A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2015. december 15.

Eldördült az első lövés, lezajlottak a selejtezők, a főváros készül a Bocuse d’Or szakácsverseny májusi, európai eseményére. Adott a lehetőség, hogy a világ szeme és szája ránk figyeljen, vigyék a hírt, hogy zajlik a gasztroforradalom Budapesten.

A skandinávoknak 15 év előnyük van, de nekünk magyaroknak is itt a lehetőség, hogy a magyar konyhán keresztül ránk figyeljen a világ – mondta Hamvas Zoltán, a Bocuse d’Or magyarországi elnöke a szakácsverseny beharangozóján utalva arra, hogy Dánia, Norvégia, Svédország az elmúlt évtizedben a legnagyobb turisztikai bevételt a gasztronómia fellendülésének köszönhette.

Mint ismert, Londont és Bécset megelőzve Budapest nyerte el a világhírű szakácsverseny európai selejtezőjének megrendezési jogát. 2016. május 10-11-én Európa húsz országának versenyzői vesznek részt az európai selejtezőn, itt dől el, ki jut ki Lyonba, a 2017-es döntőre. Ezekben a napokban Budapest lesz a gasztronómia világának középpontja, neves séfek, újságírók, gasztronómiai szakemberek jönnek, hogy lássák, hol tart Európa konyhája.

Szarvasborjú és kecsege

A kétnapos rendezvény a Hungexpo pavilonjaiban lesz, a magyar szervezőknek hosszú tárgyalások után sikerült elérni, hogy a halas és a hústál elkészítésénél a versenyzők egyaránt magyar alapanyagot használjanak. Kedden hivatalosan is bejelentették, hogy a Bocuse d’Or budapesti versenyén a kecsege és kaviárja, illetve szarvasborjú lesz az elkészítendő alapanyag. Hamvas Zoltán közben elárulta, hogy az Onyx étteremben már kínálnak egy kizárólag magyar alapanyagokat tartalmazó menüt.

Szintén nagy öröm, hogy a verseny alatt csak magyar bort szolgálnak fel, 10-15 fajta bor lesz a kínálatban, a kiválasztás már folyik, előreláthatóan a furmint, a hárslevelű vagy a kadarka megjelenik az ételsorok mellett.

Nagy a kihívás, hiszen köztudott, hogy szakemberhiány van Magyarországon és a két napra több angolul beszélő, jól kommunikáló szakács és felszolgáló kell, akik a külföldi versenyzőket segítik.
Az egyik legfontosabb persze, hogy a két korábbi magyar résztvevőhöz hasonlóan, a magyar versenyző ez alkalommal is kvalifikálja magát a Bocuse d’Or Lyon 2017-es világdöntőjére.

Selejtezők és döntő

Vasárnap lezajlottak a selejtezők, ahol eldőlt, ki vesz részt a februári magyar döntőn. A Bocuse d’Or magyarországi döntőjébe hatan jutottak tovább:

Pohner Ádám (Olimpia Étterem, Budapest), Szabó László (Sodexo), Volenter István (67 Étterem és Bistro, Székesfehérvár) Sándor Rodrigo (Costes Downtown, Budapest), Győrffy Árpád (Kollázs - Four Seasons, Budapest) és Széll Tamás, hiszen a Bocuse d’Or-on már szerepelt korábbi versenyzők lehetőséget kaptak arra, hogy a selejtező kihagyásával nevezzenek be a hazai döntőbe, és az eredményhirdetésen bejelentették, hogy Széll Tamás, a 2013-es lyoni világdöntő 10. helyezettje ismét megméretteti magát. 
Az elődöntőbe jutott 11 szakácsnak egy hal- és egy vadétel elkészítése volt a feladata. Az alapanyag pedig a kecsege fajához tartozó tokhal és szarvasborjú volt. A versenyzőknek 3 óra 45 perc állt rendelkezésükre, hogy a versenyfogásokat elkészítsék. A zsűrinek olyan ételsort kellett bemutatniuk, amelyek akár a világ jobb bisztróiban és éttermeiben is megállnák a helyüket és emellett szezonálisak, harmonikusak, ugyanakkor figyelemfelkeltők vagy éppen szórakoztatóak is. A versenyen külön konyhai zsűri pontozta a racionális anyagfelhasználást, a tisztaságot és higiéniát, míg az ételek prezentálásáról és ízéről az 5-5 főből álló hal- és húsételeket kóstoló zsűri döntött.

A séfek a mostani egyéni verseny után a februári döntőn már páros versenyzőként indulnak, ahol commis-jukkal (segéd) alkotnak majd egy csapatot. A Bocuse d’Or Europe magyar csapatának tagja lehet majd az ifjúsági verseny első 6 helyezettje és néhány ígéretes szakácstanuló is, a hazai döntőn győztes szakács, valamint a csapatkapitány, a promóciós menedzser és a tréner oldalán.

Mielőtt a világ legjobb fiatal séfje címéért versenybe szállhatnának a 2017-ben a lyoni Sirhán zajló versenyen, a versenyzők a legtekintélyesebb európai gasztronómiai megmérettetésen csapnak össze. A Bocuse d’Or Europe megkerülhetetlen állomás, s egyben a selejtezősorozat legnézettebb eseménye is, ahonnan a legtöbb versenyző kerül ki a világdöntő pódiumára.

A Bocuse d'Or budapesti döntőjén 20 ország képviselője versenyez:

Ausztria
Németország
Belgium
Bulgária
Horvátország
Dánia
Spanyolország
Észtország
Finnország
Franciaország
Magyarország
Izland
Olaszország
Norvégia
Hollandia
Egyesült Királyság
Oroszország
Svédország
Svájc
Törökország