A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Termelők

B.A.

2015. március 2.

A tíz éve alapított Pannónia Női Borrend 2014 szeptemberében harmadik alkalommal hirdette meg a Pannónia Aranygyűrű pályázatot, melynek ünnepélyes díjátadójára a napokban került sor a budavári Fortuna étteremben. A kétévente kiírásra kerülő pályázat célja, hogy fiatal, pályájuk elején járó, de már értékes borokat alkotó tehetséges borászokat ismertessenek meg a szakmával és a nagyközönséggel.

A fiatal szakemberek egy saját maguk által készített borral és egy pályamű benyújtásával nevezhetnek. A pályaműben a magyar borászat fejlesztéséről szóló elképzeléseiket, szakmai tevékenységüket és saját borkészítési koncepciójukat kell bemutatniuk a beadott bor bemutatása mellett. A nyertes jutalma egy 14 karátos aranygyűrű, egy vándorserleg, valamint számos támogatók által felajánlott ajándék. A beérkezett pályaműveket rangos szakmai zsűri bírálja el, melynek tagjai többek között Szepsy István borász, Borbás Marcsi szerkesztő-műsorvezető, Mészáros Gabriella nemzetközi bortanácsadó és Keményné Koncz Ildikó a borrend alapító nagymestere. A díjat 2011-ben Sebestyén Csaba, 2013-ban pedig ifj. Figula Mihály nyerte.

A zsűri döntése alapján idén a 34 esztendős Keresztes Ákos, a tokaj-hegyaljai Myrtus Pince alapítója lett a győztes. A tarcali fiatalember családja több generáció óta szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkozik. A Budapesti Kertészeti Egyetemen szerzett diplomát, majd a kaliforniai  Delicato Family Wineyards-nál szerzett gyakorlat után dolgozott a Patricius Borháznál és a Degenfeld Szőlőbirtokon, míg 2008-ban feleségével saját borászatot alapított, és tavaly óta kizárólag ezzel foglalkozik.

Pályázatában is megfogalmazott hitvallása szerint ahhoz, hogy a magyar borászat az elkövetkezendő években világviszonylatban is versenyképes legyen, optimalizálni kell az erőforrásokat. „Árnövelő és ésszerűtlen az az elaprózottság, céhszerűség, ami a birtokokat jellemzi. Két-három hektárra traktort fenntartani, komplett felszereléssel luxus. 400-2000 hl pince kapacitásra saját palackozó sort üzemeltetni, ami évente körülbelül 10 napot működik szintén luxus. A költségeket lehetne racionalizálni egy laza szövetkezeti csoportosulással, ami hatékonyabbá tenné a termelést. Az alacsonyabb önköltség, nagyobb forgalmat, árrést eredményezne. Ezenfelül erősíteni kell a pozícióinkat a tradicionális külhoni piacokon. A szomszédos országokban, és a hagyományosan a magyar bort ismerő/fogyasztó országokban, mint Lengyelországban, Oroszországban illetve a Baltikum országaiban. Fontos, hogy figyeljünk a fajtáinkra. A külföldi borkedvelők a magyar bort legegyszerűbben egy magyar fajtával tudják azonosítani. Ahogy a rizling németnek, a veltelini osztráknak számít, úgy a furmint, a kadarka lehetne csak magyar. Erősíteni kell a helyi minőségi vendéglátást, a helyi – pincei borértékesítést. A leghatékonyabb reklám lehet egy jól sikerült bortúra. Az alap a minőség valamint az elfogadható ár és fontos, hogy a fogyasztó jól érezhesse magát a környezetben. Ehhez szükséges a minőségi kikapcsolódás lehetősége, a kulturált környezet megléte a borászatnál illetve azon kívül is. Méltó helyek kialakítása a meglevők méltóvá tétele, fogyasztó barát környezet kialakítása. Ha a borkedvelő megtisztel egy borvidéket azzal hogy elutazik a termőhelyre, ne érje csalódás. Legyen élmény egy borvidék bejárása, ne csak a borok miatt.”

Keresztes Ákos egy 2012-es késői szüretelésű Tokaji Cuvée-t nyújtott be a pályázatra. A tarcali Vigyorgó-dűlőben termett furmint és kövérszőlő fajtákból készült, 50% hordó és 50 % tartályos érlelést kapott. A borász szándéka az volt, hogy egy ásványos, gyümölcsös, selymes, jól iható, kellemes bort készüljön, amelyből nem lóg ki sem a sav, sem a cukor. Elmondása szerint nem célja nagyon robosztus borok készítése, ami pár korty után elfárasztja a fogyasztót. Arra törekszik, hogy borai tartalmasak legyenek, azért emlékezzen rá a borkedvelő, mert jó volt inni belőle, és az a pár pohár, amit elfogyasztott belőle még közelebb hozta a magyar borokhoz. A zsűri és borásztársai szerint a szerény, de nagyon elhivatott fiatalember jó úton jár ahhoz, hogy céljait megvalósítsa.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra