A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2015. június 1.

Nápolyi víz, campaniai liszt, élesztő, eredetvédett olívaolaj, só. Ennyi kell a világ legfinomabb pizzájához. Aztán ott vannak a határozott kézmozdulatok, ahogy hosszú ideig gyúrják a tésztát és a tűzforró fatüzelésű kemence.

Ha Nápolyban jársz, ki ne hagyd a Da Michelet, a világ legjobb pizzázóját – szól a fáma, és az ember elhúzza a száját, mert olyan nem lehet, hogy a világ legjobb pizzája és az ilyen hír általában annyi turistát vonz, hogy az általában a minőség rovására megy.

A kíváncsiság mégis elvezet a nápolyi főpályaudvar melletti  romantikus sikátorokba, a Via Cesare Sersale 1. szám alá. Ahol szerencsére nem kígyózik a sor, mint ahogy sokan ijesztgetnek, hanem két japán turista mellett helyet kapunk a rideg, neonfényes teremben. Mert turista az tényleg van, de most is a sarokban ülnek az olasz munkások, dél-olasz családok veszekednek és hihetetlen gyorsan cserélődik a közönség. Odaszól a pincér, hogy margherita vagy marinata coca cola, sör vagy víz? Merthogy ez a választék és jobb, ha minél gyorsabban rendelünk, mert a pizzaiolók már tekerik kezükön a pizzatésztát. A pizzaiolo a pizzakészítő, merthogy az olasz nyelv külön szóval illeti a szakácsot, aki egész életében pizzatésztát gyúr ,majd nagy lapáttal a kemencébe teszi. A forró fatüzelésű kemencébe, ahol perceken belül kész a pizza.

És valóban a világ legjobb pizzája. Legalábbis amit mi kóstoltunk. Lágy a tészta és mégis ropogós. A széle felhólyagosodott, a közepe vékony de mégsem szakad el, és ami rajta van, az másodlagos. Gondoltuk, hogy a marinara, az biztos szardellával készül. Dehogy. A két pizza között a különbség, hogy az egyiken csak oregánóval és bazsalikommal fűszerezett paradicsom és fokhagyma van, a másikon pedig mozzarella is. De nem akármilyen, nem „egyszerű” bivalymozzarella, hanem fior di latte. Tehéntejből készült friss mozzarella. Szó sincs gumiízű sajtról. Omlós, lágy mennyei ízű feltét. A paradicsomszósz pedig a Vezúv lábánál érlelt édes, csak a magyar koktélparadiocsomhoz hasonlító édes és mégis savanykás paradicsomból készült püré.

Nem hittük, hogy létezik olyan, hogy a legjobb. De ezután nehéz lesz pizzát enni. Talán a Dudás fivérek encsi éttermében kóstolhatunk hasonlót Magyarországon. De aki megteheti, egyszer látogasson el Nápolyba és megérti mint jelent a tradíció. 145 év, amikor először kinyitott a nápolyi családi pizzéria. A Da Michele.