A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2015. február 25.

Március 19-én öt kontinens ezer séfje egyszerre ünnepli a francia konyhát. Az eseményt Alain Ducasse, a francia konyha legnagyobb sztárja kezdeményezte és meghívására 1300, köztük tíz magyar étteremben is francia menü kerül a tányérokra.

A franciák mindent megtesznek a konyhájuk érdekében. 2010-ben elérték, hogy a francia konyhaművészet felkerüljön az UNESCO szellemi kulturális örökségek listájára. És nemcsak a hagyományos nemzeti ételek, hanem a franciás jellegű étkezés is a világörökség része lett.

Tavaly Alain Ducasse, a monte-carloi XV. Lajos étterem világhírű séfje a francia külügyminisztérium támogatásával meghirdette a Goût de France (Franciaország íze) nevű rendezvényt, amely a francia konyha ünneplését szolgálja - a világ minden táján. Az eseményhez Auguste Escoffier 1912-ben megrendezett Epikuroszi vacsorája adta az ötletet. Az Escoffier-féle "Diners d'Epicure" estéjén a világ több városában ugyanazt a francia menüt készítették el több étteremben.

Március 19-én a világ 1300 éttermében egyszerre emlékeznek meg a francia konyháról. A részvétel önkéntes, de a nemzetközi séfekből álló bizottság Alain Ducasse és Guy Savoy vezetésével személyesen kért fel ezer éttermet, hogy rendezzenek francia vacsoraestet a vendégeiknek. A lista kiválasztásában részt vett Paul Bocuse, Thomas Keller, Joel Robuchon, Nadia Santini és még sok más neves séf. Az este folyamán francia menü kerül a tányérokra. Hagyományos francia aperitif, hideg és meleg előétel, hal vagy tenger kincsei, hús vagy szárnyas fogás, francia sajt, csokoládés desszert és francia borok.

Az éttermek listáját megtaláljuk a honlapon. Az eseményen tíz magyar étterem vesz részt. Budapesten a Babel, a Baltazár, a Borssó és a Pierrot, Keszthelyen a Bistro Classico és a Molnár étterem, Balatonon a Kistücsök és a Chateau Visz, Veszprémben a Chianti, Perbálon pedig a Walter.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra