Tesztek

Vásárhelyi István

2022. május 10.

jónás , mad garden , jégkert , sör , sörkert , buda

Bohumil Hrabal nevét és történeteit szinte minden sörbarát ismeri. Az általa megénekelt Nagy Szlalomot – a libeňi kocsmatúrát – amelynek keretében minden sörözőben egy sört hajtunk föl, azért kevesen képesek végig csinálni.


Mi nem vállalkoztunk ilyen megmérettetésre, de a közelgő nyár hívó szavára három meghatározó budai sörteraszt kerestünk fel, mely közül kettő nemrég nyitott, a harmadik meg a legnagyobb magyar csapolt craft sörkínálattal várja a vendégeket. Kis túránk alatt bizonyságot nyertünk arról is, hogy a város két széle, a Római-part és a Kopaszi-gát között is találunk izgalmas budai sörözőket.

Mad Garden – három világ határán


A Mad Scientist a kőbányai Főzdeparkban pár éve indította útjára a Mad Kert-et, majd a Covid-időszakban is látott fantáziát, hogy megnyissa az Anker közben a MadHouse-t. A századeleji Óbudát idéző Fő tér macskaköves utcái, a Kádár-kori tízemeletes szürke házak és az újonnan kiépülő, modern lakóparkok határán a „Selyemgombolyító” helyén nyitott az új sörkert. Egy kis csend szigete nem messze a Rómaira vezető kerékpárúttól. Földszintes épületek, árnyas fák és napernyők, klassz (Haránt Artúr grafikus által megálmodott) dizájn. Sefcsik Mártonnal, a Mad marketingesével beszélgettünk a koncepcióról.

Sefcsik Márton: Egészen véletlenül adódott a cég számára ez a lehetőség, és bevallom én magam kicsit szkeptikusan álltam hozzá, hogy sikerre lehet vinni, de a tulajdonosok mertek egy nagyot álmodni, és amióta megnyitottunk, belátom jól gondolkodtak, és én is beleszerettem a helybe.

Magyar Konyha: Miben más szerinted a Mad Garden?

SM: Véleményem szerint nemcsak a gasztronómiai divatok, a sörös kultúra is megváltozott. Persze van egy szűk sörgeek réteg, akik az újdonságok miatt keresnek föl egy-egy sörözőt, de abból önmagában nem lehet egy helyet fenntartani, hogy eljön pár ember és rendel egy pohár bármilyen hordós érlelésű stoutot, vagy egy trópusi gyümölccsel bolondított savanyított sört. A vendégek már nem márkahűek annyira. A lényeg, hogy minőségi termékeket kapjanak. Nálunk a saját és a vendégsörökön kívül az alkoholmentes sör is egy top holland főzdéből érkezik. A magyar termelésű organikus borok mellett Casino Mocca kávé, koktélok, komoly párlatok és mindenmentes, de finom jégkrémeket is tartunk.

MK: A sörök mellett milyen ételeket lehet nálatok kóstolni?

SM: Az egyik kedvenc sörkorcsolyám, a grillezett padron-paprika. Háromféle, a MadHouse executive séfje, Piszkor Norbi által megkomponált taco is van az étlapon: egy marhahúsos, egy sertéshúsos és egy vegán. Ez utóbbi kettő gluténmentes is.

De itt a Mad Gardenben máson van-lesz a hangsúly. Úgy érezzük, hogy a környéken az óbudai nosztalgiát idéző vendéglátóhelyek mellett

egy ilyen kis „csendszigetnek” van létjogosultsága, ahová le lehet jönni beszélgetni, iszogatni,

és hamarosan beindulnak a különböző kultúrprogramok, filmvetítések, jazz-koncertek, amik újabb színt adnak a helynek és a szezon végéig bevonzzák a közvetlen környékről és messzebbről is a vendégeket.

Jégkert – a legnagyobb csapolt craft sör kínálat


Óbuda és Kelenföld között nagyjából félúton pont megéhezik-megszomjazik az ember, és nincs más dolga, mint betérni a Széna téri, volt budai városfal mögött megbúvó hatalmas sátorral fedett sörözőbe. Ez a Jégkert, ami télen korcsolyapálya és egy zárt étterem. Májustól októberig azonban a négy fal közül kiköltöznek a jég helyére, és egy 36 csapos pult mögül kínálják a magyar craft söröket. Hajnal Balázs tulajdonossal beszélgettem.
MK: Mióta foglalkoztok craft sörökkel?

Hajnal Balázs: Már negyedik éve váltottunk a társammal. Addig sörgyári szerződésünk volt, de azt gondoltuk, hogy egy minőségibb irányba kell elmozdítani mind az étterem és mind a sörkínálatot. Először 24, majd 36 sörcsapot helyeztünk üzembe. Folyamatosan kapjuk a megkereséseket cseh, német és angol sörökre, de

kitartunk amellett, hogy a Jégkertben csak magyar sörök legyenek csapon.

A Covid és a kényszerbezárás persze minket is visszavetett, de a tavalyi szezonra sikerült pont időben kinyitnunk, és azóta folyamatosan működünk, így jelenleg a legtöbb csapolt sör – 36 féle – Budapesten és valószínűleg az egész országban nálunk kapható. Elhatároztuk, hogy az idén egy kis ünnepet is tartunk. A Fehér Nyúl sörfőzdével közösen készült egy Jégkert IPA, mely az 500. sör lesz a Jégkertben, ezt május 13-án, pénteken ünnepélyes keretek között szeretnénk csapra verni és folyamatosan árulni a vendégeknek.

MK: Mit nyújt még a Jégkert?

