Séfek

Zirig Árpád

2020. március 20.

Nem csak itthon van baj a vendéglátásban: a koronavírus az egész világon érezteti a hatását, különösen azok a helyek roppantak meg, ahol minden a turizmusról szól. Egy mallorcai magyar séf, Weibel Csaba mesélt nekünk a kinti helyzetről: a Santanyiban dolgozó szakembertől, a Restaurant Goli konyháját vezette – most munkanélküli, de családjával együtt a szigeten várja a helyzet jobbra fordulását.

Éppen most kezdődött a turistaszezon Mallorcán, miben tér el a mostani helyzet a megszokottól?

Otthon vagyunk a gyerekekkel, a tanárok minden nap küldik a feladatokat kilenc és két óra között. Minden megváltozott, hirtelen elzárták a csapot.

Bezárt minden?

Igen, se étterem, se hotelek nincsenek nálunk nyitva a faluban. A fővárosban, Palma de Mallorcán még körülbelül harminc szálloda működik, de ahogy ürítik ki a várost, ahogy repülnek vissza a turisták, azok is fokozatosan bezárnak. Múlt hét szombatja óta minden megváltozott, remélem, csak ideiglenesen.A Restaurant Goli hogyan reagált a helyzetre?

Úgy, hogy munkanélküli lettem, segélyt kapok majd az államtól. Nem tudjuk meddig, egyelőre kénytelenek vagyunk kivárni.

Szándékosan maradt kinn a családdal?

Ez egy kis sziget, eleve nem tudja senki, milyen lesz a fertőzés lefolyása, lehet hamarabb lemegy, lehet tovább tart, de úgy gondolom, odahaza sem lennénk jobb helyzetben.

Az év tizenkét hónapjából mennyit tesz ki a turistaszezon?

A hullám március elsejével indul, akkor jellemzően a nyugdíjasok jönnek, most is zömmel ők voltak itt. Az igazi vendégdömping húsvét után kezdődik, ami kitart novemberig. Akkor egy hónap lazább, majd jön a karácsony és január 10-ig ismét vannak turisták. Ez követően ismét pihenhetünk.

Hány látogatót érintett Mallorcán a koronavírus?

Tegnap még 25 ezer turista volt a szigeten, de ez a szám csökken, folyamatos a visszautaztatásuk. Itt a faluban már senki sincs, se az utcán, sem a boltokban, síri csönd van és teljes néptelenség. Olyan, mint a Walking Deadben, nem láttam még ilyennek sosem.A boltok működnek?

Igen, és már hiány sincs. A hét elején még bizonyos termékeket hiába kerestünk, amit a hörcsögök felvásároltak, volt pár hiánycikk, de lenyugodtak a lakosok, helyreállt a rend, már mindent meg lehet venni, igaz, vevők nem nagyon maradtak.

Mallorca a Baleár-szigetek része, hány fertőzöttről szólnak a híradások?

Tegnap 169 emberről beszéltek, ma, március huszadikán már 202-ről.

Van az étteremnek vagy a családnak vészforgatókönyve?

Nincs konkrét – csendben kivárunk. Szüleim otthon, mi itt próbáljuk átvészelni. Kollégákkal, a többi éttermessel tartjuk a kapcsolatot, de a végét senki nem látja, de az biztos, hogy eszméletlen következményei lesznek a koronavírusnak.

Felborul az egész rendszer egészségügyileg és gazdaságilag is – Mallorcára az emberek azért jöttek, hogy eltöltsék szabadságukat, ez mostantól másképpen lesz, sokaknak ideje sem lesz, másoknak a tartalékai fogynak el. A sziget hatalmasat fog szívni. Még csak rövid időre látunk előre, de az biztos, hogy a főnökeim nyaralóinak a kilencven százaléka visszamondta az idei foglalásokat. Megijedtek – de mi sem tudjuk, mi lesz.

Nem tudom elképzelni, hogy hoppá, vége, megnyitunk, és másnap visszatér a megszokott nyüzsgés. Most itt mindenki a tartalékjaihoz nyúl majd – én meg addig hobbiból, a teraszon csinálom a főzős videócsatornámat; igazi mediterrán karanténkonyha.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra