A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Alapanyagok

Forró italok - kis falatok

Február a farsang hava. Ezúttal farsangra szóló falatok és italok receptjeivel is meglepjük olvasóinkat.Ha tél és szesz, akkor forralt bor vagy bólé. És itt meg is áll az átlagember tudománya, legalábbis ma – száz éve egy polgári háziasszonynak még nem..

Február a farsang hava. Ezúttal farsangra szóló falatok és italok receptjeivel is meglepjük olvasóinkat.

Ha tél és szesz, akkor forralt bor vagy bólé. És itt meg is áll az átlagember tudománya, legalábbis ma – száz éve egy polgári háziasszonynak még nem okozott gondot a hidegebb hónapokban egy jóféle puncs vagy egg nog elkészítése.

„Nemrég a kezembe került az 1907-ben kiadott Háziasszonyok kézikönyve, amelyben tizenhat téli ital receptje szerepel” – meséli Budapest legjobb bárjának tulajdonosa. Nagy Zoltán 2000-ben a magyar koktélkultúra feltámasztásának céljával nyitotta meg a Paulay Ede utcai Boutiq’Bart, amelyet 2012-ben a New York Times a világ 50 legjobb bárja közé választott. De a minőségi koktélokat még az itteni vendégkör is a jeges, „hűsítő” italokkal azonosítja, a „hevítő” nedűket pár százaléknyian keresik.

Ma számtalan variációja létezik. Kedvelt forró ital a rummal készülő grog, mely a karibi térségből ered – Nagy Zoltán a térséget egy jamaicai és egy havannai rumos koktéllal idézi meg, míg a Winter Ladyvel a ginalapú White Lady téli változatát állította elő. A sort egy igazi kihívás zárja: a tojásos egg nog, mely az angolszász országokban, különösen az Egyesült Államokban a legkedveltebb téli ital.

Falatok forradalma

Tapa. Általában többes számban használják (tapas), hiszen ki az, aki beéri egy harapással. Olyan, mint az olasz antipasti vagy a francia hors d’oeuvres, csak éppen a legtöbbször ezt eszik főétel helyett is. „Tapázni” sokkal szórakoztatóbb, mint leülni és megenni egy hagyományos háromfogásos ebédet. A bárokból bárokba (egyik bisztróból a másikba) való járkálás (a spanyoloknak erre külön igéjük van: tapear) spanyol népszokás. Életérzés. A gasztronómiai kultúra része. Báronként nyolc-tíz tapa, melléje egy-egy pohár bor – és az élet máris szép. Nem véletlen a kifejezés: tapas variadas. Változatos falatok. Tudósítás Valladolidból, a Nemzetközi tapa versenyről. És persze néhány "falat" recept.

Koktél és tapa receptek a magyar konyha februári számában