Magyar Konyha
2013. június 25.Néhány napja maradt annak, aki szeretné kipróbálni Budapest egyetlen autentikus szecsuáni konyháját és megkóstolni Wang mester „Ég és Föld” oldalasát. A hét végén bezár a legfűszeresebb kínai gasztrorégió Telepy utcai szentélye.
„Ha Pekingbe utazol, megtudod, milyen alacsony rangon állsz. Ha Kantonba mész, rájössz, milyen kevés a pénzed. Ha pedig Szecsuánban jársz, meglátod, mekkora az étvágyad.” Így szól az egyik kínai bölcsesség. A másik pedig így: „Az ember enni Kínába jár, ízekért viszont Szecsuánba.” A négy nagy kínai gasztronómiai régió közül a szecsuáni az, amely a leginkább megfelel a „fűszeres kínai konyha” közhelynek.
A terület szakácsai nem spórolnak a fokhagymával, a csilipaprikával és a jellegzetes szecsuáni borssal sem. Az alapanyagok között gyakran köszön vissza a sertés, és a többi kínai régiónál nagyobb kedvvel nyúlnak a marhához is. Aki kedveli a fűszeres, nehéz, maszkulin jellegű fogásokat, annak irány… Ferencváros, a Telepy utca, Wang Mester Kínai Konyhája. Ez az egyetlen kínai étterem Budapesten, amely 90 százalékban autentikus szecsuáni fogásokat kínál: sertésfülfalatok, ökörszív pacallal, „Dong po” sertésköröm barnaszószban párolva, sült báránydarabkák, csirke „Ge shan” módra, azaz csilivel és borssal, „Ég és Föld” oldalas…
Aki megkóstolná e fogásokat, nem árt, ha siet: június 29-én végleg bezárja kapuit a IX. kerületi étterem. A húsz éve Magyarországon élő kínai sztárszakács és étteremtulajdonos, Wang Quiang nem gazdasági okokból akaszt lakatot az ajtóra – egyszerűen átszervezi budapesti étterem-portfólióját. Július 1-én a Gizella utcai étterem is bezár, jóllehet csak pár hónapra, hogy szeptember 1-én megújult formában nyissa meg kapuit. Kicserélik a dekorációt, az asztalokat, de még az evőpálcikákat is, és középen nyitott konyhát alakítanak ki, ahol a vendégek nyomon követhetik, ahogy a szakácsok ínyencségeket varázsolnak wokjaikban a kiváló magyar alapanyagokból és kínai fűszerekből.
Ez az étterem továbbra is a pekingi, a hunani, az ujgur és a szecsuáni konyha konyha ételeit kínálja majd, viszont az eddig kapható ételek nagy része átalakul. Az eddigi két étterem szakácsait versenyhelyzet elé állítják, és csak a legjobbakat tartják majd meg, és el kell búcsúzni a szecsuáni fogások zömétől is – szinte biztos például, hogy most lehet utoljára megkóstolni az Ég és Föld oldalast. „Úgy gondoltam, hogy ideje egy újabb minőségi fokot megugrani, és egy még elegánsabb kínai éttermet létrehozni Magyarországon – mondta el Wang mester a sajtónak rendezett búcsúvacsorán. – Örülök, ha a kínai konyha és 5000 éves kultúra újabb helyen kerülhet bemutatásra – minőségi alapanyagokkal, új ételekkel.”
Wang tarsolyában ambiciózusabb terv is megbújik: a Gizella úti étterem megújulásával párhuzamosan egy másik, vadonatúj étteremkoncepciót is szeretne megvalósítani, minden bizonnyal Budapest V. kerületében. Az új hely a „Best of China” koncepciót követi magas éttermi színvonalon, Kína összes szegletéből kínálnak remekműveket, de csakis a legjobbakat, a mostaninál egy fokkal magasabb árszinten.