A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Séfek

Madary Orsolya

2016. július 5.

Mártha Róbert , Korponai Péter , Sirha Budapest

Mártha Róbert (COSTES) és Korponai Péter (Desszert.Neked) csapata nyerte a 2016-os SIRHA Budapest Desszert versenyt. A csapatoknak egy csokoládés tányérdesszertet, egy gyümölcsös tortát és egy artisztikus elemet (csokoládéból vagy cukor-karamellből) kellett elkészíteniük. A Magyar Konyha Mártha Róbert Málnás rumbaba süteményét mutatja be.

MÁLNÁS RUMBABA

(4 fő részére)

A BABA TÉSZTÁJA

HOZZÁVALÓK:
  • 32,5 g tejszín
  • 62,5 g tej
  • 3 g
  • 15 g Koronás Kristálycukor
  • 17 g élesztő
  • 200 g liszt
  • 100 g tojás (kb. 1,5 db)
  • 60 g olvasztott vaj
ELKÉSZÍTÉSE:

A sót a tejben és a tejszínben feloldjuk, majd a vaj kivételével az összes hozzávalót lassú keveréssel homogén masszává dolgozzuk. Edénybe helyezzük, majd az olvasztott vajat a tetejére öntjük. Letakarjuk, majd kb. 40-45 °C közötti hőmérsékleten addig kelesztjük, amíg a tészta aljára le nem ereszkedik a vaj. Simára keverjük, majd habzsák segítségével szilikonformába adagoljuk a tésztát. Lefedve kelesztjük, amíg kb. a duplájára nem növekszik. 180 °C-os sütőben 3 percig sütjük, majd 160 °C-on 10 percig. Kihűtjük.

SZIRUP

HOZZÁVALÓK:
  • 300 g málnalekvár
  • 300 g víz
  • 60 g barna rum
ELKÉSZÍTÉSE:

Az összes hozzávalót összefőzzük, leszűrjük, majd kihűtjük. A kisült „baba” tésztákat 1 napra a szirupba
áztatjuk. Tálalás előtt lecsepegtetjük.

MÁLNASORBET

HOZZÁVALÓK:
  • 75 g málnapüré
  • 6 g glükózpor
  • 8 g víz
  • 6 g Koronás Kristálycukor
ELKÉSZÍTÉSE:

A szárazanyagokat összekeverjük majd az egészet 60 °C-ig melegítjük. Lehetőség szerint Thermomixben 2 percig maximális fordulaton keverjük. Ennek hiányában botmixerrel végezzük el a homogenizálást. Kihűtjük, majd fagyasztjuk. Felhasználás előtt Pacojettel átkeverjük.

CUKORCSIPKE-PILLANGÓ DEKORÁCIÓKÉNT

HOZZÁVALÓK:
  • 20 g víz
  • 20 g cukorcsipkepor
ELKÉSZÍTÉSE:

Kézi robotgéppel 2 percig homogénre dolgozzuk a masszát, majd szilikonos sütőformába terítjük, 110 °C-on 11 percig sütjük. Kiszedjük, és a megfelelő formára hajlítjuk. Itt gyorsan járjunk el, mert hamar törik a tészta, ha sokáig mozgatjuk. Kis időt nyerhetünk, ha a forró sütőlapot alatta hagyjuk.

VANÍLIÁS TEJSZÍNHAB

HOZZÁVALÓK:
  • 100 g tejszín
  • 1 db vanília kikapart belseje
  • 8 g Koronás Porcukor
ELKÉSZÍTÉSE:

Az összes hozzávalót közepes sebességgel habbá verjük. Ügyeljünk rá, hogy ne verjük túl a habot! A rumbabák közepébe nyomjuk.

TÁLALÁS:

Málnával és vadsóska-levéllel díszítjük.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra