Tesztek

Szöveg és kép: Zirig Árpád

2021. augusztus 20.

Augusztus végének egyik legjobban várt eseménye az Ország Tortájának a kóstolója – ha szerencsénk van, ez az igazi tűzijáték, ha pechünk, akkor szomorkodva bezzegelünk, felidézve pár korábbi legendát.

Mivel ezek az édességek kifejezetten alapanyag- és munkaigényesek, számos cukrászdában (véletlenül vagy leginkább direkt)

nem is sikerülnek olyanra, mint abba a műhelyben, ahol kitalálták a receptúrát.

Erre az egyik legjobb példa a salgótarjáni Szó Gellért 2016-os győztes édessége, amely ugyan új szintre emelte a 2007-ben elindított szakmai versenyt, de annyi silány másolatot hozott magával, hogy aki csak olyat kóstolt, máig nem érti, mi volt az a nagy hűhó az Őrség Aranya körül. Éppen ezért, ha lehet, oda megyünk kóstolni, ahol megalkották a tortát: 2021-ben Mátyásföldre, Budapest romantikus kertvárosába indult a család.

A Habcsók cukrászda félúton van a gyönyörű villákkal megszórt telep és a régi vadászrepülőgép-gyár területe között. Tizenegy órakor már vagy negyven ember sorakozott a napon – látszott, hogy a putnál sem teketóriáznak, csupán húsz perc kellett, hogy bejussunk.

Fodor Sándor Napraforgó nevű tortája hagyja érvényesülni a rétegeket, a sárga és a barna árnyalatait: a vilmoskörte jól rímel a mézes joghurtkrémre, de számomra az igazi élményt maga a tészta jelentette, amely pirított napraforgómaggal és roppanós karamelles csokiréteggel készült.
Az idei nyertesben nincs búzaliszt, de cserébe egy kis körtepálinka igen – ügyes kompozíció, amelyen a kis habcsókok figyelmes utalások a cég nevére. Az, hogy nem túl édes, szerintem jó pont, bár egy pici savat én még bírtam volna benne. Egyetlen rossz élményt az jelentette, hogy feltehetőleg a vevői roham miatt nem várták meg, hogy kiolvadjon az előre bekészített torta:

a szeletek jegesek voltak, így sem az ízek, sem a textúrák nem tudtak száz százalékban érvényesülni.

(A mákos fagyijuk viszont elsőrangú!)

A tápiószecsői Hisztéria cukrászda tavaly az ország Tortája díjat nyerte el, idén viszont a cukormentes mezőny legjobbját készítették. Füredi Krisztián alkotása, a Beszterce rózsája nem csak színében szép: íze, édessége, savassága elsőrangú harmóniában van, sőt csupán 12,4 g szénhidrátot és 206,3 kilokalóriát tartalmaz.

A kóstoló kedvéért nem utaztunk el Tápiószecsőre, és nem mentünk be a felvonulással súlyosbított belvárosba sem, ahol van egy fiókcukrászdájuk – ezt is a mátyásföldi Habcsókban teszteltük le. A cukor nélküli torta nem volt fagyos, úgy tűnik, ezt kevesebben kérték, volt ideje felengedni az előre bekészített szeleteknek.

A sárgabarack nem véletlenül a hazai desszertkultúra egyik legfontosabb alapanyaga, nem csak édes, de prímán savas is:

a Beszterce Rózsájában zseléként és mousse-ként is megjelent a gyümölcs. Remek ötlet, hogy a tésztában maglisztként is ott volt, szépen harmonizálva az étcsokoládéval és a dióval – 2021 talán ismét az az év, amikor talán a Magyarország Cukormentes Tortája ígéretesebb, mint a hagyományos édesség.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra