A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2013. október 14.

Mágnesként vonzza a világ legnagyobb szakácsait a Gastronomika – mondta Joan Roca, a 2013-ban a világ legjobb éttermének választott El Celler de Can Roca tulajdonos-séfje arra a kérdésre, miért tartja fontosnak részt venni a San Sebastianban rendezett gasztronómiai konferencián.

És valóban, tizenötödik éve minden esztendőben itt találkoznak a világ legismertebb séfjei, gasztronómusai, kritikusok, mindenki aki fontosnak tartja, hogy megismerje a legújabb konyhai vívmányokat, lássa, hogy milyen fogásokat készítenek a világ négy táján. Idén London volt a díszvendég, a brit séfek krémje tartott előadást. A legnagyobb érdeklődés Claire Smyth előadását kísérte, a Gordon Ramsay étterem háromcsillagos séfjét, aki pár hónapja már tulajdonosként is jegyzi a londoni éttermet. A letisztult, angol hagyományokat tisztelő, de a legújabb technológiákat alkalmazó konyha kínálatából ezúttal egy Skóciában lőtt fajdkakasból készült fogást mutatott be a szakácsnő, melyet skót vadon növő gyógynövényeken füstölt és erdei gombával és gesztenyével tálalt.

 

Heston Blumenthal ezúttal a londoni konyha fejlődéséről tartott előadást. A televíziós szakács előadását azzal kezdte, hogy emlékszik még arra a G7 csúcstalálkozóra, ahol az angol konyhát a világ második legrosszabb konyhájaként mutatták be (állítólag a finn konyha volt az első). A hetvenes évek végétől indult a változás és ma már London a szakácsok oktatása szempontjából a világ élvonalába tartozik. Fergus Henderson a londoni St. John étterem séfje rendes mészárszéket rendezett be a színpadon. A „belsőségek szakácsa” becenevet viselő angol séf fellépése egyúttal megható jelenet is volt, hiszen az évek óta Parkinson kórral küzdő Henderson őszintén beszélt betegségéről és kért elnézést az előadás alatti lassú mozdulatokért.

Ha röviden szeretnénk összefoglalni a konferencia lényegét, akkor ez a regionális konyha és a világkonyha találkozása. Joan Roca fogalmazta meg, hogy ma már az ő kertjében is terem gyömbér és más egzotikus növény, amelynek az eredete távoli, de most már helyi termék. A konyhaművészet állandó út- és ízkeresés, amelybe minden alapanyag belefér, amit a szakács jónak tart. Gastón Acurio, a perui konyha legismertebb képviselője is hasonlóan beszélt. Saját utazását mutatta be a ligur tengerparttól Peruig és előadásában száz év ízeiről mesélt a hallgatóknak.

Corey Lee a San Franciscoban működő Benu étterem tulajdonos-séfje a dél-korai és a világkonyha hatásairól beszélt. A két Michelin csillagos séf az ázsiai fűszerek jelentőségét emelte ki a modern konyhában.

A konferencia ideje alatt folyamatosan termékbemutatókat tartottak a piactéren, különtermekben pedig kiscsoportos főzéseken vehettek részt a látogatók. A rendezők bejelentették, hogy a jövő évi konferencia díszvendége Olaszország lesz.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra