A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Tesztek

A nagy tejfölteszt

Salamon Csaba

2019. május 28.

A magyar konyhának legalább olyan fontos alapanyaga a tejföl, mint a fűszerpaprika: a töltött káposztától a nyári meggylevesig rengeteg étel készül vele. A Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Konyha ezúttal a minőségi tejfölöket tesztelte.

Nélküle nincs magyar konyha

Sokáig a háziasszonyok között általánosan elterjedt vélemény volt, hogy jó tejfölt csak a piaci kofáktól, kimérve lehet vásárolni. Ugyanakkor az utóbbi években már a tejipari szereplők is gyártanak prémium kategóriába sorolt tejfölöket, amellyel a minőség iránt fogékony fogyasztókat igyekeznek megcélozni, és néhány kisebb üzem termékeit piacokon, pékségekben országszerte megvásárolhatjuk.

Tesztünkbe ezért a boltok polcairól és a piacokról is szereztünk be tejfölt, a jó minőségűnek feltételezett termékekre koncentrálva. A teszt a Hold utcai piacon található Champoint a 4 majomhoz pezsgőbárban zajlott. A zsűribe a séfek és más gasztronómiai szakemberek mellett ezúttal is hívtunk termelőket és gasztrobloggereket is.

A zsűritagok:

Andrássy Cintia (termelő), Bíró Lajos, Boros Regina (gasztrobizarr), Csapody Balázs, Cserpes István (termelő), Kiss Zoltán, Koczka Kornélia, Kovács Gábor, Laczó Csaba, Orsolyák Attila, Pellérdi Tamás.

Ha a termelő többfélét is készít, a zsírosabb tejfölt választottuk: a csomagolt tejfölök többsége 20%-os zsírtartalmú volt, kivéve a 25%-os Nádudvarit.

A legtöbb pontot (a maximális 20-ból átlag 15-öt) a nagykőrösi Balog Erika őstermelői tejfölje kapta, amelyet a budapesti Fény utcai piacon vásároltunk. A valkói Fuchs több budapesti piacon is rendelkezik saját standdal, az ő csomagolt tejföljük és a Nádudvari 25%-os tejföl olyan közeli pontszámot kapott, hogy mindkettőt ezüstérmesnek nyilvánítottuk.

A Sole-Mizo által készített Gazda márkájú, valamint a Szabó Márta tápióbicskei őstermelő által készített tejföl szintén nagyon közeli átlagpontszámot kapott, így mind a kettő a képzeletbeli dobogó harmadik helyére állhatott.

Tesztünk tehát nem cáfolja, hogy a legjobb tejfölöket őstermelők készítik, de a szupermarketben is találhatunk kiváló minőségű termékeket.

1. BALOG ERIKA - Nagykőrös (Budapest, Fény Utcai Piac)
Szép állag, szép íz, krémes, karakteres tejföl

2. FUCHS, VALKÓ - (Budapest, Fehérvári úti Vásárcsarnok)
Krémes, savanykás, kevésbé intenzív ízzel

2. NÁDUDVARI (25%) - (Auchan)
Finom, krémes tejföl, íze kissé hamar lecseng

3. GAZDA (SOLE-MIZO) - (Príma)
Lágy, krémes tejföl, hibátlan, tiszta ízzel

3. SZABÓ MÁRTA - TÁPIÓBICSKE (Fehérvári úti Vásárcsarnok)
Szép krémes, finom, nem túl markáns ízzel

4. SZEGA SAJT-SONKA - (Fény Utcai Piac)
Semleges, kellemes ízű, krémes, korrekt termék

4. CSERPES - (Cserpes bolt)
Szép hosszú ízű, kellemesen krémes, savanykás

5. KERESZTÚRI, SZÉKELYKERESZTÚR - (Budapest, Lőrinc piac)
Kicsit jellegtelen, ipari karakterrel, furcsa utóíz

5. LIPÓTI - (Lipóti pékség)
Édes, tiszta ízű, ipari karakter itt is érezhető

5. MAGYAR TEJFÖL - (Auchan)
Zsíros érzetű, krémes tejföl, savós, semleges ízzel