HB: Ahogy télen a jégpálya, úgy tavasztól őszig a terasz is egyfajta közösségi tér. Nálunk nem csak sörözni és enni lehet, van gyereksarok, csocsó, ping-pong, darts, hétvégi családi programok is. Fontos, hogy szabad tér vagyunk, de a Jégkert teljesen fedett sátor alatt van, így rosszabb időben is ugyanúgy tudunk működni, a nagy hőségben viszont kellemes árnyas helyen vannak az asztalok.

A sörökből nem csak pohár és korsó kapható, hanem négyes, decis kóstoló, ún. flight, ami jó arra, hogy a kíváncsi kezdők kipróbálhassanak különböző stílusú söröket, de a fekete öves sörgeekeknek is ideális, akik minél több sört szeretnének feltölteni az untappd-profiljukra. A minőségi sörök mellett az ételekre is nagyon odafigyelünk. Az ebédmenün túl minden héten új séf ajánlatával jelentkezünk, amit részben a csapon lévő sörök mellé komponálunk meg. De az állandó ételekre is odafigyelünk. A kötelező street-food fogások (pulled-pork, oldalas, burgerek) mellett a micset egy székely beszállító hozza, mely háromféle hús keverékéből készül.

A rántott hús a Jégkertben a disznó egyik legzaftosabb részéből, a sertés belső combhúsából, az ún. Fledermausból készül, amit csak a mi részünkre szállít a hentesünk.

Remek a kapcsolatunk számos sörfőzdével, rendszeresen tartanak nálunk sörbemutatókat és csapfoglalásokat,

amik szintén változatossá teszik az estéket a foci és más sportközvetítések mellett.

Jónás – Bálnától a Bikáig


A négyes metró kelenföldi szakaszán a Bikás park egy kellemes zöld folt a szürke lakótelep közepén. Kis mesterséges tó, futópálya és egy modern teraszos bisztró teszi otthonosabbá a helyet. Amikor megérkezünk, a futópályán többen róják a köreiket, babakocsis anyukák, friss levegőre vágyó kutyatulajdonosok mindenfelé. Reketye-Trifán Zoltán már csapolja is a sörünket mielőtt leülnénk a teraszon.

MK: Hogy kerültetek ide Kelenföldre?

Reketye-Trifán Zoltán: A Bálnában lejárt a szerződésünk, és itt adódott egy lehetőség, amire benyújtottunk egy pályázatot és öt évre elnyertük a bérleti jogot. Szeretnénk tovább vinni azt, amit a Dunaparton elkezdtünk. Mindenből igyekszünk kiemelkedő minőséget adni a vendégeknek. A Reketye-sörök mellett barátaink sörei kerülnek csapra, tartunk organikus borokat több magyar pincészettől, a komoly párlatkínálat is megmaradt a Jónásban. Az egyszerű, de igényes napi ebédmenü mellett igyekszünk egy minőségi bisztró-konyhát vinni, melyben fontos szerepe van a fenntarthatóságnak és a kistermelőknek. A tejtermékek például egy kis magángazdaságból a Cseppnyi Birtoktól érkeznek. Itt csak pár tehenet tartanak a tulajdonosok, és a takarmányuk a Reketye nagytarcsai főzdéjéből kikerülő malátatörköly. Így érvényesül egy sajátos körforgás a vállalkozások között, és ez az együttműködés minőségi alapanyagokat is eredményez.

MK: Milyen közönségre számítotok?

RTZ: Reméljük, hogy a Jónás régi törzsvendégei is ellátogatnak ide, de Kelenföldnek ezen a részén, úgy gondolom újat és izgalmas minőséget is hozunk a kínálattal és egyfajta űrt töltünk be. Nagyon fontosnak érezzük, hogy a környékről is idelátogassanak a lakók. A Bikás park sok mindent nyújt. Abszolút kutyabarát hely vagyunk, nekünk is van két kutyánk, hozzánk bármikor beülhet valaki a sétáltatás alatt, a kedvenceket is friss vízzel várjuk. Két éve én is elkezdtem intenzíven futni,

a futókör meg itt megy el a bisztró előtt. Ismerem az érzést, milyen jól esik egy kis ital a melegben.

Azt tervezem, hogy a parkban futóknak ingyenes frissítőpontként is szolgál majd a Jónás, izo-itallal fogjuk őket várni, és persze, ha túl vannak az edzésen, azért egy-egy jó sörre vagy koktélra, limonádéra, fröccsre is szívesen látjuk őket.

Mi nem a klasszikus sörözői vendégkört célozzuk meg, már reggel 9-kor nyitunk, és minőségi reggelivel és kávéval is várjuk a vendégeket. Kedvencem a retrónak tűnő, de mindig kiváló bundáskenyér, és feleségem, Szilvi, imádja a sült paprikát, így találtunk rá a muhhammarára, erre a diós sült paprikakrémre, amit ízelítőben is kínálunk a minőségi kenyér, a padlizsánkrém és a medvehagymás-kakukkfüves fűszervaj mellett. Szeretnénk egyfajta közösséget is építeni, a vendéglátás mellett otthoni légkört teremteni.

Szabadban a városban


Persze nyáron a legtöbben a vízpartra vágynak, de akinek nincs ideje, lehetősége elutazni, az most már nem csak a pesti teraszokon, hanem a budai oldalon is talál igényes, akár nagyobb társaságokat is befogadni kész, modern szellemű, közösségi vendéglátóhelyeket, amiket könnyen elérhetünk tömegközlekedéssel, bringával. Mert ezentúl – Márait ferdítve – Budán nem csak élni, de sörözni is világnézet.