A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Termelők

Laky Zoltán

2015. április 28.

termelők , termelői díj , Csóll Péter , Szomor Dezső , Stühmer

A Magyar Konyha több mint száz termelőt mutatott be az elmúlt öt évben, s másodszor díjazta közülük a három legkiválóbbat. Ezúttal az egykori Forma–1-es pilóta, a Baumgartner család mangalicasonkáját, Szomor Dezső szürkemarha-szalámiját és Csóll Péter Stühmer szaloncukrát tüntettük ki a Larus étteremben – velük ismerkedhet meg e szám hasábjain.

A színvonalas gasztronómia három feltétele a kiváló alapanyag, a kreatív séf és az igényes vendég. A Magyar Konyha mindháromra odafigyel. Karácsonyra szakácskönyvet adtunk ki a hasábjainkon bemutatott húsz kiváló séf receptjeiből, a legjobb termelőknek díjat alapítottunk, így az olvasókon múlik, hogy a harmadik feltételt is megteremtsék.

Egy éve Sáfrány László pisztrángtenyésztő, Kövér Zoltán mangalicatartó és Molnár János kecskesajtkészítő kapta meg a Magyar Konyha Termelői Díjat. Most egy szürkemarha-tartó, egy csokoládégyáros és ismét egy mangalicatenyésztő vette át az elismerést az Év Étterme gálán Lévai Anikótól, a szerkesztőbizottság elnökétől és Vinkó József főszerkesztőtől.

A díjazottak közül Baumgartner Zsolt érkezett a gasztronómiától legtávolabb eső világból: 2004-ben a Forma–1 mezőnyében vezetett. Most édesapjával, az autókereskedő Antallal tiszta vérű szőke mangalicákat tenyészt és tart Vas megyében. A hatszázas hízóállomány szabadon, természetes környezetben él, erdővel-dagonyázóval – ennek köszönhető az a finoman márványozott tarja és érlelt sonka, amivel Baumgartnerék nyertek.

A második díjazott Csóll Péter, aki tíz éve Csipkerózsika-álmából ébresztette fel a Stühmer nevet. Ezen a néven az első csokoládégyárat Stühmer Frigyes hamburgi cukrászmester alapította 1868-ban. Csóll a régi recepteken és alapanyagokon nem változtatott: a Korfu és Melódia szeletnek, a Százszorszép desszertnek olyan íze van, mint egykor. A díjat étcsokoládés trüffeles szaloncukrával érdemelte ki a Stühmer csapata, melynek oszlopos tagja a békebeli hangulatot idéző csomagolás atyja, Peternák Zoltán grafi kus is.

A harmadik díjazott az ország egyik legnagyobb szürkemarha-tenyésztője, Szomor Dezső: az ő ökogazdaságában készül az a szürkemarha-szalámi, amely egy költőt is megihletett. Orbán János Dénes „tíz kilónyi bért” kapott a termelőtől fentebb olvasható tréfás verséért. A Hennessy–Dining Guide gálán további díjakat is átadtak. Az Év Étterme 2014 címet a ZONA érdemelte ki (séf: Huszár Krisztián). Először tüntették ki a legjobb street food helyet, mely a vietnami Funky Pho lett. Az Év Ifjú Séftehetsége díjat a Fricska Gasztropub két fi atal séfje, Giczi Andor és Nagy Szabolcs vehette át, az Év Legprogresszívebb Konyhája pedig a klasszikus bisztróvonalat képviselő Olimpia lett (konyhafőnök: Ádám Csaba).

A Baumgartner család mangalica-édenkertjéről, Szomor Dezső kiskunsági ökofarmjáról és Csóll Péter a Stühmer csokoládémárka újraélesztéséről szóló történetét megtalálja a Magyar Konyha májusi számában!

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra