A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Séfek

F. Tóth Benedek

2013. november 11.

Hivatalosan is megnyitotta kapuit a Bock Bisztró Buda a Szarvas Gábor úton. A séf Bíró Lajos, aki a magyar szakácsok közül elsőként állt ki a mikrofonok elé, bizonyította be, hogy a séf nemcsak a fakanalat tudja megragadni, hanem meggyőzően tud beszélni a konyháról, alapanyagokról és ízekről.

Bíró Lajos tökéletesen egyensúlyoz a hagyományos és a modern konyha között. Az igaz, hogy tavaly az I. Országimázs konferencián nagy port kavart néhány megjegyzése a magyar konyháról, a hatvanas években kitalált műmagyar, fűszeres-paprikás ízvilágról, de koppenhágai éttermében mégis a véres hurka a legmenőbb étel. Személyes jelenlétével futtatta fel a Bock Bisztrót, érte el, hogy a törzsvendégek Budáról is Pestre jártak enni. A mai napig, amikor sokak örömére megnyílt a Budai Bock Bisztró.  


De térjünk vissza az elejére. Arról, hogy miért lett Bock bisztró és nem Bíró bisztró, maga  Bíró Lajos mesél: "Eredetileg Corvinum Bisztró lett volna, a borkereskedelemmel foglalkozó befektető cég neve után, végül mégis Bock József borász barátom lett a keresztapa. Józsi meg én vagyunk a szakmai befektetők. De úgy vagyok ezzel, hogy persze fontos a név, mégis minden a konyhában dől el. Amikor főzünk, akkor főzünk. Igen, séf. Más válasz soha nem hangzik el.

A Bock Bisztróban divatos kifejezéssel szólva újragondolták a magyar ételeket, lassanként elterjedt, hogy van egy séf, aki tud beszélni is, nem csak főzni, és hogy a Bockban mindig történik valami. "Hazudnék, ha azt mondanám, nem élvezem a dicsőséget. Nekem negyvenévesen kezdődött a karrierem, nem csoda, hogy még nem unom a villogást. Egy istenverte szakmanarkós vagyok, nem érdekel, hogy paraszt módon vizslatom a vendég előtti fogást, ha az érdekel, mi van benne, hogy néz ki. Hatvanévesen több lelkesedés és tenni akarás van bennem, mint tíz mostani karrieristában." - meséli.


A Bock Bisztró már az első év után felkerült a 10 legjobb étterem listájára, 2008-ban "Az Év Étterme", 2007 óta a Michelin Guide ajánlott étterme, 2009-től a mai napig a Bib Gourmand étteremként működik. 2008-ban az Eurotock két csillaggal jutalmazta.

Bíró Lajos közben megírta könyvét Sok vagyok címmel, televíziós műsorokban szerepelt, ő lett a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke és újabb éttermet nyitott társaival Koppenhágában, a világ legjobb éttermének városában. Nem messze a Nomától.  És, hogy ott mi a kínálat?  Az biztos, hogy olyan tipikusan magyarnak gondolt fogások, mint a töltött káposzta, a paprikás csirke, vagy a gulyásleves nem találhatók az étlapon. Bíró szerint ezeket az ételeket ugyanis olyan szinten lejáratták már, hogy szerepeltetésük az étlapon többet ártana a magyar országimázsnak, mint amennyit, képzavarral élve, a konyhára hozna. A dán befektetőknek ezért is esett választásuk a Bockra, amely véleményük szerint a magyar ízek, a magyar konyha legjobb, korszerű képviselőjeként biztosíték lehet a sikerre a dán ínyencek körében is. A franchise rendszer szerint működő dán étteremben minimum 70 százalékban a budapesti étterem fogásai várják a helyi vendégeket -  persze Bíró Lajostól megszokott módon, kicsit dánosan újragondolva. "A dán ízléshez csak az állandó zöldségevésben kellett alkalmazkodni: tettünk az ökörpofa alá egy fél centis zellerkarikát, amitől megnyugodtak, és megették" - mesélte.

Sárvári Péter, a dán fővárosban található negyvenkét férőhelyes étterem egyik tulajdonosa és vezetője egy rádióinterjúban nemrég elmondta, hogy vendégeik valósággal beleszerettek a magyaros véres hurkába. Hozzátartozik, hogy a dánoknak is van ilyen ételük, de annak fűszerezése teljesen más, ők mézzel meg fahéjjal ízesítik, rostlapon megsütve szolgálják fel, és almakompóttal eszik. Amikor a vendégek megkóstolták a magyar változatot, az jobban ízlett nekik.


A koppenhágai étterem sikere és valószínűleg a Budáról a körútra járó törzsvendégek kívánsága  vezetett a Budai Bock Bisztró megnyitásához.

A bennfentesek már augusztus 15-én megkóstolhattak néhány új fogást, de mindenki meglepetésére azóta is telt házzal működik az étterem. A hivatalos megnyitó mégis szeptember 17, hiszen akkor nyitott tíz évvel ezelőtt a pesti étterem. A koncepció, az étlap és az árak azonosak a pesti Bock étterem ajánlatával. Viszont vannak újdonságok, amelyek csak itt a Szarvas Gábor utca 8. szám alatt kóstolhatók. Ilyen a szombati halsütés, amikor délután 1 és 5 óra között ötféle halat kínálnak grillen sütve. Vasárnap családi ebéddel várják a vendégeket, ahol kétfélelevesből,egy főzelékből és háromféle főételből lehet választani. Az étlapon olyan fogások szerepelnek, mint a kakas leves, rántott borjúláb, borjú paprikás nokedlivel vagy a bácskai rizseshús. Emellett monarchiabeli ételeket is kínálnak, borjúnyakat, kacsamellet, fogast a nosztalgia jegyében.

A séf jobb keze továbbra is Varjú Vilmos, aki a pesti Bock séfjeként már bizonyított.

Budán már régóta hiányzik egy nagy terasszal rendelkező modern konyhát vivő étterem. A budai Bock Bisztró remélhetőleg beváltja a reményeket.

Bock Bisztró Buda
Budapest, XII. Szarvas Gábor út 8.
Nyitvatartás:
hétfő-kedd és ünnepnapokon: zárva
szerdától-vasárnapig: 12.00-23.00-ig