A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Tesztek

Salamon Csaba

2019. november 11.

A vaj alapvető élelmiszereink közé tartozik. Kenyérrel, magában is fogyasztjuk, de főzéshez-sütéshez, mártásokhoz, sütemények alapanyagaként is használjuk. A Magyar Konyha magazin és a Pannon Gasztronómiai Akadémia tesztsorozatában legutóbb a Magyarországon beszerezhető legjobb vajakat igyekeztünk megtalálni.

A vajat nem kell senkinek bemutatni. A jó vajjal megkent kenyérre egy csipet són kívül nem is kell további feltét (az oroszul tanulók fejében legalább a szendvics orosz neve még biztosan megmaradt: buterbrod), és számos étel finomabb lesz, ha más zsiradék helyett vajjal készül vagy vajban sül. Nem is beszélve a süteményekről, ahol a margarin talmi nehézségével szemben a vaj a teltség mellett kifinomult aromát, ízt is ad.

Jó magyar vajhoz viszont nem egyszerű hozzájutni. A jó minőségű tej előállítását megnehezítő körülmények természetesen a vajat is érintik: a földrajzi viszonyok és a folyószabályozások óta folyamatosan csökkenő talajvízszint miatt viszonylag kevés a jó legelő, ráadásul a nagyüzemi termelésben elterjedt, amerikai Holstein-fríz fajta sok, de kevésbé zsíros tejet ad. Vajat – különösen folyamatosan azonos minőségben – szintén nem annyira egyszerű készíteni, mint mondjuk tejfölt vagy túrót, ezért a kistermelők pultjaiban is ritkábban látni.

Tesztünkben a bevásárló háziasszonyok, séfek által elérhető hazai prémiumválasztékot igyekeztünk felmérni, és mivel viszonylag sok importtermékkel találkoztunk, ezért a mostani tesztünkben a szokásosnál több a külföldi eredetű áru.

A vajak minőségi besorolását alapvetően zsírtartalmuk határozza meg, a tesztbe kerülő termékeknél a Magyarországon elterjedt legmagasabb, 82 százalékos zsírtartalmat tekintettük minimumnak.

Hipermarketben, csemegeüzletben, piacon, tejboltban és francia termékekre szakosodott nagykereskedésben egyaránt vásároltunk, amelyek közül a zsűri pontszámai alapján a tíz legjobbat mutatjuk be. Legtöbbjük 82 százalék zsírtartalmú, a kivételt jelentőnél a zsírtartalmat jelezzük.

Tesztünknek a Babka Budapest adott otthont. A zsűrit alkotó séfek, étterem-tulajdonosok, termelők, kereskedők és más szakemberek a következők voltak:

Bede Máté, Boros Regina, Demián Dávid, Giuseppe Scaricamazza, Harmath Csaba, Nemesvölgyi Attila, Reményik Kálmán, Sándor Tamás és Szikora Katalin.

Az eredmény

A pontszámok alapján az aranyérmet egy francia, Loire menti vaj (Beillevaire) kapta, amelyet az éttermek, csemegeüzletek beszállítójaként ismert francegourmet.hu forgalmaz.

A második helyezést megosztva két sokfelé kapható, de külföldi termék, a „fehér-barna” belga vaj és az ír Kerrygold kapta. A képzeletbeli bronzérmet szintén egy Loire menti, Beurre Royal nevű vaj érdemelte ki.

A Magyarországon, magyar tejből készült vajak közül a zsűri véleménye alapján egy saját márkás termék, a Tesco 82 százalékos vaja szerepelt legjobban, a negyedik helyre futott be. A felsorolásban szereplő többi magyar termék kevésbé különleges, mint tesztgyőztes társaik, de konyhai alapanyagként jó szívvel ajánlhatók.

1. BEILLEVAIRE

Loire mente, Franciaország
francegourmet.hu
Szép selymes, harmonikus, kellemesen savanykás, kifinomult íz.

2. LES GRANDS PRÉS  GROTE WEIDEN

Belgium
Auchan
Nem kifejezetten különleges, de finom, kellemes.

2. KERRYGOLD

Írország
Auchan
Aromás illat, savanykás ízvilág.

3. BEURRE ROYAL

Loire mente, Franciaország
francegourmet.hu
Jó minőségű, korrekt, de kissé nehézkes hatású.

 

 4. TESCO

Magyarország
Tesco
Kukoricás illat, édes, krémes karakter.

5. HÁZIVAJ, 84% ZSÍRTARTALMÚ

Dél-Tirol
Boci tejbolt, budapesti Klauzál téri Vásárcsarnok Átlagos, de jóízű vaj, kellemes összkép.

6. GAZDA (SOLE-MIZO)

Magyarország
Prima
Semleges illat, krémes, átlagos íz.

7. CSERPES

Magyarország
Cserpes üzlet
Illata szép tiszta, ízében némi mellékízzel.

8. MIZO

Magyarország
Auchan
Enyhe tejillat, zsíros, semleges ízű főzővaj.

 8. MAGYAR

Magyarország
Auchan
Semleges, kissé tejszínes karakterű, szintén főzésre javasolt.