A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2015. szeptember 28.

A San Sebastiánban megrendezésre kerülő gasztronómiai konferencia középpontjában idén az ázsiai, főleg a hong kongi, szingapuri és kínai konyha áll.

Alighogy vége San Sebastiániban a nemzetközi filmfesztiválnak, a baszk város  a filmesek után máris a gasztronómia szerelmeseit várja. Október 4-7 között ismét megnyílik a Palacio Kurssal, a tengerparti konferenciaközpont és várja a világ legnevesebb séfjeit, szakácsait, gasztronómusait és gasztronómiai újságíróit.

Merthogy ide tényleg a szakma krémje látogat el, ami nem is nehéz, hiszen a városban egyből több mint húsz Michelin-csillagot lehet összeszámolni.

A konferencia idén távoli földrészeket választott vendégként. Szingapúr és Hong Kong ismert séfjei tartanak előadást. Jelen lesz Margaret Xu Yuan, a hong kongi konyha elismert alakja és előadást tart Yau-Tim Lai a kanton konyháról. A szingapúri ízeket Justin Quek képviseli. A konferencia ezúttal a keleti ízek kavalkádja lesz. Hong Kong a Kelet és a nyugat találkozása, a kifinomult  ízek és az utcai étkezés egyvelege, a mandarin, a guangdong, a szecsuáni, a yunan és a hunan konyha ízei. A kínai hagyományok és az európai hatások. Ahogy sokan nevezik: a gourmet paradicsom.

Szingapúr egész más. Etnikumok és civilizációk keveredése, a hibrid konyha valósága. Maláj, kínai, indiai és tamil konyhák találkozása. Mindehhez kapcsolódik a nyugati civilizáció befolyása, a 19. századi angol gyarmatosítók hatása. A hely, ahol a fúziós konyha természetes, a szakácsok és a receptek mind kultúrák találkozását jelzik.

A nemzetközi ízeket még két olyan séf képviseli, akik a világ élvonalába tartoznak. Az orosz Vladimir Mukhin, aki a moszkvai Fehér nyúl étterem séfjeként bekerült a voilág legjobb 50 étterme közé, és José Avillez portugál séf, aki az anatgárd technikákat ötvözi a hagyományos portugál konyha elemeivel.

 A baszk és spanyol stzakácstársadalmat ezúttal a legnevesebbek képviselik. Ferrán Adsria helyett ma már Albert Adria tart előadást, ezúttal már nem az ElBulli étteremről, hanem a zene, a művészet és a gasztronómia kölcsönhatásáról. Joan Roca 2015 jelenségeiről beszél, Juan Mari Arzak pedig Új technokák, textúrák, új ízek címmel tart előadást.