Magyar Konyha
2017. szeptember 19.Amikor a nyár búcsúzik Burgenlandtól, amikor az ősz a színek játékával köszönt be, és a szüret vidámsága lengi be a tartományt, az éttermek kínálatában megjelennek a libából készült finomságok.
A tartomány 30 vendéglátója fogott össze, hogy a libához kapcsolódó kreatív gasztroturisztikai programjuk valóban csábító legyen. A kezdeményezés egyik vezéralakja Siegfried Marth: ő a Dél-Burgenlandban található Hagensdorfi Masi-Hof gazdája, birtokain ma már libák ezrei gágognak.
Ugyan elsőre mindenkinek a sült ugrik be,
a házilúdból más is készíthető.
A weideni Blauen Gans étterem séfje, Martin Kugler Budapestre hozta az ízeket – konyhai workshop keretében, közös főzést tartva mutatták be, milyenek lehetnek a modern libaételek.
Libaleves
Sűrű és ízletes, egy őszi estén nehezebb ennél kellemesebb indítást találni. A libahús és a zöldségek gazdaggá és emlékezetessé teszik - az ilyenből szokás duplázni.
Sült libamáj paszternákkrémmel, vaníliás-levendulamézzel és gránátalmával
A levendulás méz és a gránátalma isteni práosítás együtt, kiegészíti a krémes belsejű májat, amely meglepő összhangban van a paszternákkrémmel.
A kisült libazsírt persze muszáj tunkolni.
Márton napi libasült Uhudleres vöröskáposztával, glasszírozott gesztenyével és burgonyagombóccal
A káposzta a rosétól könnyű és szaftos,
a karamellizált és narancslében lassan főtt gesztenye pazar körítés.
A krumpligombóccal együtt remekül passzolnak a ropogós bőrű libacombhoz.
Esterházy-szelet új stílusban, házi készítésű szilvaszorbéval
Nem megszokott a Esterházy formája, de az íze pazar. A ropogós rétegek között könnyű a krém, a szárított málnapor és a szilvafagylalt kerekké teszik az ízharmóniát.
A liba és a hagyományok
Burgenland védőszentjéhez, Szent Mártonhoz kapcsolódik az a történet, amely megmagyarázza, miért éppen libasült kerül az asztalra a Márton-napi ünnepségek alkalmával.
Nem szerette volna felcserélni vidéki életét a püspöki palotában folytatott fényűző létre,
ezért a libaólban bújt el a püspöki küldöttség elől. A tollas jószág hangos gágogása azonban elárulta a rejtekhelyét. Azóta Márton-napra úgymond „büntetésként” egy liba kerül a sütőbe, a serpenyőbe vagy a fazékba.
További információk ide kattintva érhetők el.