A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Toplisták

Riedl Annamária

2015. március 27.

Annak ellenére, hogy hazánkra nem kifejezetten jellemző a bárányhús fogyasztása, húsvét közeledtével mégis egyre nagyobb kedvet kapunk az elkészítéséhez. A legnagyobb problémánk csak a tökéletes recepttel lehet, hiszen az alapanyag ma már kiváló minőségben megtalálható az ország bármely részén. Mindezeken túl van már halal vágással vagy a kóser hagyományoknak megfelelő módon előkészített bárány, de választhatunk hagyományos magyar eljárással füstöltet is.

 Részlet a Magyar Konyha áprilisi lapszámában megjelent összeállításból: 

 

MészárSteak

Hentes és Más
Budapest XII., Hegyvidék Központ, Apor Vilmos tér 11-12.(-1.szint)
Nyitva: H-Szo 10-20-ig, V 10-16-ig

Gál Józsefet nyugodtan nevezhetjük "ikonikus hentesnek". Évek óta ő foglalja el az első helyet, nem véletlenül. Kiváló minőségű húsokkal dolgozik, s minden kívánságot teljesít. Így van ez a bárányhúsok esetében is. Dömsödről, Orosz Zoltán tenyésztőtől szerzi be a húst, s német merinókat, cigáját, s ha épp arra támad igény, báránymájat is szívesen tesz a pultba az érdeklődőknek. Itt mindig friss alapanyagok közül válogathat a betérő.

 

 Sezgin Török Ételkülönlegességek

Budapest IX., Ferenc krt.39.
Nyitva: H-P: 9-19-ig, Szo 9-14-ig

Sezgin Gökcen esküszik a Magyarországon nevelt állatok húsára. Elmondása szerint kifogástalan bárányhoz csak néhány országban lehet hozzájutni - Görögországban, Szerbiában és persze Törökországban -, de a magyarországi állomány szoros versenyben van velük. Ő is a merinói fajtákat részesíti előnyben, melyeket tenyésztőtől és vágóhídról vásárol. Ő dolgozza fel őket - szigorúan az iszlám előírásainak megfelelően, halal vágással. Vagyis kivérezteti, így a hús hosszabb életű lesz, és az íze is teljesen más. S ami szinte a legfontosabb: egy napig lógva hagyja az alapanyagot 4 °C-os hűtőkamrában, hogy "kicsit összeszedje magát". Ezután lehet nekikezdeni elkészíteni. Tapasztalatai szerint így sokkal gyorsabban elkészül, így belső értékeiből is alig veszít. 

Húsbolt - Budagyöngye Bevásárlóközpont

Budapest II., Szilágyi Erzsébet fasor 121.
Nyitva: H-P 8-19-ig, Szo 8-15-ig

Károly József neve szinte fogalom a szakmában. Ha kell, Pest legtávolabbi csücskéből is hozzá járnak a vásárlók, ha "bárányügyben" biztosra akarnak menni. József a sokak által kedvelt Île de France fajtát tartja, ami Bátaszékről kerül az üzletbe, ahol a hentes maga dolgozza fel és darabolja is. S ha épp a helyszínen éheznénk meg, kérjünk nyugodtan egy bárányburgert vagy egy french rackset, esetleg egy combsteaket: garantáltan órákig nem leszünk éhesek utána. 

Ádél Kft.

Budapest XI., Karinthy Frigyes út 27.
Nyitva: H-Szo 9.30-22.30-ig, V 11-23-ig

Chouman Mohamed Kheir, vagy ahogy mindenki ismeri, "a szír", minden munkafázison szereti rajta tartani a szemét. Dabas melletti tanyáján maga neveli 150- 200 bárányát, leginkább merinó fajtát, melyeket aztán saját maga vág le, természetesen az iszlám előírásai szerint halal vágással, s mindeközben a szakrális feladatokat is maga látja el. Ha valaki tehát érdeklődik az üzletben a vásárláskor a hús származásáról vagy feldolgozási módjáról, biztos, hogy mindenre kiterjedő, alapos választ fog kapni.