Adventi kalendárium

Magyar Konyha

2023. december 9.

A Magyar Konyha adventi kalendáriumán minden nap kinyílik egy ablak. Hol egy szép idézet, hol egy recept, hol egy karácsonnyal kapcsolatos gasztrotörténeti morzsát osztunk meg olvasóinkkal. Lélekben és tettekben készüljünk együtt a karácsonyra!


Ajándék ez a lap – idén már 46. éve. Ez a tartalmas és szerethető gasztrokulturális magazin egyedülálló a maga nemében. Olyan táplálék, amitől a szellem is jóllakik. Ideális karácsonyi ajándék gasztrokalandokra éhezőknek.


1977-ben indult útjára a Magyar Konyha magazin. Küldetéséről így írtak a lap munkatársai az első szám bevezetőjében:

„Kedves Olvasóink! Mielőtt nekilátnának a MAGYAR KONYHA cikkeinek— mindenki á la carte fogyaszt— , eláruljuk lapkészítésünk céljait és fortélyait. Egészséges „vegyes kosztot" szeretnénk tálalni, amelytől a kifinomult ízlés is gazdagodhat, de az is talál szájaíze szerinti olvasnivalót, aki felfrissítő ötleteket keres a házi étrend változatosabbá alakításához. Laktató, de könnyen emészthető éteknek szánjuk az étkezés művelődéstörténetének egy-egy érdekes részletét; rövid lében kínáljuk a tartósított — több évig elálló — gyakorlatias eljárások változatait.

Mi legyen a lap neve, „Ínyesmester"? Rossz, mert nemcsak ínyenceknek íródik... Legyen „Szakácsművészet"? Nem jó, szakfolyóiratcím ... És a „Gasztronómiai magazin"? Ne álljon két idegen szóból... Elvetettük a „Főzőkanalat", mert kisszerű, a „Konyhát", mert ételszagúnak tűnt...

Szerkesztőségünk végig ízlelgette a lehetséges címváltozatokat. Legyen patinája, fedje a lap tartalmát . . . Jelezze, hogy múlt, jelen, jövő, nemzetközi érdeklődésű... — Nem lehetne „Magyar konyha" a neve? — dobta be valaki tétován a gondolatot.”


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek