Magyar Konyha
2017. január 5.Palágyi Eszter neve is szerepel a világ 10 séfje között, akiket a 2017-es év gasztronómiai tendenciáiról kérdezett meg egy neves katalán gasztronómiai magazin.
„Korunk konyhaművészetének meghatározó alakjai nyilatkoztak a 7Canibales-nek arról, milyen tendenciák várhatók 2017-ben a világon” - ezzel a mondattal indul a katalán gasztronómiai folyóirat cikke, amely egy rövid filmben megkérdezi a világ 10 ismert séfjét, hogy mit vár az új évtől.
Az első megszólaló Alex Atala, a világhírű brazil séf, akit egyből Palágyi Eszter, a budapesti Costes séfje követ. Míg Atala arról beszél, hogy a legfontosabb továbbra is az, hogy szeretettel, szívből főzzünk mindenkinek, Eszter a hagyományos receptek fine dining konyhákon való egyre gyakoribb alkalmazásáról beszél, éppúgy mint Gastón Acurio, aki szerint a nemzeti konyhák szerepe tovább nő az éttermekben és egyre fontosabb lesz a fenntarthatóság. Ugyanezt vallja az ausztrál Jock Zonfrillo, aki szerint a népi kultúrákat ma már leginkább a gasztronómián keresztül lehet bemutatni a világnak. Andoni Luis Aduriz, a Mugaritz háromcsillagos séfje a szakácsok közötti együttműködésről beszél, hogy a kor vívmányainak köszönhetően napi kapcsolatban vannak egymással a világ séfjei. Joxe Mari Aizega, a Baszk Kulináris Egyetem igazgatója a gasztronómia demokralizálódásáról értekezik, a közös ékezésekről, nagy asztalokról, az éttermekben a kézzel ehető fogások elterjedéséről szól. Ez utóbbiról egyébkén épp a Mugaritz séfje nyilatkozott legutóbb.