Magyar Konyha
2015. szeptember 3.Nagy dzsembori készül Milánóban októberben. 120 ország 2500 fiatal termelője találkozik az expón, hogy négy nap alatt megvitassák a fenntartható mezőgazdaság jövőjét.
Mi lesz a világ mezőgazdaságával néhány év vagy évtized múlva? Hogyan őrizhetjük meg a hagyományokat és alkalmazhatjuk a modern technológiákat anélkül, hogy sérüljenek a termények és termékek?
Ehhez hasonló kérdések vetődnek fel Milánóban, a 2015-ös világkiállítás helyszínén, ahol októberben a világ fiatal termelői rendeznek konferenciát a fenntartható mezőgazdaságról. Az expo egyik mottója: táplálni a világot. Épp ez a célja annak a 2500 ifjú termelőnek, akik százhúsz országot képviselnek, köztük 30 ázsiai és 35 afrikai nemzetet. Közülük többen úgy nyilatkoznak, hogy az új mezőgazdász nemzedéknek egy egészen új stratégiát kell kidolgozni a Föld lakosságának eltartására.
A Slow Food mozgalom fiatal harcosainak véleménye szerint itt az ideje, hogy az élelmiszeripar minden területéről érkező fiatal szakemberek megfogalmazzák, milyen változásokra van szükség a termelés területén. A mozgalom több tucat képviselője lesz ott Milánóban. Az eseményen részt vesznek a Terra Madre Giovanni nevű szervezet ugandai, dél-afrikai, kazah, és brazil tagjai is, emellett ezer szakács, akadémikus, vállalkozó, tervező, akik mind szívükön viselik a mezőgazdaság jövőjét.
Innováció, hagyomány, újraelosztás, világörökség, üzenet. Ezek lesznek a négynapos találkozó legfontosabb témái. Hogyan termelünk a jövőben? Hogyan őrizzük meg a hagyományokat? Hogyan kommunikáljuk a változtatás szükségességét? Számos kérdés felvetődik a rendezvényen, anmelyekre a végső nagy vitán szeretnének választ adni, melyre október 6-án kerül sor. Addig is konferenciák, viták, hackathons és különböző műhelyek során vitatják meg a legfontosabb kérdéseket.
Előadóként jelen lesz Carlo Petrini, a Slow Food mozgalom elnöke, Alive Waters, a Chez Panisse séfje és híres aktivista, Raj Patel akadémikus, író, Serge Latouche, a párizsi Közgazdasági Egyetem professzora.