A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2015. augusztus 24.

Azt nem állíthatja senki, hogy újdonság. Az Üvegtigris büfékocsija, a városokat járó fagylaltoskocsi is az volt. Food truck. Guruló konyha. Amely olyan divat lett manapság, hogy szeptember első hétvégéjén már másodszor rendezik meg a Food Truck Show-t. A héten pedig megválasztották az év strandételét, amely természetesen egy strandbüféből származik.

Jon Favreau A séf című filmje egy híres szakácsról szól, aki miután kirúgták munkahelyéről, egy büfékocsit vásárol és bebizonyítja, hogy városról városra járva, jó alapanyagot használva a legkeményebb ételkritikust is  meg lehet hódítani egy jó szendviccsel.

Michel Bras, a világhírű szakács az autópálya mellett nyitott büfét és Juan Mari Arzak is kiállt San Sebastiánban egy food truck lépcsőjére, hogy a híres baszk rostonsültet reklámozza.

A magyar filmtörténet leghíresebb büfékocsija valószínűleg az Üvegtigris című filmben látható, bár ott az ételek minősége és az alapanyagok nemigen kerülnek szóba, mégis a food truck játssza a főszerepet és magyar nézők millióit nevettette meg.

Sorolhatnánk a példákat. A Balatoni halgazdaság sült keszeget és pontyot áruló kocsiját, a fesztiválokon már évek óta megjelenő büfékocsikat, a mélyhűtött rántotthúst áruló fagyiskocsit.

Gasztronómiai szempontból mindig csak egy kérdés vetődik fel. A minőség. A jó alapanyag, a képzett szakács és a hozzáértő közönség. Ez hiányzott. Eddig. Mert néhány év alatt minden megváltozott. Követtük az amerikai és európai divatot és Magyarországon is megjelentek a minőségi food truckok. Ahol jó hamburgereket, frissen készült szendvicseket, minőségi  ételt árulnak. Úgyhogy mára már fesztivál is kapcsolódik a büfékocsik nevéhez.

A Balatoni Kör, a balatoni vendéglátósok szövetsége a strandok büfékultúrájának fellendítését is célul tűzte ki és idén megválasztotta az év strandételét, A legjobb strandbüfé idén a fövenyesi Kalóz nevű strandbisztró, melynek Harcsa és Krumpli nevű étele nyerte el az év strandétele díjat.

A zsűri további nyolc vendéglátóhelyet is kiemelt. A strandbüfék közül a gyenesdiási Karám büfé lángos falatkáit, a zamárdi Chef Beach és a zánkai Neked főztem helyi alapanyagokból készített különlegességeit.

Kardos Gábor, a Balatoni Kör elnöke szerint nehéz a strandbüféknek egy rövid szezon alatt kigazdálkodni a magas bérleti díjakat, ebben előrelépést hozhat, ha különleges minőség és helyi specialitások nyújtásával ősszel és tavasszal is magukhoz csalogatják a vendégeket.


Szeptember 4-6 között Budapesten már másodszor rendezik meg a Food Truck Show-t. A Kincsem parkban ezen a hétvégén Közép- Európa leggyorsabb lovai és agarai mellett az ország legjobb guruló konyháinak kínálatát is kipróbálhatjuk. Ötven büfékocsi, bárkocsi, kávé- és koktélárus kínálja ezúttal  reméljük kizárólag minőségi árúját.
A Food Truck Show rendezvény elsődleges célja, hogy egy időben egy helyen mutassa be a jelenleg hazánkban elérhető, kibérelhető, minőségi, önállóan mozgásra képes vendéglátó járműveket.
A rendezvényen keresztül próbálják bemutatni merre halad a mozgó vendéglátás manapság, ahol az év food truck-ja is megválasztásra kerül egy közönségszavazás formájában.
A Kincsem parkban ezen a hétvégén más programok is lesznek. Lehet fogadni a lóversenyekre, lesznek utcazenészek, artisták, gyerekprogramok és több mint 50 gasztro jármű várja a kiváncsi gasztroőrülteket.

Az események már pénteken megkezdődnek, ahol az éjszakai futamok után, az ország legnagyobb képernyőjén kivetítik a Magyarország - Románia EB selejtező meccset, melyet a lelátókról lehet végigszurkolni.

www.foodtruckshow.hu

Nyitva tartás:
2015. szeptember 4. péntek 14:00-02:00
2015. szeptember 5. szombat 10:00-02:00
2015. szeptember 6. vasárnap 10:00-24:00

Az Erzsébet tér- Hősök tere- Kincsem park útvonalon 14 és 20 óra között óránként közlekedik majd transzfer buszjáratunk, melyet oda- vissza, díjmentesen lehet majd használni.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra