A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2015. június 10.

Indulásuk óta több mint 34 ezer tonna élelmiszert osztottak szét az Élelmiszerbank önkéntesei. 14,4 milliárd forint értékű, a hipermarketekben, gyárakban és feldolgozóüzemekben fölöslegessé vált és megsemmisítés előtt álló élelmiszert juttattak el 300 ezer emberhez az elmúlt években.

Sokan elgondolkodnak azon, hogy vajon mi történik a boltokban, szupermarketekben összegyűlt, feleslegessé vált élelmiszerekkel. Hova kerülnek a hibás csomagolású áruk, a még jó, lejárat előtt álló ételek, eladhatatlan készletek, a megsemmisítésre várt termékek?

Egy hete tartották meg az Esélyt az ételnek rendezvényt Budapesten. A világ több városával egyidőben zajló resemény az élelmiszerpazarlásra hívta fel a figyelmet, arra, hogy az egyének is sokat tehetünk azért, hogy az élelmiszerfeleslegek mennyisége csökkenjen. A megtermelt élelmiszert fogyasszuk el mi emberek, ne kerülhessen a kukába.

Az első élelmiszerbankot az Egyesült Államokban alapították 1966-ban. Napjainkra a kezdeményezés Amerikától Ausztráliáig, Nyugat-Európát is beleértve a világ számos országában nyert teret, működésükkel rászoruló emberek millióinak életét segítve.

Az Európai Élelmiszerbankok Szövetségének égisze alatt jelenleg 21 országban 247 élelmiszerbank működik, amelyek évente 350.000-400.000 tonna élelmiszert osztanak szét ingyenesen a több mint 25.000 karitatív szervezet részére, melyek összesen mintegy 4,7 millió rászoruló emberhez juttatták el az adományokat.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2006 májusában, 8 hónapos ideiglenes tagság után lett teljes jogú tagja az európai szövetségnek.

Önkéntesek segítségével felkutatják és összegyűjtik a hipermarketekben, gyárakban és feldolgozóüzemekben fölöslegessé vált és megsemmisítés előtt álló élelmiszereket, amelyek kereskedelmi forgalomba valamiért nem hozhatók, de minőségileg fogyaszthatók, majd adomány formájában eljuttatják a hozzáértő karitatív szervezetekhez és önkormányzati intézményekhez, akik ingyenesen szétosztják a termékeket a rászoruló emberek között. Közel 220 partnerrel működnek együtt, legtöbbet konzervekből és zöldségekből juttatnak el a rászorulókhoz, de a friss hús, péksütemény, édesség is előkelő helyen szerepel a kiosztott élelmiszerek listáján.

Ijesztő számokat is olvashatunk az egyesület honlapján. Egy háztartás évi 100 kiló még elfogyaszttható élelmiszert dob ki évente, 1,8 millió tonna került a szemétbe évente Magyarországon, 35 millió kg terméket mentett meg az élelmiszerbank az elmúlt 10 évben.

A szervezet évente körülbelül 100 millió forintból gazdálkodik, a munkájukat a nagyszámú önkéntesnek köszönhetően tudják magas szinten végezni.

forrás: