A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Ilyen a rántotta, ahogy a séfek szeretik

Magyar Konyha

2017. november 1.

A tojás az emberiség egyik legnépszerűbb élelmiszere; laktató és kitűnő fehérjeforrás, amelyből tömérdek nagyszerű étel készíthető. Hogy milyen például egy tökéletes rántotta, arról a celebséfeknek is határozott véleménye van.

Ha tojásról van szó, mindenkinek megvan a kedvence: van, aki a buggyantottra esküszik, másnál a tükörtojás a favorit. Sokaknál a rántotta áll az élen, hiszen akár gyors reggeliről, akár kiadós ebédről legyen szó, ez az étel a nap bármely szakában megállja a helyét. Ízlésünktől függően rendkívül változatosan készíthetjük:

szaftosan vagy szárazabban, üresen vagy mindenféle hozzávalóval megpakolva – az eredmény mindig laktató és finom.

Nem véletlen, hogy nagy kedvenc a világ minden táján, és még a legkifinomultabb ízlésű séfek is imádják, sőt, megvan a saját tuti receptjük.
The daily meal összegyűjtötte többek között Anthony Bourdain, Martha Stewart, Heston Blumenthal, Gordon Ramsay és Mario Batali mutatta meg, hogyan készül az ő tökéletes rántottája.
Anthony Bourdain
A vagány séf és utazó Bourdain ha rántottáról van szó, meglehetősen régimódi: a tojásokat villával veri fel, de nem túlságosan, hogy a sárgája és a fehérje ne elegyedjen maradéktalanul. A tojásokhoz nem ad se tejszínt, se tejet vagy vizet. Az ételt sóval és borssal ízesíti, majd egy kevés vajjal forró, de nem tűzforró serpenyőben süti meg, miközben nyolcas alakban kevergeti.

Chrissy Teigen

A szakácskönyv szerző és modell Chrissy azt szereti, ha a tojás lágy és krémes, mintha olvasztott sajttal készült volna. Rántottáját ezért lassú tűzön, zsíros tejszínnel készíti, a végén sóval és borssal ízesíti.

Giada De Laurentis

A Food Network sztárja a hagyományostól merőben eltérő módon, inkább muffinformában, frittataként süti a felvert tojást.

Gordon Ramsay

Ramsay a klasszikus francia vonalat követi: alacsony tűzön, serpenyő helyett inkább lábasban, lassan süti a tojást, amely ezáltal hihetetlenül könnyű, selymes textúrát kap. Rántottájának állaga egy gazdag sodóra emlékeztet, extra krémességét pedig a créme fraiche-nek köszönheti.

Heston Blumenthal

A sztárséf – aki a Fat Duck nevű híres étterem tulajdonosa is egyben – annak is megadja a módját, ha rántottát készít. A tojásokat nagyon lassan és óvatosan veri fel egy edény gyöngyözve forró víz fölé helyezett tálban, majd folyamatosan kevergetve, 15-20 perc alatt süti meg.

Mario Batali

Az olasz-amerikai séf és médiaszemélyiség rántottájának titkos hozzávalója a parmezán és a mascarpone, a receptet igazán különlegessé mégis a tálalásnál hozzáadott, hajszálvékonyan szeletelt szarvasgomba teszi.

Martha Stewart

A televíziós főzőműsorok nagyasszonya a jó tojásra esküszik. Azt vallja, ha a tojások kitűnő minőségűek, semmi másra nincs szükségünk egy finom rántotta elkészítéséhez. A sütéshez kivajazott, nyeles serpenyőt használ, az ételt alacsony tűzön, folyamatosan kevergetve készíti.

Tyler Florence

A Food Network szakácsának receptjéhez három egész tojásra és plusz egy sárgájára van szükség. Florence rántottája extra sárga és gazdag; egy evőkanálnyi vajon, kevés créme fraiche vagy tejföl, és tengeri só hozzáadásával, serpenyőben készül.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra