A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2015. október 26.

Csütörtökig még megtekinthető a Szabadság téren Az élelem jövője című fotókiállítás, amely a National Geographic magazin fotóival mutatja be, milyen szerepet játszik az élelmezés a népek történetében.

A National Geographic magazin összefogott az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetével (FAO), hogy a tavalyi évtől kezdve képi formában – és a mögöttük megbúvó történeteken keresztül – dolgozzák fel az élelem, az étel témáját. Október 29-ig a képek egy része Budapesten is látható a Szabadság téren.

A „The Future of FOOD – Az élelem jövője” sokféle szempontból és széles földrajzi perspektívát kínálva nyúl a témához. Megismerhetünk perui burgonyatermesztő indiánokat, terményével büszkélkedő ukrajnai gazdát vagy víz alatti ráktelepet Kanada partjainál. Képet kapunk más országok étkezési szokásairól, hogyan, mennyit és miként esznek más kontinenseken. Gyakran meglepő és érdekes különbségeket fedezhetünk fel egy-egy ország, de akár családok vagy korszakok között is.

A kiállítást a FAO a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával hozta Budapestre a szervezet alapításának 70. évfordulója alkalmából. A FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Irodája 2007 óta működik a budapesti Benczúr utcában és fejlesztési projekteket koordinál tőlünk keletebbre, a Nyugat-Balkánon, Törökországban, Kaukázusban és Közép-Ázsiában.

„Napjainkban a táplálkozást övező érdeklődés szinte példanélküli,” mondta Vladimir Rakhmanin, a FAO főigazgató helyettese és az Európáért és Közép-Ázsiáért felelős regionális képviselője. „Ez egy üdvözlendő trend annak tükrében, hogy milyen komoly kihívások előtt állunk az élelmezés terén.” Vajon képes lesz bolygónk eltartani 9 milliárd embert 2030-ban? A kiállításon látható infógrafika többek között erre is választ keres.

„A világ ezen részén sok problémánk a helytelen táplálkozásból ered,” folytatta Rakhmanin. „A tagországainkkal és partnereinkkel közösen azon dolgozunk, hogy az éhezés és az alultápláltság a múlté legyen, de közben odafigyeljünk természeti értékeinket megóvására is.”


„2014 májusában azzal a szándékkal vágtunk bele ebbe a sorozatba, hogy egy folyamatos párbeszédet indítsunk el olvasóinkkal a bolygónk élelmezése generálta kihívások és lehetséges válaszok kontextusba helyezéséért és jobb megértéséért,” mondta Gary E. Knell a National Geographic Társaság elnöke és vezetője. „Az élelem, az étkezés mindenki számára fontos téma, úgyhogy gyorsan világossá is vált számunkra, hogy érdemes hosszabb távra tervezünk a sorozattal, hogy ezáltal a történetek mélyebb rétegeit is bemutathassuk és erősítsük kapcsolatunkat magával a témával.”

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra