Ízvadászat » Alapanyagok

A bolgárkertészek ajándéka

A bolgárkertészek ajándéka

2012.08.29

Törökparadicsom, tojásnövény, padlizsán, vinetta - számtalan névvel illetik a lila zöldséget, amely csupán a XIX. században jelent meg Magyarországon, a betelepülő bolgárkertészeknek köszönhetően.

Ha szeptember, mely más zöldség is jutna eszünkbe, mint a padlizsán. A nagy meleget igénylő "tojásnövény" Indiából származik, Európában főleg a déli országokban, különösen Olaszországban és a Balkánon vált népszerűvé. Hozzánk is a bolgárkertészek hozták be, de receptet nem adtak mellé, pedig a világban számos módon elkészítve kedvelik: sütve, grillezve, töltve, párolva egyaránt tányérra kerülhet. Magyarországon a rántott padlizsán és a vinetta a legismertebb. Salamon Csaba írása a padlizsánról.

És ha már megismertük a törökparadicsom eredetét és fajtáit, akkor jöhetnek a receptek. Molnár B. Tamás és Bittera Dóra megismertet minket a világhírű ájult imám receptjével, a három Michelin-csillagos szakács, Geert Van Hecke töltött padlizsánjával, egy mozzarellás muszaka receptjével, egy ízletes joghurtos padlizsánnal és szerzőink természetesen a "tökéletes vinetta" receptjét is elárulják.

A Magyar Konyha szeptemberi száma augusztus 29-től kapható az újságárusoknál.


Ossza meg ismerőseivel:
Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.