sorrendben keverjük össze habverővel a hozzávalókat). A retket langyos vízben lemossuk, és rákanalazunk annyit a vinegrettből, amennyi éppen bevonja. Mindössze néhány percig marináljuk.
FÜSTÖLTHAL-LÉ ELKÉSZÍTÉSE:
A zöldségeket a paradicsom kivételével vastag falú lábosban, kevés vajon, lefedve, néhány perc alatt üvegesre pároljuk.
HAB
Jó minőségű tejföl, tejszín és joghurt keverékével félig megtöltünk egy habszifont, és egy patront csavarunk rá. (Egy patronnal hígabb, mártásszerű állagot kapunk, két patronnal feszesebb, krémesebb lesz.)
TÁLALÁS:
A marinált retket a tányér közepére halmozzuk. A meleg lébe botmixerrel belekeverjük a vajat. Az elkészült mártásból annyit öntünk a tányérba, hogy ne lepje el teljesen a retket.
Igen jó hozzá még egy kis burgonyapüré vagy tört újburgonya. A levesbe retken kívül más zöldségeket is adhatunk, például főtt karalábécsíkokat.
süllőfilé , olívaolaj , vaj , hónapos retek , salottahagyma , szőlőmagolaj , ecet , mustár , póréhagyma , édeskömény , csiperkegomba , paradicsompüré , füstölt pisztrángfilé , száraz fehér vermut , fehérbor , petrezselyemszár , koriandermag , babérlevél , szárnyasalaplé , vöröshagyma , fokhagyma