Magyar Konyha
2023. december 9.A Magyar Konyha adventi kalendáriumán minden nap kinyílik egy ablak. Hol egy szép idézet, hol egy recept, hol egy karácsonnyal kapcsolatos gasztrotörténeti morzsát osztunk meg olvasóinkkal. Lélekben és tettekben készüljünk együtt a karácsonyra!
Ajándék ez a lap – idén már 46. éve. Ez a tartalmas és szerethető gasztrokulturális magazin egyedülálló a maga nemében. Olyan táplálék, amitől a szellem is jóllakik. Ideális karácsonyi ajándék gasztrokalandokra éhezőknek.
1977-ben indult útjára a Magyar Konyha magazin. Küldetéséről így írtak a lap munkatársai az első szám bevezetőjében:
„Kedves Olvasóink! Mielőtt nekilátnának a MAGYAR KONYHA cikkeinek— mindenki á la carte fogyaszt— , eláruljuk lapkészítésünk céljait és fortélyait. Egészséges „vegyes kosztot" szeretnénk tálalni, amelytől a kifinomult ízlés is gazdagodhat, de az is talál szájaíze szerinti olvasnivalót, aki felfrissítő ötleteket keres a házi étrend változatosabbá alakításához. Laktató, de könnyen emészthető éteknek szánjuk az étkezés művelődéstörténetének egy-egy érdekes részletét; rövid lében kínáljuk a tartósított — több évig elálló — gyakorlatias eljárások változatait.
Mi legyen a lap neve, „Ínyesmester"? Rossz, mert nemcsak ínyenceknek íródik... Legyen „Szakácsművészet"? Nem jó, szakfolyóiratcím ... És a „Gasztronómiai magazin"? Ne álljon két idegen szóból... Elvetettük a „Főzőkanalat", mert kisszerű, a „Konyhát", mert ételszagúnak tűnt...
Szerkesztőségünk végig ízlelgette a lehetséges címváltozatokat. Legyen patinája, fedje a lap tartalmát . . . Jelezze, hogy múlt, jelen, jövő, nemzetközi érdeklődésű... — Nem lehetne „Magyar konyha" a neve? — dobta be valaki tétován a gondolatot.”