A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Toplisták

Riedl Annamária

2016. március 23.

Az elmúlt év igazán megmutatta azt, hol is tart ma Magyarország a gasztronómiai fejlődés terén. Sorra nyíltak a jobbnál jobb helyek, legyen szó étteremről, bisztróról, bárról, bármiről. És viszonylag sok - egyelőre - talpon is maradt. Ami azt is bizonyítja, hogy a jó minőségű, hangulatos konyhák kapuit megéri szélesre tárni. Most azt a 10 új helyet mutatjuk be 2015-ből, amelyek a legjobban felkeltették az étteremkedvelők figyelmét, és ma is szívesen visszatérünk bármelyikbe.

1. Mészár Steak Kitchen– a hentes étterme

Budapest V., Károlyi u. 11.
Nyitva tartás: H–V 11–24-ig

A ma már nyugodtan „hentes ke reszt a pának” is nevezhető Gál Józsefnek és társainak étterme egyértelműen a 2015-ös év legnagyobb durranása volt. Hiszen van itt minden Józsi hentes pultjából, amit egy jó falusi disznótorban találni lehet, sőt, még azon túl is. Mert van persze az étlapon steak is a pacal és a velő mellett, meg báránylapocka zöldborsófőzelékkel, ha épp ez jut az eszükbe a napi menü öszszeállításánál, de az sem fog szomorkodni, aki szalontüdőre vagy hagymás vérre éhezik. Szóval csak semmi trendi, semmi extravagáns, csupán ételek, amelyek olyanok, amilyennek szeretjük őket. És hogy lesz-e majd valamikor a sarokban egy húspult, az még Józsi szerint is a jövő zenéje, de a Mészár Steak Kitchenben semmi sem kizárt.

2. St. Andrea Wine & Gourmet Bár – a borász története

Budapest V., Bajcsy-Zsilinszky út 78.
Nyitva tartás: H–P 11–24-ig, Szo 18–24-ig

Az Eiffel Palace talán ma a legszebben felújított épület a fővárosban. Itt nyitotta meg kapuit a több mint ígéretesnek mondható egerszalóki St. Andrea Pincészet – és dr. Lőrincz György – nevével fémjelzett bár. Minden megtalálható itt, ami méltó lehet a borászathoz. Nagyszerű konyha, önmagukért beszélő borok, hangulatos környezet, amihez jól illik az egész hely pasztellszínű, tisztaságot sugárzó enteriőrje. Barna Ádám séfnek a Monarchia világát idéző konyhája pedig tökéletesen passzol a hely szelleméhez. S amíg várjuk a fogásunkat – legyen az menü vagy à la carte –, nem maradhat el az üdvözlőfalat: a könnyed, habos textúrájú mangalicazsír és a kézműves kenyér zömöksége a pincészet bármelyik tételéhez kiváló. Itt semmi sem fancy, ahogy a pincészet sem az, de így hibátlan az egész.

3. Bestia Bár & Grill – a vadítóan szexi

Budapest V., Szt. István tér 9-11.
Nyitva tartás: H–Sze, V 12–24-ig, Cs–Szo 12–02-ig

A Bestia pont annyira egyedi és kacér, mint tulajdonosa, Wossala Rozina. A tökéletes lokációjú hely ezért nem is lehet más, mint egy vadabb Amerikát idéző, igényesebb kocsma, ahol a magyar kézműves és különleges nemzetközi sörökhöz pont jók az átlagosnál jóval nagyobb méretű húsos ételek, amelyeket natúr-fekete étlapra szervíroznak a pincérek, bármelyik napszakról legyen is szó. Esténként pedig valaki mindig „a húrok közé csap” és felharsan egy jó kis rockabilly, blues vagy R&B, hogy a pesti éjszaka kiváló zenészeiről – mint a rendszeresen élőzenét szolgáltató Füzy Gábor vagy Nyári Károly – ne is beszéljünk. S ilyenkor aztán valóban elszabadul a kis Bestia.

4. Oriental Soup House ázsiai fúziós étterem – a XIII. kerületi OSHO

Budapest XIII., Balzac u. 35.
Nyitva tartás: H–Cs 11–22-ig, P 11–23-ig, Szo 12–23-ig, V 12–22-ig

Talán most sikerül megtörni a Balzac és a Hollán Ernő sarkán található hely „átkát”, hiszen ami eddig itt nyitott, az gyorsan el is tűnt onnan. Múlt nyáron teljes csendben kitárta kapuit az alapvetően ázsiai levesételekre specializálódott OSHO, aminek annyira megörült mindenki, hogy azonnal telt házat produkált, ami a mai napig kitart. De ezen nem kell meglepődni, ugyanis a konyha annyira nyitott, hogy már-már zavarba ejti az embert, jóformán még egy üveglap sem választja el a vendégtértől. Láthatjuk, amint az ázsiai levesünk életre kel valamelyik autentikus szakács kezei között, aki villámgyorsan szedi elő a fűszernövényeket és egyéb alapanyagokat innen-onnan a pultról, s máris ehetünk. S amit kanalazunk, magáért beszél. Az ízek tökéletesen a helyükön vannak, a chili borzasztóan erős, a második fogásként kért dim sum pedig annyira forró és gőzölgő, amennyire csak lehet.

5. Töltő – az újhullámos kolbászos

Budapest VII., Wesselényi u. 31.
Nyitva tartás: H–Cs 12–20-ig, P–Szo 12–21-ig

Jó kolbászt találni nem könnyű feladat. Ahogy maga a fogás sem, mert ugyebár kell hozzá valami jóféle kenyér, meg aztán egy kis savanyú is. De ha ezt egy kicsit újhullámos verzióban kapjuk, magyaros zamatosságot párosítva egy kis ázsiai beütéssel, mondjuk egy kis gyömbérrel, szójaszósszal, lime-mal és chilivel, máris tudjuk: valóban gourmet-fogáshoz jutottunk. Már csak azon izgulhatunk, nem lesz-e száraz vagy kevésbé tápláló. De a Töltőnél biztosra mehetünk. Hiszen nem a klasszikus iskolát követik, s pont ettől olyan kiválóak. A tulajdonos fiúk szép utat jártak már be a gasztronómia világában, ezért biztos kezekkel nyúlnak az alapanyagokhoz, s a végeredményért mindig érdemes elmenni a belvárosba, mert a szaftosság és az egyediség minden alkalommal garantált.

A teljes cikk - a Magyar Konyha január-februári számában olvasható. Keresse friss lapszámunkat az újságárusoknál!