Magyar Konyha
2016. november 3.Az édesburgonya, avagy batáta a természet színpompás ajándéka az asztalunkra. Itthon vörösesbarna édesburgonyát kínálnak a zöldségesek a leggyakrabban, de a fehérestől a liláig többféle árnyalatú lehet a héja . A húsa is változatos színekben pompázik: fehér, sárga, narancssárga, sőt piros, rózsaszín és lila is lehet belül édesburgonya. De mire jó a konyhában, és hogyan bánjunk vele?
1. A gumójáért szeretjük, pedig zsenge korukban a levelei is ehetőek. Külleme és magyar elnevezése is megtévesztő: az édesburgonya nem a burgonyák családjába tartozik, hanem a szulákfélékhez, a hajnalkafélék családjába. Kerekdedebb és egészen hosszúkás, gyökérszerű formában is találkozhatunk vele.
Egy jó tanács: vásárláskor érdemes a kisebb szemeket választanunk, mert ahogy idősödik, könnyen fássá válik.
2. Az édesburgonya remek táplálék az ételintoleranciával élők számára is. A gluténérzékenyek számára például valóságos kincs lehet, hiszen az ő táplálkozásukból a tészták, kenyérfélék elhagyásával nagyon sok köretféle kiesik. Mindemellett fontos elmondani, hogy az édesburgonya nem egy csodagumó diétázóknak, mert a kalória- és szénhidráttartalma hasonlóan magas, mint a hagyományos burgonyáé, és a glikémiás indexe is 50-nél indul (összehasonlításképp: a mézé 55), megsütve pedig egészen magas.
Az édesburgonyát együk azért, mert finom és izgalmas kulináris alapanyag!
3. Valamelyest megnehezíti az édesburgonyával való bánást, hogy igen könnyen penészedik, óvni kell a sérülésektől, és a héját sem ajánlott fogyasztani. A sérült batátát nem kell feltétlenül eldobni, de nagy ívben hasítsuk le a sérült részt, mert a körülötte termelődő toxinok a magas hőnek is ellenállnak. Törekedjünk az ép darabok fogyasztására.
4. Ha főzni szeretnénk, megfőzhetjük héjában, és utána hámozzuk csak meg. Ezután tegyük egy kevés citromlével elkevert vízbe, hogy ne barnuljon be, megtartsa eredeti élénk (vagy világos) színét. Pici citromlével elkevert vízben főzni is lehetséges, ez nem fogja befolyásolni az ízét, viszont megállítja az oxidációs folyamatokat.
5. Legyünk bátrak az édesburgonyával! Kár lenne kizárólag húsok mellé szánt köretként gondolnunk rá. A belsejét kivájva megtömhetjük zöldségekkel, a tetejére rásüthetünk sajtot, vagy megkenhetjük tejföllel, önthetünk rá szószt is. De az benne a legjobb, hogy – akárcsak a sütőtök – készülhet belőle édeskés ízvilágú krémleves, sőt tehetjük pitékbe, tarte-ba és muffinba is.
Különleges elkészítési módja, hogy hosszában felvágjuk szeletekre, megpirítjuk (akár kenyérpirítóban), és tehetünk rá bármit. Kenhetjük vagy megpakolhatjuk szendvicsként is.
6. Turmix vagy juice formájában meg is ihatjuk! A frissen készített zöldség- és gyümölcslevek kedvelőinek körében igen népszerű az édesburgonyát almával, naranccsal vagy sárgarépával keverni. Az élénk narancssárga lé vitaminokban és éltető enzimekben gazdag, egyszerre kellemesen frissítő hatású és édeskés ízű. Az édesburgonya pikáns, fűszeres ízével kifejezetten feldobhatunk egy pohár turmixot vagy juice-t.
7. Bálint gazda tanácsa: az édesburgonya tartható szobanövényként is. Lám, ilyen szép, amikor virágzik!