A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Magyar Konyha

2013. november 19.

Nagy visszhangot keltett a Time magazin címlap sztorija, amely a világhírű séfek egyre nagyobb befolyásáról értekezik. Csak egy bökkenő van, női séfről nem olvashatunk a cikkben. Záporoztak a levelek a szerkesztőségbe, a szakácsszakma és az olvasók egyaránt tiltakoznak az egyenjogúság ellen, egymásra licitálva sorolják a híres szakácsnőket.

A jó séfek ma már világsztárok, akik befolyással bírnak táplálkozási szokásainkra, poltikusok döntéseire, a háztáji gazdaságok számának növekedésére. Hatalmuk van. David Chang, Alex Atala és René Redzepi. Három ismert séf a világ három pontjáról. The Gods of Food (az ételek királyai) című cikkben arról olvashatunk, hogy a három Michelin csillagos éttermek konyhafőnökeit manapság már nemcsak azok ismerik, akik ettek a Nomában, vagy a Momofukuban, hanem a hétköznapi emberek is. Ilyen Albert Adrià is, akinek már öt étterme van Barcelonában és akinek éttermeibe szinte képtelenség bejutni.

A november 18-án megjelent Time magazin európai, afrikai és ázsiai kiadásában egyaránt a séfek szerepelnek a címlapon. (Kivétel az amerikai Time, ahol Chris Christie-ről szól a vezető anyag). A hetilap 13 olyan személyt nevez meg, akik meghatározó szerepet töltenek be a gasztronómia világában. A legtöbbjük séf – ebben a listában nem szerepel női szakács – és kiemelik, hogy többen is szerepeltek már a Time magazine 100 legbefolyásosabb embert megnevező listáján. Redzepi pedig már címlapon is volt 2012-ben.

A gasztronómia fontos emberei között találunk farmert, üzletembert, aktivistát, olyan személyeket, akik hatással vannak arra, hogy mi kerül a tányérunkra. Szerepel a listán Andrea Petrini, párizsi gasztroguru és étteremkritikus, aki sok fiatal séf útját egyengette már. Yottam Ottolenghi és Sami Tamimi szakácskönyvszerzők, Sergio Nuñez de Arco, bolíviai vállalkozó, aki megismertette a quinoa nevű gabonát a világgal és ebből persze milliárdos lett, Amrita Patel, aki India tejiparát kézbe vette, Aida Batlle kávéültetvényes “hölgy”, aki a minőségi kávé egyik legismertebb képviselője vagy Ertharin Cousin a Világ Élelmezési Programjának vezetője.

Jó kis lista. Érdekes, hogy épp a szakácsnőket hiányolják az olvasók. Ez is azt jelzi, hogy jobban ismerik Sophie Anne Pic, Elena Arzak vagy Claire Smyth nevét mint a termelőket vagy az aktivistákat. A lényeg persze ugyanaz. Az egészséges táplálkozás, a helyi alapanyagok és a környezetünk védelme. Amiért minden, a gasztronómia területén működő ismert ember küzd.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra