A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Toplisták

Mikola Tamás

2017. április 20.

A Paradicsomban érezhetik magukat a barbecue szerelmesei, ha betérnek a Fény Utcai Piac tőszomszédságában megnyílt Hunyadi Gasztroműhelybe. A Retek utcai bár a húsételek mellett rengeteg kézműves sört kínál, amelyeket – ha kibekkeljük az áprilisi havazást - akár a gesztenyefákkal övezett teraszukon is kortyolgathatunk majd.

„Nagyon sok hús”

– röviden így foglalja össze ars poetica-ját Lehel Márk, aki a pár napja elindult Hunyadi Gasztroműhely BBQ ételsorának megálmodója. A gasztro körökben Mike becenéven közismert fiatal séf három éve lett a lassú tűzön készülő füstös húsok rajongója, az általa összeállított étlapot vizsgálva pedig kétségünk sincs: komolyan veszi, amit csinál. 

A saját recept alapján

marhanyakból vöröskáposztával készített pulled beef szendvics harapásra is emberes,

mondhatnánk őszintén férfias. A hamburger szintén letisztult, semmi felesleges fakszni, de minőségi, és ez egész szinte omlik a szájban, olyan szaftos – a hölgyek kedvence lehet.

Az újonnan nyílt gasztro pub igazi különlegessége azonban, hogy a kötelező szendvics, burger, oldalas BBQ vonalon túl az alap ételeikbe is rendre belecsempészik a füstösséget: a céklaleves betétje például smokerben füstölt cékla, a gulyásleves zöldséges alaplevéhez pedig 15 dkg tépett marhanyakat adnak. Az alapanyagokért mindenesetre nem kell messzire menniük, elég átugraniuk a szemben lévő piacra, ahol egyúttal a barbecue-hoz elengedhetetlenül szükséges prémium húsokat is be tudják szerezni, nevezetesen Rácz Attila Steakes hentesüzletéből.


Lassan, alacsony hőfokon

A barbecue-t (BBQ) gyakran keverik a grillezéssel, miközben a két sütési mód éppen az ellentéte egymásnak. A barbecue elsősorban az USA déli államaiban elterjedt sütési technika: a fa vagy faszén forró füstjén, állandó alacsony hőfokon (110-150 fok között, de optimálisan 110-120 fok körül), lassan történő sütést jelent (forró füstölés), aminek során

gyakran akár 4-8 kg-os húsdarabok is a füstre kerülnek.

A grillezés ezzel szemben parázson vagy faszénen, közvetlen és magasabb hőn, gyorsan történik; a húst szeletelve, darabolva sütik. A BBQ hús nem száraz, sőt: a sült kéreg alatt szaftosabb marad. A füstölés több órán keresztül zajlik (pl. sertés 6-8 óra, marha akár 15 óra is lehet), a kihívást az állandó hőfokon tartás jelenti. A húsok felülete jellemzően feketévé válik, amit a kisülő nedvek és a rub (speciális pác, szósz) elegye alkot, és éppen ez a kéreg akadályozza meg, hogy a húsban lévő értékes anyagok a nedvességgel együtt elpárologjanak. A kéreg védelme alatt párolódott sült így rendkívül ízletes, aromás, szaftos lesz. Szeleteléskor pedig a vágási felület peremén felfedezhetjük a jellegzetes rózsaszínű gyűrűt (smoke ring).


Maga a Hunyadi név a kézműves sör rajongóknak ismerősen csenghet, hiszen ilyen cégérrel a budai vár tövében működik már egy kis pub. (Tavaly év végi, a fővárosi legjobb helyeket listázó Top 10  Kalauzunkban is szóltunk róluk). Nos, a névhasonlóság nem véletlen, az újonnan nyílt Gasztroműhely a mindössze néhány év alatt közkedveltté vált Hunyadi téri Lakásbisztró nagytestvére. 

Boros Gábor tulajdonos régóta szerette volna bővíteni a kis kocsma ételkínálatát, de a méret korlát ezt nem igazán tette lehetővé. Hogy aztán végül azt elégelte meg, hogy törzsvendégek – bevalljuk, köztük mi is – folyamatosan rágták a fülét a kultikussá vált, de a bisztróban csak nagy ritkán elcsíphető mézes puszedlis (!) marharagujáért, nem tudni, mindenesetre gondolt egy merészet, és létrehozta a szélesebb ételkínálatra alapozó, nagyobb Hunyadit is. 

Mi ennek már csak azért is örülünk, mert a Gasztroműhely étlapján Pyromán marhapofa néven ott látjuk kedvencünket is, méghozzá házi krumpligombóccal körítve. Azt pedig nyilván mondanunk sem kell, hogy a sörkínálat itt is a Lakásbisztóban már megszokott minőségi szemléletet tükrözi, ráadásul kibővítve:

7 féle csapolt, és 30 féle üveges sör a hazai és külföldi kézművesek legjavából.

Már csak a váratlanul jött áprilisi telet kell átvészelnünk, hogy akár a gesztenyefákkal övezett hangulatos belső teraszon ehessünk-ihassunk, szemünket a sarokban szorgosan dolgozó smokeren pihentetve. 

Jó hírünk van azoknak is, akik délben keresnek igényes étkezési lehetőséget a Mammut környékén. Az ebéd menüjéről egykor közkedvelt Kispéntek helyén nyílt Hunyadi Gasztroműhelyben is kínálnak leves + főétel napi menü kombót (heti 2 cserélhető tétellel, amiből 1 vega ); házias, de modern formában, és megfizethető áron.

A Kalef-en egymást érik a vendéglátóipari egységek, de tapasztalatunk szerint sajnos ezek jó része kommersz, vagy ingadozó minőségű, megkockáztatjuk: egyenesen igénytelen. A most induló Hunyadi Gasztroműhely BBQ ételkínálatával és kézműves söreivel a környék üde színfoltjának ígérkezik. 

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra