Tesztek

Szöveg: Salamon Csaba - Fotók: Kaunitz Tamás

2021. január 29.

A Magyar Konyha Magazin és a Pannon Gasztronómiai Akadémia közös tesztjén ezúttal egy hétköznapi, de népszerű savanyúság, a csemegeuborka került a zsűri asztalára.

A téli hónapokban gyakori kiegészítő az étkezőasztalon a csemegeuborka. A hagyományos pörköltekhez, rizses húshoz és társaikhoz sokan kedvelik az édes-savanyú zöldséget, de vannak, akik a paprikás krumplit nyáron is legszívesebben csemegeuborkával kísérik. A konyhán is használják, egyes mártások vagy a vendéglői-menzai „hentestokány” is apróra vágott csemegeuborkával készülnek.

Az orosz vagy a lengyel konyhán is szeretik, a szoljanka és rasszolnyik levesek egyik alapanyaga a savanyú uborka és a leve (ugyanakkor az eredeti Stroganoff-recept összetevői között állítólag nem található).

A csemegeuborka a Magyar Élelmiszerkönyvben is szerepel. A leírás az összetevők között az édesítőszerek használatát is megengedi, de nagy választékban kapható ezek mellékízétől mentes, csak cukorral édesített változat is.

Uborka és cukor:
A cukros, édes csemegeuborka egészségtelen ételnek tűnhet, de ha a levét nem isszuk meg, energiatartalma valójában egyáltalán nem olyan magas, tíz dekában mintegy 30 kalória. Ez a főtt burgonyáénak kevesebb mint fele, és ha uborka helyett mondjuk ketchup kerül a tányérra, hasonló mennyiség esetén háromszor ennyi energiával kell számolnunk.


Az uborkák mérete a minőséget tekintve sokat számít, minél apróbbak, annál finomabb, ropogósabb a végeredmény. A kereskedelemben a legkisebb méret, amelyből szélesebb választékot találtunk, a 3-6 cm-es kategória, ezért – amennyiben az adott márkából elérhető volt – tesztünkbe ilyeneket válogattunk. 

A tesztalanyok beszerzésekor körülnéztünk csemegeboltokban, piacokon is, de úgy tűnik,

a csemegeuborkát a kézműves termelők még nem igazán fedezték fel,

a legtöbb terméket hiper-szuper marketekben kaptuk. A tesztre a Stand25 Bisztróban került sor.

A zsűri tagjai Boros Regina, Csapody Balázs, Friesz Judit, Okvátovity Dóra, Renczés Gábor, Segal Viktor, Szikra Gabriella és Vajcs Gábor voltak.


A kóstolt tucatnyi uborka közül a zsűri pontszámai alapján öt ütötte meg azt a mércét, hogy az igényes fogyasztó figyelmébe ajánljuk, ezeket mutatjuk be részletesen.

EREDMÉNY

Azt gondolnánk, csemegeuborkából nagyhatalom vagyunk. Egyrészt kedveltsége miatt, másrészt mert Magyarországon sokan foglalkoznak az apró uborka sok törődést, napi szedést igénylő termesztésével. Ennek ellenére a termékek többsége nem bizonyult kellően jónak, vagy az uborkák voltak túl puhák,
vagy az ízesítés ítéltetett túl szélsőségesnek.

Pontozás:
A pontozás a szokásos 20 pontos rendszerben történt. A zsűri által adott pontszámok (tételenként a legalacsonyabb és a legmagasabb pontszámot figyelmen kívül hagyva) alapján állítottuk fel a tesztalanyok közötti sorrendet, a jelzett pontszám az ilyen módon számolt összpontszámból képzett átlag, 0,5-re kerekítve.


Az első helyezett terméket egy elsősorban hentesárura és sajtokra szakosodott csemegeboltban vettük, a címke szerint Észak-Macedóniában készült. Roppanós állagával, kellemesen savanykás ízével ez testesítette meg a zsűri számára a klasszikus csemegeuborkát. A felsorolt többi termék a boltokban kapható, közismert márka. 

1

MAMA’S

kapros apró uborka
Beszerzés helye: A Sonkás
Szép, roppanós állag, kellemes, harmonikus íz.
Pontszám: 13 


2

GLOBUS

csemegeuborka
Méret (címke szerint): 6–9 cm
Beszerzés helye: Spar
Jó állag, savas, jellegzetes uborkaíz.
Pontszám: 11,5


3

BONDUELLE

csemegeuborka
Méret (címke szerint): 3–6 cm
Beszerzés helye: Tesco
Kellemes, kapros íz, megfelelő állag.
Pontszám: 11


AJÁNLHATÓ

FRESHONA

Pickled Cornichons
Beszerzés helye: Lidl
Roppanós állag, de túlzottan savas, korianderes íz.
Pontszám: 10


AJÁNLHATÓ

SPAR

csemegeuborka
Méret (címke szerint): 3–6 cm
Beszerzés helye: Spar
Megfelelő, roppanós állag, íze kissé lágy, lehetne intenzívebb.
Pontszám: 9,5